25 листопада в світі відзначають тільки одне свято. Але в цей день народилися чимало відомих особистостей.
Ми розповімо про найцікавіші факти цього дня.

У СВІТІ В ЦЕЙ ДЕНЬ ВІДЗНАЧАЮТЬ

Міжнародний день боротьби за ліквідацію насильства над жінками - відзначають з 2000 року. Свято покликане звернути увагу на проблему насильства над жінками в усіх країнах планети. В цей день у багатьох країнах світу проводять заходи, спрямовані на привернення уваги громадськості до цієї проблеми. Символом цього дня є біла стрічка.

Листопад - місяць особливий: за календарем ще осінь, а за погодою - справжнісінька зима. І за народним календарем саме в листопаді і наступала зима.

У слов'ян таким переломним днем було 25 листопада, який шанувався, як день Марени.

Популярні новини зараз
Побутовим споживачам пригрозили відключенням електроенергії: хто у "чорному списку" Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

Марена в слов'янської міфології була символом вмирання осінньої природи. Вважалося, що в цей день завжди стоїть огидна погода - дощ, сніг, вітер. У цей день заборонено було творити будь-які молитви і жертви богам, оскільки всі вони мимоволі приносилися б Марені.

Слов'янська міфологія прямо пов'язує Марену з сезонними ритуальними обрядами, присвяченими вмиранню природи і її подальшому воскресінню.

ПРАВОСЛАВНІ СВЯТА

Ікони Божої Матері Милостивої

Свт. Іоанна Милостивого, патріарха Олександрійського

Народні прикмети на 25 листопада

Іменини в цей день відзначають: Олександр, Борис, Володимир, Данило, Дмитро, Іван, Костянтин, Лев, Микола.

ХТО З ВІДОМИХ ЛЮДЕЙ НАРОДИВСЯ В ЦЕЙ ДЕНЬ

1562 - Лопе де Вега, іспанський драматург, поет і прозаїк (помер в 1635).



1838 - Іван Нечуй-Левицький (помер в 1918), український письменник, етнограф, фольклорист, педагог.

1855 - Дмитро Яворницький, дослідник козацької старовини, етнограф і археолог.

1925 - Нонна Мордюкова (померла в 2008), актриса, народна артистка СРСР, відома за такими фільмами, як "Діамантова рука", "Рідня", "Вокзал для двох"

1975 - Марина Одольська, українська співачка, заслужена артистка України.

Як повідомляв Знай.ua синоптики розповіли, що погода взимку буде аномальною. Тенденція останніх років збережеться, однак зміни клімату призведуть до сильних коливань температур. Українці ще дізнаються, що таке "собачий холод".

Також Знай.ua писав, що останнім часом курс гривні коливається. Але цьому є пояснення. Економісти розповіли, чи буде долар по 30 і чи варто купувати зараз валюту.

Ще Знай.ua писав, що восени багато хвороб загострюються і псують враження від цієї чарівної пори. Від типових осінніх хвороб і загострень можна себе вберегти: потрібно проводити профілактику та лікування.