Верховна Рада України проголосувала законопроект, яким будуть впроваджуватися зміни в систему освіти країни. Про це повідомляє BBC. Авторами цього документа стали "слуги народу". Так що ж чекає українських абітурієнтів, студентів, викладачів і ректорів.

Скасування дипломів

Однакових дипломів державного зразка більше не буде. Голова Комітету з питань освіти Сергій Бабак вважає, що в Україні потрібно відмовитися від цього пережитку Совка. Як відомо, раніше всім випускникам видавалися дипломи одного зразка, які нібито гарантували якість освіти. Але всі розуміють, що це не так, і знання кожен вуз дає різні. Тому, згідно з новим законом, кожен університет буде видавати свої дипломи, причому їх форма буде довільною.

Студенти, nasoa.edu.ua
Студенти, nasoa.edu.ua

Статус "національних"

Популярні новини зараз
Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто
Показати ще

Зараз в Україні налічується близько 110 вищих навчальних закладів, які мають статус "національних". Бабак вважає, що цей статус знецінено і тепер його будуть видавати далеко не всім. "Статус національного закладу вищої освіти є почесним і надається... за видатний внесок у розвиток вищої освіти", - йдеться в законі. Тобто тепер його будуть видавати далеко не всім вузам, але і забирати статус, у тих хто, його має, теж не будуть.

Мотиваційний лист

Мотиваційний лист стане ще одним нововведенням при вступі у ВНЗ. Повідомляється, що тепер разом із ЗНО вступникам доведеться писати ще і лист, в якому потрібно пояснити, чому він хоче навчається саме в цьому внз і за цією спеціальністю. Хоча це нововведення ще не обов'язкове, університети будуть впроваджувати його на свій розсуд з 2021 року.

Мотиваційний лист, Мosty-zara
Мотиваційний лист, Мosty-zara

Абітурієнти з "ЛДНР" і Криму

Новий закон про освіту розширює можливості вступу для жителів окупованого Криму і так званих "ЛНР" і "ДНР". У Міносвіти повідомляють, що в цьому році з непідконтрольних Україні територій було понад півтори тисячі абітурієнтів, які вступали без ЗНО. Це говорить про те, що там є інтерес у випускників вступати в українські університети. Так що депутати пропонують розширити кількість вузів, які будуть приймати абітурієнтів за спрощеною системою.

Пільги для ветеранів

У законі йдеться про пільги для людей, які постраждали під час Майдану і для учасників бойових дій. Також до категорії пільговиків належать люди з інвалідністю, отриманою на війні, а також діти ветеранів. Для них передбачені пільги у вигляді повної або часткової оплати навчання, соцстипендій, безкоштовного проживання в гуртожитках та інше.

Військовий универчитет, СумДУ
Військовий универчитет, СумДУ

Для військових

Закон про освіту також надає більше можливостей для учасників бойових дій. Так, вони можуть вступати на військові професії без ЗНО, але вступні іспити доведеться здати.

КРІ для ректорів

Згідно з новим законом для ректорів вузів буде введено поняття КРІ – це показник ефективності. Пан Бабак каже, що зараз у контрактах ректорів українських університетів немає чітких критеріїв ефективності – що вони повинні зробити за час перебування на своїй посаді. Тобто на даний момент ректора обирають, підписують контракт і все. В Україні не було випадків, коли ректора достроково звільняли за невиконання обіцяного. За новим законом, програми ректорів на виборах будуть включатися в контракт з Міносвіти.

Університет, ХД
Університет, ХД

Покарання за плагіат

У новому законі передбачено збільшення відповідальності для студентів за плагіат у наукових роботах. Фальсифікація роботи або плагіат навіть можуть призвести до того, що випускникові не видадуть диплом. Але це питання теж залишається на розсуд навчального закладу.

Нагадаємо, міністр Зеленського Новосад поклала око на шкільні туалети.

Раніше портал "Знай.ua" повідомляв, що українським студентам уріжуть стипендії.

Також портал "Знай.ua" писав, що шкільну програму гарненько "почистять від страждань".