В Україні штрафи за перевезення дітей без спеціальних автокрісел почали діяти з вівторка, 19 листопада. За відповідний законопроект проголосувало 332 депутати Верховної Ради. Нововведення спрямоване на забезпечення безпеки неповнолітніх у випадку ДТП.
За перше порушення накладається штраф у розмірі 510 гривень, а за повторне - 850. У службі таксі прокоментували новий закон і пояснили, хто нестиме відповідальність при перевезенні дитини без автокрісла у таксі.

Таксі, фото: 112.ua
Таксі, фото: 112.ua

Представники служби таксі однозначно відповіли, що сервіс не буде нести відповідальність, штраф за порушення ПДР повинен буде заплатити водій. Саме він приймає рішення взяти пасажирів з дитиною або дітьми без автокрісла. Батьки також не будуть каратися у цьому випадку. У свою чергу таксист має повне право відмовитися везти пасажирів з дитиною, якщо у них немає спеціального автокрісла з собою і вони не вказали цього при замовленні.

У випадку, якщо необхідно їхати з дитиною терміново, а автокрісла у батьків немає, то про це варто вказати, замовляючи таксі. Далі — очікувати появи поблизу водія, у якого є таке обладнання.

Автокрісла для дітей, фото: citi.cv.ua
Автокрісла для дітей, фото: citi.cv.ua

Щоправда, батьки, хоча і не проти такого нововведення, наголошують на труднощах, які можуть виникнути. Наприклад, у випадку, коли потрібно їхати з двома-трьома дітьми, шанси знайти вільну машину суттєво знижуються. Носити автокрісло із собою, особливо якщо це не немовля, а старша дитина або й навіть декілька — проблематично.

Крім того, законом не передбачені типи автокрісел за віком. Наразі залишається незрозуміло, яким чином патрульна поліція буде визначати, чи відповідає тип автокрісла вазі та віку дитини. В результаті, попри те, що новий закон має благу мету — зменшити травматизм і смертність дітей у ДТП, на ділі з'являється багато неточностей, більш схожих на чергове стягнення грошей з водіїв.

Нагадаємо, раніше водіїв почали штрафувати за перевезення дітей без автокрісел

Популярні новини зараз
Хліб, молоко, м'ясо та навіть яйця: в Україну несеться різке подорожчання на важливі продукти ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею" "Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин
Показати ще

Як повідомляв портал "Знай.ua", на українських водіїв очікують серйозні штрафи, Зеленський підписав указ

Також "Знай.ua" писав, що українцям удосконалили процедуру видачі водійських прав