В Україні настає низка новорічних свят, які святкують з 19 грудня і завершують 19 січня на хрещення. 25 грудня нас чекає свято - Католицьке Різдво. У нашому матеріалі дізнайтеся, що це за свято, звідки воно пішло і які існують традиції.

Свято Католицького Різдва

Щорічно католицьке Різдво святкується 25 грудня, в 2019 році воно перепадає на середу, тобто на робочий день. Але не дивлячись на екватор робочого тижня цей день буде вихідним. Таке стало можливим з 2017 року, коли уряд нашої країни вніс католицьке Різдво в число державних свят. До 2017 року свято звичайно ж теж святкували, але він не вважався вихідним днем.

В цілому католицьке Різдво є одним з найважливіших християнських свят, вітати один одного починають рано вранці, а закінчують пізно ввечері. Його історія, безпосередньо пов'язана з подіями народження Сина Божого у діви Марії в місті Віфлеємі.

Євангелійська історія говорить про те, що в той рік, коли народився Ісус Христос імператор Римської імперії Август видав указ, щоб провели перепис населення. Іудеї тоді теж були частиною Римської імперії тому їм теж було наказано з'явиться в місто свого народження. Самі Йосип разом з Дівою Марією вирушили до Віфлеєму, щоб там пройшло народження малюка. Так як в місті був великий наплив людей, то Йосип і Марія не змогли потрапити в готель, тому, коли прийшов момент народжувати Марія це зробила просто в печері, де ховали худобу від поганої погоди.

Коли народився Ісус Христос, то на небі засяяла яскрава Віфлеємська зірка. Саме ця зірка і вказала шлях пастухам до печери, де перебував маленький Ісус. Пастухи і маги прийшли провідати Ісуса і прийшли не з порожніми руками, вони принесли дари новонародженому малюкові. Коли вони його побачили, то відразу ж визнали його Царем Божим.

Популярні новини зараз
ТЦК дав чоловікам 60 днів: повідомити обов'язково 40% знижки на продукти: "Ощадбанк" здивував новою карткою та її можливостями Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків Чому українцям необхідно заповідати майно вже зараз та як це зробити правильно
Показати ще

Католицьке різдво тепер вихідний день, ua.utro.news
Католицьке різдво тепер вихідний день, ua.utro.news

Вперше західні християни згадували про Різдво Христове ще в IV столітті. Біблійна історія говорить про те, що ця подія тісно пов'язана з днем ​​зимового сонцестояння й символізує початок нового життя. А католики обчислювали Різдво спираючись на дату, коли був зачатий Син Божий. Вважається, що датою зачаття є 25 березня. Відповідно додавши 9 місяців, ми отримаємо 25 грудня.

Традиції на католицьке Різдво

Традиційним на свято є проведення різдвяних богослужінь. Їх проводять тричі, в честь Бога Отця, Божої Матері і в ім'я християнської душі.

Зараз в сучасність всі православні храми напередодні Водохреща урочисто прикрашають і обов'язково виставляють ясла з немовлям, діву Марію з Йосипом, волхвами і домашніми тваринами.

У католиків традиційна підготовка до Різдва починається ще за 4 тижні. Цей період у них називається Адвент, з ним йде період покаяння, невтомної молитви, сповіді і причастя.

Традиційно в це свято вся родина збирається за столом і всі разом відзначають. Також прийнято ходити один до одного в гості, приносити різну смакоту, приготовану своїми руками. З огляду на те, що католицьке Різдво буде вихідним днем, то можна встигнути як погостювати у друзів, так і провести час з сім'єю.

У день католицького Різдва всім католикам потрібно починати ранок з сповіді, так як вважається, що Різдво потрібно зустрічати тільки з чистою душею і чистими помислами.

Всім, хто стукає в двері обов'язково відкривають, гостей зустрічають з усмішками і подяками. Вважається, що кожен гість, який прийде несе собою світ, гармонію і добрі вісті.

Щоб привернути удачу жителі приватних будинків вивішують на своїх будинках різдвяний вінок, який прикрашають чотирма свічками. Вважається, що якщо занести цей вінок в будинок і запалити свічки, то це допоможе висвітлити шлях Ісуса, щоб наповнити цей будинок світлом.

Католицьке Різдво - це родине свято, kiev.informator
Католицьке Різдво - це родине свято, kiev.informator

Що не можна робити на католицьке Різдво

Католицьке Різдво, як і ряд інших релігійних свят має ряд своїх обмежень. Так, в цей день не можна займатися шиттям і нічого не можна різати. Свій наряд на свято потрібно продумати заздалегідь і переконатися, що воно ніде не порвалося, щоб не хапатися за голку й нитку в саме свято.

Не можна лаятися і конфліктувати. Вважається, що ті люди, які не йдуть на лад в цей день і намагаються втягнути вас в конфлікт, то вони знаходяться під впливом нечистої сили. Тому необхідно знайти в собі сили і терпимість не вступати в конфлікт і по можливості заспокоїти або хоча б відвернути від поганих слів і думок іншої людини.

Не можна в свято давати і брати в борг. Вважається, що якщо в саме свято дати комусь в борг, то відносини з цією людиною значно погіршуться. А якщо самому брати в борг, то це означає втягнути себе в фінансове зобов'язання, з яким тривалий період часу не буде виходити розправитися.

Свято Різдва вважається тихим і сімейним святом, тому напередодні потрібно гарненько прибратися і викинути з дому всякий непотріб. Але це забороняється робити в саме свято, так як можна порушити гармонію будинку.

Категорично забороняється в цей день ходити на полювання. Вважається, що полювання в Різдво може стати не просто сумним, а навіть трагічним.

У свято не рекомендується надягати чорний одяг, якщо є така можливість, то сідати за стіл потрібно в новій або обов'язково в чистій і комфортній одяжі. Якщо в будинку, де проводитиметься свято встановлений камін, то потрібно запалити в ньому полум'я, яке забороняється гасити до світанку. Прийнято вважати, що це полум'я принесе в дім затишок, тепло і вбереже від поганого самопочуття.

В цілому в цей день вкрай не рекомендується працювати, адже на те і створене сімейне свято, щоб провести його в тиші, спокої і без зайвої метушні.

Гарним подарунком стане маленький вертеп, podrobnosti.mk
Гарним подарунком стане маленький вертеп, podrobnosti.mk

Що дарують і ставлять на стіл на свято Католицького Різдва

Так як свято справляють в сімейному колі, то потрібно підготувати подарунки для своїх близьких. Презенти можуть бути чисто символічними і не дорогими. Один одному можна дарувати солодощі в Різдвяних шкарпеточках, який можна як зшити самостійно, так і придбати в магазинах. Також гарними подарунками-оберегами можуть стати статуетки у вигляді Ісуса Христа або Діви Марії. Можна подарувати маленький вертеп, який на свято обов'язково повинен бути в кожній родині.

Коли всі гості сідають за стіл, то починається загальна молитва, тому якщо в сім'ї є набожні люди, то їм можна подарувати молитовний збірник.

На католицька Різдво в різних країнах і страви на столах різні. Так, американці в свято обов'язково готують індичку з різними соусами. На території Литви готують кутю, в Данії та Німеччини смажать гусака або ж качку з яблучками. Жителі Австрії та Угорщини, навпаки, не готують птицю в цей день, так в їх звичаї це не входить, у них навіть є думка, що таким чином від них може полетіти удача.

На території України в це свято готують м'ясну їжу, але ті, хто на посаді, то готують для себе пісні страви і можуть дозволити собі вжити червоного вина в невеликій кількості. Окрему увагу в цей день відводитися рідини. Вважається, що сьогодні потрібно випивати багато води, щоб очистити свій організм.

В якості пісних страв, можна використовувати овочеві і фруктові салати, приправлені нежирним йогуртом. Для перекусу на стіл можна поставити мед, горіхи і родзинки. На столі обов'язково має бути блюдо з риби.

Варто також відзначити, що за столом повинно залишатися ще як мінімум одне порожнє місце, яке буде призначене для раптового гостя. Святкувати починають з самого ранку, ходять один до одного в гості і приносять свої страви. А ось колядувати католики починають вже після самого Різдва. За їх традиції і дорослі і малеча переодягаються в різні костюми, ходять в гості до друзів і родичів, де співають святкові пісні і розповідають вірші. Католики не приймають колядки і навіть вважають, що від них потрібно зовсім позбавлятися, так як вони є відлунням язичництва і тієї культури.