"Маленькі діти - маленькі клопоти, великі діти - великі клопоти", - говорили ще наші бабусі і мали рацію. Спочатку вони такі милі, охоче довіряються вам, а потім раптово приходить той час, коли вже і за руку спіймати з цигаркою можна, і додому не заженеш вчасно, і допомогти по господарству не змусиш. Як правильно розмовляти з дітьми в такому віці? Ось кілька простих правил.

"Давай поговоримо" - найгірша фраза

Підлітки. psychologies.today
Підлітки. psychologies.today

Уникайте таких словосполучень, якщо не хочете стати ворогом номер один. Коли ставите питання саме таким чином, в голові у підлітка лунає тривожний дзвіночок і зачиняються перед вами останні двері, в які до цього ще можна було стукати. Замість цього, невимушено повештайтесь навколо них перед тим, як що-небудь казати.

Шукайте своє віконце для розмов — це може бути час, коли ви відвозите дітей до їхніх друзів, працюєте на кухні або ж розчісуєте собаку. Але навмисне не підводьте до цього - у неслушний момент ризикуєте усе зіпсувати.

Не вказуйте, а запитуйте

Підлітки. Comments.ua
Підлітки. Comments.ua

Популярні новини зараз
Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто
Показати ще

Запропонуйте їм спільне вирішення проблем, які хвилюють обох, при цьому постановка питань може бути наступною:

Я слухаю тебе і розумію твою точку зору (навіть якщо я не погоджуюся з нею), Я поділюся своєю думкою, як мати/батько (навіть якщо ти не погодишся із нею) тоді Ми знайдемо вихід разом

За що найчастіше ми дорікаємо дітям? Не хоче навчатися. Саме тому вигадуємо якісь покарання чи заохочення, але насправді усе значно простіше.

Замість того, щоби сказати: "Тобі потрібно вчитися — я бачу, що ти взагалі не вчишся", значно ефективніше запитати: "Як проходить твоя підготовка до іспитів?".

Використовуйте принцип "щирого серця"

Підлітки. Уніан
Підлітки. Уніан

Ви можете негайно зреагувати зі злістю та докорами: "Я ж казала тобі, що потрібно вчитися старанніше". Однак все, що їй потрібно від вас — розуміння. Замість цього скажіть щось типу: "Я розумію, як тобі непросто". Коли ми співпереживаємо від щирого серця, підлітки не почуваються звинуваченими, засоромленими чи засудженими — вони, навпаки, стають відкритішими до вас.

Неправі? Вибачтеся

Підлітки. Клуб щаслива мама
Підлітки. Клуб щаслива мама

Не вдягайте "корону на голову". Мати справу з підлітками - завдання не з легких, але якщо ви оступилися, зробили щось неприємне, образливе - просто скажіть "вибач". Реакція у відповідь не змусить себе довго чекати.

Коли ми кажемо щось, про що потім шкодуватимемо, найкраще одразу вибачитися: "Вибач, що погарячкувала. Що я можу зробити, щоби виправити ситуацію?". Підлітки дуже швидко вибачають всі образи, коли ви щирі з ними.

Нагадаємо, вчені назвали лікувальні властивості шампанського.

Як повідомляв Знай.ua, онколог розповів, як вчасно розпізнати рак.

Також Знай.ua писав, що Комаровський пояснив, як зупинити епідемію дифтерії в Україні.