Тетяна Монахова розповіла про застосування передбачених законів штрафів для сфери послуг про тотальну українізацію. Про це мовний омбудсмен розповіла під час першого спілкування з пресою, у вівторок, 10 грудня.

Чиновниця зазначила, що за невиконання мовних норм у сфері послуг не передбачено кримінальної відповідальності. Однак існують штрафи від 20 до 70 неоподатковуваних мінімумів.

"На сьогодні це 9 800-11 700 грн", - уточнила вона.

Штрафувати планують працівників сфери послуг, тобто магазинів, ресторанів і не лише у разі, якщо вони в спілкуванні з клієнтами не використовують українську мову. Однак ця відповідальність настане не відразу.

мовний закон
мовний закон

Популярні новини зараз
Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків Чому українцям необхідно заповідати майно вже зараз та як це зробити правильно Показники лічильника стануть недійсними: споживачів застерегли від неприємностей з платіжками Це вже законно: співробітникам ТЦК дозволили робити це під час вручення повістки
Показати ще

Монахова вирішила дати напуття працівникам сфери послуг. Вона уточнила, що спілкування з клієнтами має відбуватися українською мовою, а російська допускається тільки в тому випадку, якщо його вжив сам клієнт.

"Те ж саме і в медичній сфері. ...Якщо пацієнт з лікарем погодили, що для них більш комфортним буде інший мову спілкування, усно. Тобто прийшов чоловік і розпитує про своє здоров'я. І хоче це почути на вірменській мові. І лікар знає вірменський і може по-вірменськи пояснити - це не забороняється законом", - розповіла вона.

Нагадаємо, мовний закон чекає жорстка перевірка.

Як повідомляв Знай. ua, як і кого будуть карати за використання недержавного мови.

Також Знай. ua писав, що омбудсмена української мови Монахову звинуватили в тяжкому злочині.