Кожному другому українцеві не подобається його поточне місце роботи. Серед найбільш незадоволених виявилися працівники у сфері сільського господарства (69%), виробництва (67%) та охорони (65%). А найщасливішими стали ті, хто працює з клієнтами (68%), в індустрії краси (67%) і на будівництві (58%).

Портал "OLX Робота" провів опитування серед "блакитних комірців" - тих, хто залучений до фізичної праці. Виявилося, що серед незадоволених у цій сфері людям в основному не подобається рівень їхньої зарплати. 59% опитаних отримують менш як 10 тис. гривень на місяць, а 37% респондентів - до 7 тис. гривень на місяць, повідомляє видання "Вєсті".

Інфографіка, Вєсті
Інфографіка, Вєсті

Однак, зазначається, що якби опитування провели серед "білих комірців" - офісних працівників, то статистика була б більш плачевна. В даний момент в Україні у представників робочих професій шанс заробляти багато куди більше, ніж у працівників офісу.

Сергій Ніколайчук, заступник міністра економіки, розповідає, що 10% серед усіх безробітних українців займають юні випускники Вишів: "Дуже високий показник, який свідчить про невідповідність навчальних програм реальним запитам ринку".

Популярні новини зараз
Якщо на гривню більше – субсидію не отримаєте. Який дохід повинен бути для пільги Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Тікали від мобілізації, а потім їли своїх мертвих дітей: українцям нагадали історіїї 100-річної давнини
Показати ще

Монтажники за роботою, Склад Сервіс
Монтажники за роботою, Склад Сервіс

Кадровики кажуть, що високі зарплати у робітничих професій пояснюються дефіцитом робітничих кадрів. А ось на вакансію юриста або економіста, приміром, подається 5-10 резюме.

Київський міський центр зайнятості днями оприлюднив рейтинг найбільш високооплачуваних професій у Києві. Топ-3 виглядав наступним чином:

  1. 47 тис. гривень - інженери комп'ютерних систем;
  2. 20 тис. гривень - монтажники зовнішніх трубопроводів, комплектувальники меблів, обивщики і чистильники камінів;
  3. 16–17 тис. гривень - авторемонтники, газорізальники, ремонтники висотних будівель.

Робочий, Delo.ua
Робочий, Delo.ua

Наголошується, що опублікували список немаленький, але офісних професій в ньому практично немає.

Тетяна Пашкіна, фахівець з підбору персоналу, розповідає, що відбувається зараз на ринку праці:

"Так, сьогодні будівельник отримує більше деяких менеджерів. Ну і самі посудіть: якщо фахівець, скажімо, сантехнік або перукар, то на нього запис на місяць, а то й більше, вперед. І ціну, яку він призначить, ніхто обговорювати не буде. Хороші фахівці спокійно заробляють 30–40 тисяч. Але і в сільському господарстві є фахівці, наприклад, комбайнери, які в місяць в жнива отримують по 100 тис. грн, оскільки управління комбайном "Джон Дір" схоже на управління космічним кораблем. Так і зажаданий майстер манікюру або ж стиліст-перукар запросто знайде собі по душі салон".

Манікюрниця за роботою, graziamagazine
Манікюрниця за роботою, graziamagazine

Пашкіна додає, що в Україні перебір з філологами, юристами, менеджерами та економістами, які вже отримали дипломи. Вона розповідає:

"Сьогодні у абітурієнта вибір — 17 тисяч професій. Але систему профтехосвіти поховали через відсутність престижу. Тому сьогодні дитина, замість того щоб після 9-го класу йти в ПТУ, закінчує школу, вступає до університету, а після закінчення, коли вона стикається з тим, що не може знайти роботу за профілем, вона йде і отримує робочу професію. Як говориться: "Диплом юриста, два місяці — і ти баріста". Навіщо було витрачати стільки років на одержання диплома, за яким знайти роботу нереально?!"

Бариста, Cityfrog Київ
Бариста, Cityfrog Київ

Джерело опитало будівельників і перукарів, які стверджують, що вони правда заробляють руками не мало.

29-річний Євген Бесєдін розповідає: "Після закінчення вишу за фахом "менеджмент підприємств" ледве знайшов роботу в call-центрі. Але простягнув там лише рік. Дякую тестю, який запросив у свою будівельну бригаду. Починав з різнороба, а зараз я вже майстер по покрівлі дахів. Роботою задоволений і прибутками теж. В місяць виходить не менше 25–27 тисяч".

50-річний Орест перекваліфікувався з інженера на електрика, плиточника, сантехніка і штукатура в одній особі. Він розповідає, що після 2004 року він часто працював у Росії, але зараз він може знайти гідний заробіток і в Україні. В місяць він заробляє до 50 тис. гривень:

"Сьогодні ціни на внутрішні роботи зросли, будується дуже багато будинків. І якщо порівнювати із закордоном, то нині й у нас непоганий заробіток. Більш того, я знаю, що тепер вже займаються ремонтами навіть ті, хто може тримати в руках шпатель або ж користуватися дрилем"

Підлітки вчаться робочої професії, Geberit
Підлітки вчаться робочої професії, Geberit

В перукарнях теж справи можуть йти непогано. Своїм досвідом поділилася Наталя з Ірпеня:

"Ми з подругою спочатку працювали в салоні на господаря, якому віддавали частину заробітку. Потім підрахували, прикинули і орендували приміщення поруч з тим місцем, де раніше працювали. Ціну не завищували, клієнти до нас потягнулися старі, і ось вже два роки непогано йде бізнес"

Нагадаємо, раніше розрахунок відпускних в Україні 2019: за якою формулою прораховуються відпускні.

Також Знай.uа писав, що програма Work and Travel 2019: як працювати і подорожувати одночасно.

Ще Портал Знай.uа повідомляв, що STEM is FEM показав дівчатам з усієї України, як працюють біотехнології в бізнесі та науці.