У середу, 27 листопада, легендарний український вчений, президент Національної академії наук України Борис Патон святкує свій 101-й день народження.

У зв'язку з цим світлим днем варто побажати українському титану науки міцного здоров'я і щасливих днів.

Нагадаємо нашим читачам, що Борис Патон народився в 1918 році в Києві в сім'ї відомого вченого Євгена Патона (1870-1953), пізніше директора і засновника Інституту електрозварювання, і Наталії Патон (1885-1971), домогосподарки. У 1941 році закінчив Київський політехнічний інститут за спеціальністю інженер-електрик; захистив кандидатську дисертацію. Про це пишуть українські ЗМІ.

Борис Патон, Zn.ua
Борис Патон, Zn.ua

Борис Патон – вчений у галузі зварювальних процесів, металургії і технології металів, доктор технічних наук (1952) президент АН України (з 1962), перша люда, яка отримала звання Герой України. Він також є автором і співавтором понад 720 винаходів (500 іноземних патентів), понад 1200 публікацій, у тому числі 20 наукових монографій.

Популярні новини зараз
Боргів не обібратися, якщо забудете про це: українцям нагадали про важливу процедуру Українцям готують тарифний удар після опалювального сезону Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень Олена Зеленська здивувала українців своїми ногами, але пояснила, чому так сталося
Показати ще

Борис Патон часто критикував нинішню систему вищої освіти.

"Не треба думати, що тільки бакалаври та доктора філософії приведуть нас до успіху в науці. Болонська система привела до повного скасування середньої ланки. А це – сумно", - говорив він.

Борис Патон є володарем прижиттєвого бронзового погруддя, але він був проти його встановлення: "Ходжу на роботу повз пам'ятник, не звертаю уваги, напевно, вже звик. А спочатку неприємно було. Та й не схожий", - зізнавався вчений.

Майже до 80 років Борис Патон регулярно грав у теніс і катався на водних лижах. Однак головним секретом свого довголіття він вважає не лише спорт: "Потрібно отримувати задоволення від своєї праці і від свого життя і залишатися оптимістом, незважаючи ні на що. Як би не складалося життя, я намагаюся цього принципу дотримуватися", - розповідає Борис Патон.

Нагадаємо, на Волині через вроджений порок померло немовля: батьки наполягають на халатності лікарів.

Як повідомляв Знай.uа Юлії Тимошенко - 59: як змінювалися образи амазонки української політики, - яскраві фото.

Знай.uа писав, Подкопаєва зворушливо привітала сина з днем народження: "Моя гордість".