День пам'яті жертв голодоморів в Україні

Цю пам'ятну дату заснував президент України, а ініціаторами стали громадські організації, Міністерство культури і мистецтв, Державний комітет у справах релігії, а також Державний комітет телебачення і радіомовлення. Його завжди проводять в четверту суботу листопада.

Спочатку, в 1998 році це був День пам'яті жертв голодомору і політичних репресій. В 2007-му — День пам'яті жертв голодоморів. Адже в 2006 році Верховна Рада визнала голодомор геноцидом.

У різних містах проводять траурні і пам'ятні заходи, церемонії в знакових місцях, тематичні наукові, культурні та інформаційні заходи. А рівно о 16:00 проходить хвилина мовчання і кожен може запалити у своєму вікні свічку.

День пам'яті жертв голодоморів в Україні, фото: Апостроф
День пам'яті жертв голодоморів в Україні, фото: Апостроф

Міжнародний день акварелі

День проводять щороку в одну і ту ж дату. Його ініціатор — Альфред Гуаті Рохо — художник з Мексики. Святкувати цей день він запропонував у 1991 році, так як вважав, що з допомогою акварелі теж можна створювати предмети мистецтва нічим не гірше, ніж маслом. Зазвичай в честь цього свята проводять виставки картин художників, які працюють з аквареллю.

Популярні новини зараз
"Продам місце в черзі": чоловіки штурмують ТЦК, воєнкоми не справляються Упаковка по 80 грн: в Україні супермаркети змінили ціни на цукор, вершкове масло та олію Відмова може бути вигідною: українцям пояснили переваги Фанати засудили Могилевську за заохочення доньки: "Не зробили висновків..."
Показати ще

Міжнародний день акварелі, фото: Газета В 24часа
Міжнародний день акварелі, фото: Газета В 24часа

День подяки праці в Японії

В Японії це національне свято, яке відзначають трудівники всіх областей і отримують вихідний. Його заснували ще в 1948 році, але раніше день називався просто Святом врожаю. Це був день закінчення сільгосп робіт.

За тиждень до нього влаштовують різноманітні виставки сільськогосподарської продукції, машин, добрив і т. д. Переможці виставок отримують премії — імператорська і міністра сільського, лісового та рибного господарства.

День подяки праці в Японії, фото: VisitJapan.ru
День подяки праці в Японії, фото: VisitJapan.ru

Православні свята:

  • Апостолів від 70-ти Ераста, Олімпа, Родіона, Сосипатра, Куарта (Кварта) і Тертія.
  • Мученика Ореста лікаря.
  • Священномученика Мілія Перської і двох його учнів.

Родіон і Ераст, Родіон Льодолам

У цей день православна церква відзначає пам'ять шести апостолів від сімдесяти, в тому числі Ераста і Родіона. Наші предки обов'язково несли в церкву хліб з сіллю, щоб освятити. Його віддавали худобі, щоб була здоровою. Дивилися за прикметами і про появу дітей. Якщо дитина народилася в цей день і було сонячно, то буде вона розумною, сильниою і з успіхом.

Народні прикмети на 23 листопада

Іменини в цей день

Олександр, Олексій, Ганна, Борис, Георгій, Денис, Єфрем, Іван, Костянтин, Михайло, Микола, Ольга, Орест, Петро, Прокопій, Родіон, Серафим, Терентій


Як повідомляв Знай.ua синоптики розповіли, що погода взимку буде аномальною. Тенденція останніх років збережеться, однак зміни клімату призведуть до сильних коливань температур. Українці ще дізнаються, що таке "собачий холод".

Також Знай.ua писав, що останнім часом курс гривні коливається. Але цьому є пояснення. Економісти розповіли, чи буде долар по 30 і чи варто купувати зараз валюту.

Ще Знай.ua писав, що восени багато хвороб загострюються і псують враження від цієї чарівної пори. Від типових осінніх хвороб і загострень можна себе вберегти: потрібно проводити профілактику та лікування.