Ханука є іудейським святом, яке в 2019 році починає своє святкування з 22 грудня. Як тільки сонце зайшло 22 грудня, тоді й почався відлік свята, яке триватиме до 30 грудня. У цьому матеріалі докладніше про те, що потрібно робити в це свято, як відзначати і що категорично не можна робити.

Історія Хануки

Єврейське свято Ханука по-іншому називається «свято свічок» і відзначається на честь чуда, яке сталося на території Ізраїлю. У свій час в релігійні справи ніхто не втручався, але коли в Єрусалимі до влади прийшов Антіох Епіфаній, то він вирішив навести «свій порядок», а за фактом він почав обмежувати євреїв. Їм намагалися насадити грецьку культуру і релігію. При правлінні Єпіфана євреям заборонялося вивчати Тору, дотримуватися релігійних традицій. Існуючі єврейські храми просто розорили і замість цього обставили їх ідолами. Деяка частина євреїв не витерпів випробувань зрадила свою віру, але інша частина вистояла і не дозволила зломити свою віру і не дозволила знищити духовне життя. Обурений народ не хотів це так залишати і сталося повстання, яке тривало протягом трьох років. Не дивлячись на відсутність як такої підготовки і наявності лише малого війська євреям все ж вдалося здобути перемогу над греками, ведучи при цьому приховану боротьбу.

Основні традиції хануки, newsone.ua
Основні традиції хануки, newsone.ua

Юдеям вдалося скинути з влади жорстокого Антіоха і тим самим вони довели, що їхня віра сильніше, ніж сила-силенна воїнів, яка бажає лише битви. Юдеям вдалося відстояти свою віру, але в процесі протистояння велика частина святинь були просто зруйновані. Після всіх цих протистоянь іудеї хотіли очистити і освятити Єрусалимський храм, який, як і ряд багатьох інших храмів теж був осквернений. Для цього євреї піднялися на Храмову гору, де вони виявили, що там залишився лише один глечик чистого масла, призначеного для лампад. Цього дуже мало і вистачило буквально б на один день, але сталося справжнє диво і лампади на цьому маслі горіли аж вісім днів. За цей час євреї змогли очистити свій Храм, а також приготували нову порцію масла. Тому залишаючись вдячним за цю подію євреї в період свята запалювали свічки і тим самим дякували Господу за допомогу і за те чудо, що він створив.

Саме свято було встановлено ще в другому столітті до нашої ери, але і до цього дня не втрачає актуальності і зміцнення в істинній вірі.

Популярні новини зараз
З 1 травня доведеться виживати без допомоги: кому перестануть виплачувати субсидію Пенсії пропонують підняти на 60%: щоб більше не перебиватися копійками Комунальники встановлюють нові тарифи з 1 травня: кому приготуватися до подорожчання Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей
Показати ще

Що можна і що не можна робити в цей день

У синагогах, а також в єврейських будинках прийнято встановлювати Хануки, це такі світильники, в які наливають трохи оливкового масла, а в якості гніту використовують вату або ж лляні нитки. Згідно з традиціями таких світильників з маслом повинно бути 8 штук, а в якості ще одного світильника, від якого будуть запалені інші свічки можна використовувати воскову свічку. Якщо немає можливості налити оливкову олію, то можна використовувати будь-яку іншу, але при цьому важливо, щоб під час горіння воно не коптіло і не смерділо. Але ні в якому разі не можна використовувати електричні лампочки, це повинні бути тільки свічки.

До свята потрібно готуватися заздалегідь, в перший вечір Хануки запалюється одна свічка, з кожним днем ​​додається ще по одній і так відбувається до фінального восьмого дня. Багато хто задається питанням скільки днів триватиме свято - це відбувається саме протягом восьми днів, як і в давній час. Найбільш підходящим для цього є металевий світильник, а в якості гніту краще використовувати лляні нитки.

Ханука святкується протягом 8-ми днів, media.grodno
Ханука святкується протягом 8-ми днів, media.grodno

Це не просто традиція, це навіть така настанова, якої повинні прислухатися всі євреї. Навіть якщо у них немає на даний момент грошей, щоб придбати масло і свічки їм необхідно попросити когось про допомогу, щоб це зробити.

Світильники необхідно ставити не вище, ніж на 80 см від підлоги, також свічки повинні бути на виду в людей які живуть в будинку.

Працювати в дні Хануки не забороняється, але за пів години до заходу сонця необхідно відкласти всю зайнятість і просто не багато відпочити після чого взятися за вивчення Тору. Коли запалюється вогонь в лампадах, то не можна нічого робити, навіть вивчати Тору.

Вогонь свічки повинен горіти як мінімум близько години. Але і після цього часу жінки в знак подяки вже не працюють в цей день.

У кожного члена сім'ї повинен бути свій світильник, але жінки самостійно не в праві запалювати його. За жінок це роблять батьки, чоловіки, сини. При цьому жінка повинна бути присутньою в момент запалювання вогню і відповідати «Амен» у відповідь на благословення, які вимовляє її чоловік. Палаючий вогонь вважається священним, тому його не можна переносити з місця на місце або ж працювати в той момент поки полум'я горить.

Після свята гноти і лампи просто спалюють, для будніх цілей їх забороняється використовувати.

У Хануку ніхто не постить і не оплакує померлих родичів і друзів, навіть якщо вони пішли з життя напередодні свята. Навіть якщо в цей день у молодих призначено весілля, то вони не постять. А ось призначене свято на період Хануки вважається доброю традицією і гарним знаком. Є навіть повір'я, що якщо самотня дівчина або хлопець побачать, як хтось в період Хануки свято, то значить теж скоро зустріне свою долю.

Їжі на столах повинно бути багато, навіть з надлишком, щоб залишалося ще й на наступний день. Вітаються картопляні оладки і пончики. Також готуються страви з сиру або ж просто робиться нарізка. Сир на столі як пам'ять про Юда, яка нагодувала їм ворожого правителя, від сиру виникла спрага, після чого дівчина напоїла вином і відрубала йому голову. У свято їдять розмірено як і святкується сама ханука.

Свято потрібно проводити шумно і весело, з піснями, молитвами і безліччю розповідей про чудеса, які створив Всевишній.

На четвертий або п'ятий вечір батьки повинні видати своїм дітям ханукальні гроші, які ті повинні витратити їх на свій розсуд. Такого обряду потрібно дотримуватися навіть в тому випадку, якщо діти і самі вже заробляють собі на життя. Вважається, що наявність таких ханукальних грошей призведе до розкриття нового фінансового потоку. Частина цих грошей діти повинні витратити на «цдаха», так називається добра справа, в якій допомагають бідним і нужденним. У буквальному перекладі цдаха означає благодійність або ж надання справедливості.

Кожного дня додається ще одна свічка, jewish-secret
Кожного дня додається ще одна свічка, jewish-secret

Традиції на Хануку

Основні традиції пов'язані з запалюванням свічок, де з кожним новим днем ​​додається ще одна запалена свічка.

Традиційно в синагогах читаються молитви, особливу увагу молитві «Гагель». Прийнято вважати, що світло Хануки розсіює зло, тому в будинку у кожного єврея повинні стояти лампадки, якщо у них немає на це грошей, то вони можуть попросити у тих, у кого є і ті не мають права їм в цьому відмовити.

Дорослі до запалювання свічок обов'язково працюють, а ось у дітей в цей час затяжні вихідні, в які вони можуть вдосталь веселитися і пустувати. Деякі задаються питанням чому не можна працювати, коли запалена свічка? Релігієзнавці відповідають, що це данина і почесть за те, що свого часу євреям вдалося відстояти свою віру і припинити утиски щодо релігії, тому в момент горіння свічок вони повинні почекати паузу і просто насолодитися спокоєм і гармонією свого будинку.

Кожен новий день необхідно зустрічати з посмішкою, молитвою і вдячністю. І дітьми, і дорослими вимовляється молитовна Браха, все підходять до свічника або декількох свічників в залежності від того, який день свята і подумки дякують кожен за своє.

Жінки повинні дякувати своїм чоловіків, що вони можуть перебувати зі своїми улюбленими кожен день, а не бути з ними з примусу як це було за старих часів.

Поздоровлення в цей день прийнято вимовляти голосно, урочисто, гуляти під пісні, робити спільні фотографії.