Ви будете вражені, як мало ми знаємо про життя і традиції наших предків. Так, наприклад, багато хто вважає, що на Русі втрата невинності для дівчини означала чи не смерть, а насправді все було набагато простіше. Але в той же час, у наших предків, особливо стосовно жінок, були свої обряди й традиції. Про це ми і розповімо.

жінка швидше народила, її треба було налякати

Коли в старовину жінка народжувала дитину, її намагалися всіляко налякати, адже вважалося, що від переляку вона буде більше тужиться і, відповідно, швидше народжує. Однак, невідомо, наскільки такий метод допомагав породіллям.

Традиції предків, Adme
Традиції предків, Adme

Весільне вбрання нареченої з фатою було нарядом мерця

Популярні новини зараз
Продасте за 8000 гривень: колекціонери влаштували полювання на особливі 5 копійок Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати З 28 квітня та до 5 травня: "Нафтогаз" закликав споживачів оглянути газові лічильники Українцям виплатять по 10 800 гривень на особу: хто отримає нову допомогу
Показати ще

Весільні вбрання давніх людей вважалися похоронним вбранням. Так, в уяві наших предків був чимось подібним до "маленької смерті". Вся справа в тому, що це було ніби переродження: з дівчинки на жінку, з хлопчика чоловіка. Також на весіллі на голову нареченої одягали білий куколь з фатою. А фата в цьому випадку захищала від "мерця", який міг подивитися в очі. Був ще один звичай з приводу весілля та похорону. Так, якщо в поселенні вмирала незаміжня дівчина, їй знаходили нареченого, який супроводжував її до могили з перев'язаною хусткою рукою. З цього моменту родина покійної вважала цього "нареченого" зятем, а для інших він був вдівцем.

Традиції предків, Adme
Традиції предків, Adme

Якщо дитина народжувалася недоношеним або хворим, його відправляли в піч

Недоношених та хворих дітей в старовину відправляли в піч, адже вона мала велике значення для наших предків і як би очищала людей. При цьому дитя покривалося тестом повністю, з відкритим тільки носом і ротом, щоб дихати. Цей обряд називали "перепеканием".

В Стародавній Русі наречених викрадали

У давнину, щоб одружитися, нареченому потрібно було за попередньою змовою з її родиною викрасти наречену. Чималу роль цьому відігравало і згода самої нареченої. Цікаво, що ця традиція на деяких територіях практикувався аж до XIX століття.

Якщо дівчина "приносила в пелені" хлопчика, це не вважалося ганебним

Нагуляти дитину дівчина могла і в давнину. Однак осуд могло спіткати породіллю тільки в тому випадку, якщо вона народила дівчинку, яка вважалася на той час "зайвим ротом". А ось за народження хлопчика, навіть поза шлюбом, ганьби не було, адже він в майбутньому ставав помічником. Однак це залежало від регіону. Так, наприклад, у деяких місцевостях ганьба за такий збезчещеною дівчата лягав на всю сім'ю.

Традиції предків, Adme
Традиції предків, Adme

Від деяких жінок відмовлялися в першу ж шлюбну ніч з-за фігури

Деякі чоловіки могли відмовитися від дружини в першу ж шлюбну ніч, причиною цього могла стати постать новоспеченої дружини. Так, в той час дівчата повинні були бити соковитими і вгодованими, щоб могли виносити і народити здорового дитини. Але деякі худі хитрували і робили себе повними за рахунок одягу. І коли в шлюбну ніч чоловік знімав всі шати і бачив худу жінку, то міг від неї відмовитися.

Традиції предків, Adme
Традиції предків, Adme

Перший час після весілля роль чоловіка грав свекор

Чоловіка для дружини міг зауваж його батько. Справа в тому, що багато хлопців після весілля йшли служити, тому подружній борг за них виконував свекор. І дівчина не могла його ігнорувати, адже це обіцяло наслідки, помста і ганьба. Хоча й були такі, що намагалися відмовитися від зносини зі свекром, а ті, що погоджувалися, часто були за це винагороджені. Ця традиція канула в лету, коли молодята все частіше починали жити окремо від батьків.

Традиції предків, Adme
Традиції предків, Adme

Нагадаємо, ми розповідали, як святкували Новий рік в 90-е.

Раніше портал "Знай.иа" повідомляв, що шкільну програму гарненько "почистять від страждань".

Також портал "Знай.иа" писав про 10 незвичайних весільних традицій різних народів світу.