Тільки на перший погляд здається, що оформлення земельної ділянки - це дрібниця, але насправді це займає пристойно часу і, як і будь-яке переоформлення має свої тонкощі і юридичні особливості. У матеріалі зібрана вся необхідна інформація про те, як це зробити і як в цілому можна прискорити процес оформлення земельної ділянки.

Продаж земельної ділянки

В українському законодавстві існує таке положення, згідно з яким проект землеустрою є однією з основних стадій при оформленні земельної ділянки. Щоб перевести земельну ділянку в приватну власність, необхідно дотримуватися певного алгоритму дій. Перше, що необхідно зробити - майбутньому землевласникові - потрібно отримати дозвіл на розробку проекту землеустрою, який буде свідчити про відведення земельної ділянки. Залежно від того, в якій місцевості знаходиться майбутній землевласник, то йому потрібно звернутися в одну зі структур: місцеву, районну чи обласну з відповідною заявою.

Одна з вищевказаних структур після отримання заяви повинна його розглянути і прийняти рішення згідно з яким буде видано дозвіл на розробку проекту землеустрою. Разом з цією заявою у майбутнього користувача на руках повинна бути викопіювання, що додається із затвердженого генерального плану населеного пункту або плану території. А також необхідна копія особистих документів заявника - копія паспорта та ідентифікаційного коду.

Оформлення земельної ділянки, urned.net
Оформлення земельної ділянки, urned.net

Після того як на руках буде дозвіл від місцевої ради, то можна переходити до наступного кроку. Заявнику необхідно особисто звернутися в землевпорядну організацію, в якій є ряд фахівців вміння, яких вам знадобляться, для розробки і узгодження проекту землеустрою. Коли інженери геодезисти і землевпорядники розроблять проект, то його необхідно буде затвердити в декількох інстанціях. При чому це повинно бути поетапне твердження, немає такої можливості, при якій можна було б одночасно занести документи в кілька структур, де б вони проходили етап затвердження і погодження. Необхідно пройти узгодження в: місцевому управлінні земельного агентства, в місцевому відділі архітектури та містобудування, а також в інших організаціях, які розглядають окремі, особливі випадки оформлення земель. До індивідуальних, що потребують особливої ​​уваги відносяться органи лісгоспу, водгоспу, охорони культурної та екологічної спадщини.

Популярні новини зараз
Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків Орендарі можуть привласнити житло? Що треба знати Показники лічильника стануть недійсними: споживачів застерегли від неприємностей з платіжками
Показати ще

Наступним кроком стане оформлення земельної ділянки в кадастр ДЗК. Зараз діє така постанова, згідно з яким право власності на земельну ділянку не видається і процес реєстрації проходить в два етапи. Один з яких це якраз реєстрація земельної ділянки в Державному земельному кадастрі, а другий етап - це реєстрація права власності на використання, земельної ділянки яке видається в міській або районній структурі за місцем реєстрації ділянки в державному реєстрі. Генплан і держакт на переоформлення земельних ділянок включає в себе всього два етапи, але обидва вони важливі і без них неможливе повноцінне завершення справи в області переоформлення земельної ділянки.

Щоб пройти реєстрацію по першому етапу оформлення, то майбутньому користувачеві необхідно звернутися до місцевого державний кадастровий реєстратора. Але природно піти туди потрібно не з «порожніми руками», а озброївшись рядом документів: заяву встановленого зразка, затвердженого проекту щодо земельної ділянки, а також при собі потрібно мати підготовлений спеціальний електронний обмінний файл. Відсутність або тимчасове ненадання хоча б одного елемента ускладнює і значно розтягує і без того кропіткий процес оформлення земельної ділянки.

Переоформлення земельної ділянки, нові правила, 1nasledstvo
Переоформлення земельної ділянки, нові правила, 1nasledstvo

Пройшовши реєстрацію земельної ділянки в ДЗК у земельної ділянки з'являється свій кадастровий номер. Після цього користувач земельної ділянки повинен отримати відповідну виписку з кадастру. Цей крок ні в якому разі не варто випускати з виду, так як саме з цієї випискою надалі і буде здійснюватися реєстрація права власності на земельну ділянку.

Завершальним етапом буде затвердження проекту щодо відведення земельної ділянки. Коли будуть затверджені, всі перераховані вище фактори, то з готовою інформацією необхідно знову прийти до місцевого або ж до районної ради та через цю структуру отримати дозвіл на розробку проекту землеустрою. Районна або ж міська рада повинна протягом 14-ти днів прийняти рішення про затвердження узгодженого проекту.

Щоб отримати свідоцтво про право власності на земельну ділянку, то майбутньому землевласнику, необхідно буде звернутися в реєстраційну службу і показати їм весь зібраний пакет документів, який буде включати в себе: рішення місцевої ради про затвердження проекту землеустрою (це повинен бути оригінал документа), копія паспорта та коду, а також оригінал виписки кадастру про реєстрацію земельної ділянки. Також при собі повинна бути квитанція про сплату послуг реєстрації, така квитанція може бути і в електронному вигляді, але не варто покладатися на техніку, адже завжди можливий непередбачений збій, тому краще, щоб потрібна квитанція була просто на руках.

Коли повністю буде пройдений етап реєстрації, то на земельну ділянку буде видано свідоцтво або ж виписка з Державного реєстру прав на нерухоме майно.

Оформлення дарчої і договір дарування

Земельну ділянку можна не тільки продавати, а й дарувати.

В цілому дарча являє собою передачу права власності від дарувальника до обдаровуваного. Сам процес дарування передбачає, що ця процедура відбувається на безоплатній основі. Форма договору на дарування земельної ділянки або будь-який інший нерухомості повинна бути письмова і нотаріально завірена. Нотаріально оформляти договір мають право як приватні, так і державні нотаріуси.

При форс-мажорній ситуації, наприклад якщо обдарований проти дарувальника або його сім'ї скоїв якийсь злочин, то дарувальник має право анулювати цей договір. Під злочином розуміється шантаж, спроба впливу і інші фактори.

В такому випадку у дарувальника буде рік, щоб він звернувся до суду для розірвання угоди.

Якщо земельна ділянка належить кільком власникам, то вони можуть передаровувати свою ділянку і не доводити до відома інших власників.

Варто зробити акцент на тому, що якщо земельна ділянка належить неповнолітньому, то подарувати цю ділянку не можна. У такому випадку її можна тільки продати і то, заздалегідь необхідно отримати на це дозвіл від органів опіки.

Якщо земельна ділянка знаходиться в рівному володінні подружжя, то один з них може подарувати свою ділянку тільки в тому випадку, коли на це є письмова заява другого власника.

Щоб оформити договір дарування, необхідно мати такі документи:

  1. Свідоцтво право власності;
  2. Оцінка об'єкта нерухомості;
  3. Довідка про зареєстрованих власників на цій земельній території;
  4. Згода одного з подружжя на здійснення угоди

Під час оформлення договору у нотаріуса повинні бути присутніми обидві сторони: і дарувальник, і обдаровуваний.

У разі укладення угоди і підписання договору дарувальник втрачає права власності, а обдарований відразу його отримує.

Щоб повністю завершити процес угоди необхідно на руки отримати договір дарування, а також виписку з державного реєстру.

Якщо ж земельна ділянка дарується родичам першого та другого ступеня, то податок в такому разі не платитися. Основна оплата піде тільки на послуги нотаріуса.

Якщо ж ділянка дарується сторонній людині, то йому необхідно сплатити податок у розмірі 5%, а також військовий збір 1,5%.

Земля учасникам АТО

Для учасників АТО питання виділення землі стає дуже актуальним і досить хвилюючим, так як в законі України є положення «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту». Це положення дозволяє атошникам, членам їх сімей та переселенцям в першу чергу відводити земельні ділянки для індивідуального будівництва, садівництва і дачного будівництва. Обрана земля може перебувати в Україні в будь-якому садовому товаристві, при правильних маніпуляціях і підготовлених документах, земля може бути узаконена для приватного користування. Переоформлення або покупка земельної ділянки для учасників АТО, та й для будь-якого іншого землевласника може означати, що власник може побудувати на цьому місці дачу, спорудити магазин або ж на карті кадастрового об'єкта з'явиться ще одна позначка яка буде задіяна в приватному користуванні землевласника.

Для деяких людей несподіванкою може стати інформація про те, що право безкоштовно отримати землю є у кожного громадянина України. Але в першу чергу цим правом мають скористатися учасники АТО.

Щоб вищезгадана пільга була реалізована Кабінет міністрів потурбувався і створив спеціальне розпорядження, щоб забезпечити учасників АТО і сімей загиблих земельною ділянкою.

В цілому умови цього положення передбачали, що державна служба геодезії та кадастру разом з столичною адміністрацією визначить гектари території, які будуть відведені вищевказаних категорій.

В оформленні потрібна допомога спеціалістів, itbu
В оформленні потрібна допомога спеціалістів, itbu

У свій час на офіційних сайтах стали розміщувати інформацію про місцезнаходження і призначення земельних ділянок, які і передбачалися для передачі в користування для учасників АТО та їхніх сімей. На сьогоднішній день не деяких міських сайтах в Києві, Запоріжжі, Житомирі, Одесі та в деяких інших містах донині повідомляється інформація про вільні, дачні або інші земельні ділянки.

Як правило на всіх сайтах Госгеокадастра є необхідна інформація про те, які документи необхідні бути, щоб почати переоформлення земельної ділянки. Зайшовши на містобудівний сайт держави відразу цю інформацію складно виявити, але якщо перейти в розділ під назвою «Інформація для учасників АТО і їх сімей», то все можна знайти.

Але поки дійде черга до оформлення, учаснику АТО необхідно самостійно вибрати вільну земельну ділянку і в цьому йому допоможе публічна кадастрова карта або йому необхідно буде зробити запит про доступ до публічної інформації про наявність земель державної, а також комунальної власності. Втім, це тільки звучить так просто, адже насправді є певна складність, адже кадастрова карта ще до кінця не сформована, і щоб дізнатися чи вільна конкретна земельну ділянку чи ні, потрібно чекати певний час. Втім, навіть почекавши певну кількість часу, немає впевненості, що надана інформація буде достовірною. Коли учасники АТО вибирають собі ділянку землі, то багато хто воліє вибирати ділянку біля води, де поруч є гараж або хоча б територія перед будинком для спорудження гаража.

Оформлення землі проходить в декілька етапів, testgglfromrussiamother2018
Оформлення землі проходить в декілька етапів, testgglfromrussiamother2018

Тому на жаль система не достовірна і є ймовірність того, що вибрана ділянка в селі буде вільною лише з даних кадастрової карти, а насправді на ньому вже у всю може просуватися будівництво під забудову житла. Учасники АТО не обмежені вибором земельної ділянки на конкретній території, вони можуть вибрати для себе будь-яку ділянку на території України.

По регіонах періодично збирається інформація щодо вільних або зайнятих ділянок, щоб вносити більше достовірності і ясності.

Продаж і оренда земельної ділянки

Якщо з оформленням земельної ділянки вже все ясно, то варто зробити акцент і на тонкощах продажу або оренди земельної ділянки.

Оренда землі - є договір виходячи з якого стає ясно, що дві юридичні або фізичні особи на платній основі домовилися про тимчасову передачу землі в користування. Якщо ж мова про оренду комунальної землі, то її власниками є сільські, селищні або ж міські ради.

Якщо ж передача землі учасникам АТО здійснюється на безкоштовній основі, то взяти в оренду або ж під викуп землю, відповідно буде платним - за готівковий або безготівковий розрахунок.

Земельна територія під оренду або продаж може переходити в оформлення приватизації на іншого землевласника за умови існуючого господаря ділянки. Господарем території може бути як фізична особа, так і компанія або ж земля може ставитися до комунальної власності.

Допомога в оформленні, покупки і отриманні землі може надати будь-який нотаріус і адвокат, без яких вам, власне, в цьому питанні і не обійтися, адже все має бути узаконено, у фахівців можна дізнатися скільки коштує сотка землі і яка в цілому вартість на оформлення. Там же у фахівців можна побачити зразок переоформлення документів на землю, приклад договору на покупку землі і будівництво будинку. Також існує ряд інформаційних форумів, які проводять спеціальне навчання приватним підприємцям або ж для будь-якого іншого небайдужої людини, яка бажає розібратися в темах кадастрових номерів, законодавчих кодексах, як купити житло, які документи потрібні щоб приватизувати і узаконити приватний будинок або територію, яка знаходиться на комунальному балансі.