За останні чотири роки співвідношення середніх заробітних плат в Україні і Польщі, яка для українських трудових емігрантів є першим і найголовнішим об'єктом, знизилося з 4,5 до 2,7 разів.

Про цей факт свідчить новий "Звіт про фінансову стабільність" Нацбанку України.

У НБУ заявляють, що розрив скоротився завдяки високим темпам зростання зарплат по Україні, а також поточному зміцненню гривні. Тому з 2018 року сповільнилися темпи трудової еміграції з України та приросту заробітної плати, отриманої з-за кордону. За даними НБУ, у першому півріччі 2019 українці за кордоном отримували 19,1% від всіх зарплат.

Заробітчани, фото 24 канал
Заробітчани, фото 24 канал

"Тому надалі визначальним фактором зміни доходів населення буде зростання заробітної плати, одержаної в Україні. Очікується, що в середньостроковій перспективі реальні темпи її зростання складуть 4-6%", - йдеться у звіті.

Популярні новини зараз
Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей
Показати ще

Однак, варто нагадати нашим читачам, що за останні 5 років економіка Польщі зросла на 22%, а все тому, що українці масово їдуть туди на заробітки. Експерти Польського національного банку навіть назвали це "економічним бумом". Так, на думку аналітиків, масовий наплив на ринок праці країни-сусідки заробітчан з України значно вплинув на зростання економіки.

Курс гривні
Курс гривні

"Тим не менш, Польща на фоні Заходу, як і раніше залишається країною дешевої робочої сили, низьких заробітків і не дуже високого життєвого рівня. Присутність українців цього не змінила, і навіть поглибила цю тенденцію, оскільки заробітки іноземців виявляються в середньому на 10% вишче, ніж заробітки поляків", - вважають експерти.

Нагадаємо, заробітчанам відкриє двері омріяна країна, яка дасть фору не тільки Польщі.

Як повідомляв Знай.uа заробітчанин вказав на небезпеку в роботі за кордоном.

Знай.uа писав, до Польщі ні ногою: заробітчанин своїм прикладом показав жахливу долю українців за кордоном.