10 грудня відзначається свято на честь одного з найбільш шанованих у православ'ї образів — ікони Пресвятої Богородиці, іменованої «Знаменням». Православна церква в цей день вшановує пам'ять преподобного чудотворця подвижника Романа Антіохійського, який жив у V столітті. Інші назви свята: «Зимове знамення», «Роман», «Романів день», «Домочадців день».

За традицією слід обов'язково піти до церкви і помолитися біля ікони «Знамення». Богоматір можна попросити захистити від сварок в сім'ї, від ворогів. Також вона може допомогти знайти загублені речі. Святому Роману моляться, якщо має бути довга дорога, просять позбавити від горя і нещастя. А жінки можуть попросити його допомогти позбавитися від безпліддя і подарувати можливість стати матір'ю.

Святий Роман, фото: Елицы
Святий Роман, фото: Елицы

У наших предків також існував звичай проганяти печалі і смуток за допомогою вітру. Треба встати на світанку, не вмиватися, не розчісуватися, тепло не одягатися. Потім вийти у двір і встати обличчям до вітру. Так він видує все погане. Потім треба повернутися додому, вмитися проточною водою й прочитати молитву Богоматері. Три рази перехрестіться і підметіть підлогу в будинку.

На риболовлю ходити не заборонено, але сенсу немає, адже вважається, що вся риба ховається глибше і просто не зловиться. Хоча під час посту все ж краще відмовитися від будь-якого полювання і риболовлі. Тому мисливці раніше ходили тільки на пошуки скинутих лосячих рогів.

Популярні новини зараз
"Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким
Показати ще

Народні прикмети на 10 грудня

Якщо на Знамення тепло, то не можна шити, плести і ткати. Тоді ви зашиєте тепло і озимі в країні можуть загинути. Але можна робити різні пироги. Вважається, що запах випічки притягне тепло і затишок, а від поганих думок позбавить. Адже саме вони псують стосунки в сім'ї. Тільки подбайте, щоб пироги були пісними.

Якщо дівчина вийшла цієї осені заміж, то може помолитися біля ікони Знамення, щоб скоріше сімейство поповнилося. При цьому потрібно погладжувати живіт і уявляти, як у ньому зростає дитина.

Є ще один старий ритуал від нещасть і прикростей. Потрібно взяти перець і посипати ним воду. Потім зробити великий ковток і сказати: «Гіркоти сповна хильнула». Під час другого ковтка, сказати ті ж слова, і на третій теж. Потім потрібно додати у воду ложку меду і пити зі словами: «Воду медком послащу, всі біди приберу». Воду потрібно допити до кінця і тричі перехреститися, також читайте 9 разів «Отче наш».


Як повідомляв Знай.ua багато людей дуже бояться високосного року. І не дивно, адже існує стільки прикмет з цього приводу. Дізнайтеся, чи 2020 рік буде таким страшним або все це просто забобони.

Також Знай.ua писав, що європейські синоптики надали свій прогноз погоди на цю зиму, в 2019 і в 2020 році. Холодна пора покаже, якою вміє бути: м'якою, зі снігопадами, але також і з морозами.

Нагадаємо, 2020 рік – це рік білого Щура. Вн принесе багато приємних моментів. Але деяким знакам Зодіаку все ж варто перестрахуватися. Чого чекати в 2020 році від металевого Щура розповіли астрологи.