У цей день Православна церква вшановує пам'ять одного з найбільш шанованих на Русі святих — Миколи Угодника або, як його ще називають, Чудотворця. Інші назви свята: «День святого Миколая», «Микола», «Миколин день», «Микола морозний», «Зимник». У народному православ'ї день завершує триденний святковий комплекс: Варварин день, Савин день, Миколин день.

В цей день в усіх церквах проходять богослужіння. Віруючим вранці потрібно піти в церкву, а також випити три ковтки святої води і проскури. Обід повинен бути скромним, так як все ще триває Різдвяний піст.

День святого Миколая, фото: Униан
День святого Миколая, фото: Униан

Вночі прийнято класти під подушку діткам подарунки. Зазвичай це іграшки та солодощі, але в наш час подарунком може бути що-завгодно. Часто в школах навіть дарують подарунки з солодощами. А от тим, хто провинився, потрібно покласти під подушку хворостинку. Це буде натяк від Миколи, що він все бачить, і дитина за свої витівки може отримати лозинкою.

Традиційне печиво в цей день – миколайчики, з пісного тіста. Готують також пироги з капустою, грибами, картоплею, вареники, борщі та їдять соління. Раніше ще молодь влаштовувала гуляння на площі з піснями, хороводами та катанням на санях. Потім ходили по хатах і співали пісні, бажали всім здоров'я. За це їм давали солодощі та гроші.

Популярні новини зараз
Платіжки за травень не порадують: постачальник газу підвищив тариф Змії пішли в атаку на українців: як запобігти укусам і чи існує ефективний антидот В Україні з’явився новий вид пенсій: отримати може кожен, але доведеться поділитись Попрощаєтесь зі своїм житлом? Що станеться з ухилянтами у новому законі про мобілізацію
Показати ще

Народні прикмети на 19 грудня

Кожна людина обов'язково повинна зробити хоча б одну добру справу. Можете роздати милостиню, нагодувати нужденних, зігріти жебрака або принести подарунки багатодітним сім'ям. І не забувайте, що пора вже готуватися до Нового року та Різдва. Саме час обрати подарунки для друзів і знайомих, прикрасити будинок і навести порядки.

Ще в цей день просять Миколи Чудотворця, щоб він і у вашому житті створив диво. Можете загадати бажання, і воно збудеться. Тільки цього потрібно дуже сильно захотіти, тоді Микола допоможе.


Як повідомляв Знай.ua багато людей дуже бояться високосного року. І не дивно, адже існує стільки прикмет з цього приводу. Дізнайтеся, чи 2020 рік буде таким страшним або все це просто забобони.

Також Знай.ua писав, що європейські синоптики надали свій прогноз погоди на цю зиму, в 2019 і в 2020 році. Холодна пора покаже, якою вміє бути: м'якою, зі снігопадами, але також і з морозами.

Нагадаємо, 2020 рік – це рік білого Щура. Вн принесе багато приємних моментів. Але деяким знакам Зодіаку все ж варто перестрахуватися. Чого чекати в 2020 році від металевого Щура розповіли астрологи.