Вчені в новому дослідженні відзначають, що глобальне потепління призведе до виникнення на нашій планеті великих непридатних для життя територій - так званих зон смерті. За словами науковців, світові океани з усіх сил намагаються дихати, виснажуючи кисень з безпрецедентною швидкістю. Про це йдеться в доповіді Міжнародного союзу охорони природи, представленому на саміті в Мадриді по клімату.

Відзначається, що рівень O2 в океані знизився приблизно на 2% з 1950-х років, а обсяг води, повністю збідненої киснем, збільшився в чотири рази-з 1960-х років.

Океан, Reddit
Океан, Reddit

60 років тому лише 45 морських ділянок страждали від низького рівня кисню, а в 2011-му це число злетіло до 700. Як з'ясувалося, близько 50% втрати кисню у верхній частині океану є результатом підвищення температури.

Популярні новини зараз
Нова війна, тепер космічна: астрономи розповіли, як НЛО прилетять боротися за воду Виняток із правил: хто з українців може законно не платити за доставку газу На ТЦК чекає колапс: терміни поставили в глухий кут Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто
Показати ще

Забруднення світового океану, facenews.ua
Забруднення світового океану, facenews.ua

Науковцям навіть важко збагнути масштаби збитків через зміну клімату океану.

"Можливо, це остаточний сигнал до пробудження від неконтрольованого експерименту, який людство випускає в світовий океан, оскільки викиди вуглецю продовжують збільшуватися", - заявив старший радник з морської науки і збереження Глобальної морської і полярної програмі МСОП Ден Лаффоли.

Виходить, що зміна клімату дуже серйозно посилює проблему. Поєднання зміни клімату і збільшення витрати поживних речовин призведе до зниження рівня кисню в океані в середньому на 3% -4% до 2100 року, якщо нічого не робити, передбачають учені.

Нагадаємо, раніше вчені виявили личинки доісторичних кровожерливих паразитів, які пили кров динозаврів.

Як повідомляв портал "Знай.ua", у джунглях Амазонки знайшли рештки загадкової цивілізації, а також мурахи-зомбі, рослини-паразити і невідомі племена.