Відомий український педіатр Євген Комаровський, у зв'язку з великою кількістю інформації про зростання захворюваності в країні на дифтерію, дав кілька відповідей на поширені запитання про вакцинації.

Найголовніше, за словами Комаровського, необхідно знати, що вакцини для дітей та дорослих від дифтерії — різні речі. Дорослій людині робити щеплення необхідно раз на 10 років. Про це стало відомо завдяки повідомленням в офіційному Telegram-каналі педіатра.

Євген Комаровський
Євген Комаровський

За словами Комаровського, у "дорослих" вакцинах доза менше — як правило, у два рази. Ними прищеплюють не тільки дорослих, але і дітей "не зовсім раннього віку" — деякі вакцини, наприклад, АДС-М, застосовують для імунізації людей старше 7 років, інші, наприклад "Бустрікс", — старше 4 років.

вакцинація в Україні
вакцинація в Україні

Популярні новини зараз
Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Погрожують відключенням та вимагають гроші: українці скаржаться на терор "газовиків" За інтернет можна не платити: як скористатися новою послугою Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову
Показати ще

Також відомо, що вакцини для дорослих "тільки від дифтерії" на практиці не застосовуються. Реально використовуються або дифтерія+правець (DT), або дифтерія+правець+коклюш (DTP). Правила щеплення для дорослого населення: починають в дитинстві — 3 дози в перший рік життя, по 1 дозі 1,5 року, 6 і 16 років. Потім кожні 10 років — у 26, 36, 46 і т. д.

Також лікар радить приготуватися до цієї процедури.

"Є можливість придбати вакцину для дорослих з кашлюковим компонентом — рекомендую зробити щеплення від коклюшу, особливо якщо в найближчі роки ви плануєте заводити дітей. Додаткова вакцинація від кашлюку, дифтерії та правця обов'язкова для вагітних. Тобто питання не в тому, "чи можна вагітним"! Саме вагітним потрібно в першу чергу.", - пише Комаровський.

Нагадаємо, викликає параліч: в Одесі розгулявся найнебезпечніший вірус-вбивця.

Як повідомляв Знай.uа лікарі знайшли новий підступний вид паразита: атакує кожного сьомого на планеті.

Знай.uа писав, Комаровський попередив батьків про небезпеку популярного пристрою: це є в кожній аптечці.