День святого апостола Андрія Первозванного

У цей день Православна церква вшановує пам'ять Андрія Первозванного – одного з 12 апостолів. Він народився в Вифсаїді Галилейській і жив там з братом Симоном біля озера. Вони обоє ловили рибу. Андрій ще в ранньому віці з молитвами спрямовувався до Бога, а пізніше став учнем Іоанна Хрестителя. Коли Іоанн вказав на Ісуса і назвав Його Сином Божим, то Андрій пішов за Господом відразу ж, а також привів із собою брата Симона.

Далі Андрій проповідував Слово Боже у своїх подорожах. Він пройшов Малу Азію, Фракію, Македонію, Скіфію, Причорномор'я, вгору по Дніпру апостол Андрій піднявся до місця розташування майбутнього Києва. Нестор Літописець оповідає, що тоді Андрій поставив хрест на київських горах, звернувся до учнів і сказав: «Чи бачите гори ці? На цих горах засяє благодать Божа, буде велике місто, і Бог спорудить багато церков».

Андрій Первозванний, фото: nevski.prihorod.ru
Андрій Первозванний, фото: nevski.prihorod.ru

День святої Люції у західних християн

Свята Люція шанується католиками, як мучениця часів Діоклетіана. Її ім'я походить від латинського слова «lux», що означає «світло». Вважається, що з цього дня ночі убувають і стає більше світла вдень. Є легенда про святу Люцію. Згідно з нею, у святої були дуже гарні очі і вона зачарувала ними одного молодого чоловіка. Але, щоб не спокушати його, виколола собі очі і надіслала їх на тарілці. Тому в романських і германських країнах її вважають покровителькою світла і цілителькою очних хвороб. Але у багатьох повір'ях збереглася пам'ять про відьмині дні. Раніше вірили, що відьми в цей день танцюють на перехрестях і можуть змусити чоловіків танцювати з ними до смерті, а вночі вони збираються на шабаш і ходять у білих покривалах з відрами в руках.

День святої Люції, фото:Православный клуб
День святої Люції, фото:Православный клуб

Популярні новини зараз
Летальність приблизно 52%: ВООЗ застеріг про спалах небезпечного вірусу РФ може відкласти наступ через несподівані обставини Готуйте гаманці: скільки доведеться платити за електрику та газ з 1 травня Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей
Показати ще

Як обереги використовують різні заборони. У цей день не варто прясти і шити, бо тоді скрючить пальці, і робота зіпсується, і кури перестануть нестися. Також заборонено прати, пекти хліб, працювати на конях. І ще краще постаратися нічого не розбити.

День святої Люції, фото: Praha-Praha.ru
День святої Люції, фото: Praha-Praha.ru

Православні свята:

  • Апостола Андрія Первозванного.
  • Різдвяний піст.

Андрій Зимовий

На Русі в цей день слухали воду в річках і озерах. Якщо вона спокійна, то зима буде без завірюх і тепла. А якщо чулося, як вона гуде, то варто чекати бурі. Знахарі і різні цілителі вважали цей день своїм святом. А дівчата багато ворожили на судженого, на весілля і на дітей. Апостолу вони молилися про гарного нареченого. Також намагалися зірвати гілочку фруктового дерева і ставили її у воду. Якщо до Різдва вона позеленіє, то цього року дівчина вийде заміж.

Народні прикмети на 13 грудня

Іменини в цей день

Андрій, Іван


Як повідомляв Знай.ua багато людей дуже бояться високосного року. І не дивно, адже існує стільки прикмет з цього приводу. Дізнайтеся, чи 2020 рік буде таким страшним або все це просто забобони.

Також Знай.ua писав, що європейські синоптики надали свій прогноз погоди на цю зиму, в 2019 і в 2020 році. Холодна пора покаже, якою вміє бути: м'якою, зі снігопадами, але також і з морозами.

Нагадаємо, 2020 рік – це рік білого Щура. Вн принесе багато приємних моментів. Але деяким знакам Зодіаку все ж варто перестрахуватися. Чого чекати в 2020 році від металевого Щура розповіли астрологи.