3 грудня іудеї по всьому світу відзначають Хануку — це свято свічок, які запалюють на честь дива, що відбулося при освяченні Храму після перемоги війська Ієгуди Маккавея над військами царя Антіоха в 164 році до нашої ери. Це свято починається 25-го числа єврейського місяця кислева і триває більше тижня.

Ханука 2018: історія світлого свята

В 323 році до н. е. після смерті Олександра Македонського до влади прийшла єгипетська династія Птолемеїв, і сторіччя в Юдеї все було відносно спокійно і стабільно. У 198 році до н. е. Птолемеї були розгромлені ассирійськими греками. Спочатку загальна ситуація здавалася незмінною і навіть нібито покращилася.

Євреї отримали письмові гарантії, які підтверджують їх право жити «за законами предків», і податки трохи зменшили. Але через деякий час грецька філософія і культура поступово стали проникати в єврейське середовище.

Популярні новини зараз
Вистачить на продукти й навіть комуналку: ПриватБанк нарахує клієнтам по 2500 грн кешбеку Біжіть до свого лічильника на початку квітня: українцям уточнили важливий нюанс щодо зняття показників Не виїде закордон ніхто: у Міграційній службі закликали українців до перевірок Нові правила передачі показників та оплати послуг: газовики попередили про зміни
Показати ще

У 175 році до н. е. до влади прийшов Антіох Епіфан, при ньому еллінізація негрецького населення мала особливо жорсткі заходи. Тору заборонили, а дотримання єврейських законів вважали серйозним злочином, всюди були встановлені язичницькі ідоли. Антіох дав своє ім'я Єрусалиму, храмові скарби було конфісковано, а сам Храм розграбовано.

У підсумку в Юдеї почалося повстання. Ватажок повстанців Ієгуда Маккавей уникав відкритих боїв, не даючи противнику можливості скористатися чисельною перевагою. Нападаючи на окремі загони греків, повстанці щоразу перемагали. За три роки вони витіснили завойовників з батьківщини і звільнили Єрусалим.

За переказами, на Храмовій горі євреї знайшли масло для лампад, якого вистачало для підтримання вогню лише протягом одного дня. Однак, дивним чином вогонь у золотий менорі горів цілих вісім днів, протягом яких приготували нові запаси олії. Таким чином їм вдалося наново освятити Храм.

У пам'ять про цю подію в свято щовечора запалюють свічки: одну — в перший день свята, дві — у другій, три — в третій і так далі, до восьми, використовуючи для цього, як правило, спеціальний свічник — ханукію. Євреї вірять, що «трохи світла достатньо для того, щоб розвіяти велику темряву».

Традиційно в Хануку у дітей проходять канікули. Дорослі дарують їм іграшки і дають гроші. Про давні події нагадує також гра в ханукальну дзигу, на кожній з чотирьох граней якої написана перша буква слів фрази «Диво велике було тут».