Під назвою «Ханука»розуміють одне з найбільш важливих єврейських зимових свят, які багато хто називає «єврейським новим роком». Так, якщо католики і православні гуляють День Святого Миколая, Різдво і Новий рік, то іудеї - Хануку.

ханука: источник:stmegi.com

Древнє і веселе свято відзначають не тільки в Ізраїлі, але і по всьому світу. У цій статті, всім, хто не належить єврейській культурі, ми розповімо про історію Хануки, її обрядах і традиціях.

Єврейське свято Ханука: що це таке

ханука: webplus.info

Ханука на відміну від християнських свят святкується протягом восьми днів. Святкування починається після заходу сонця 22 грудня, а закінчується аж 30 грудня. Відзначимо, що дата проведення свята змінюється лише в нашому сучасному григоріанському календарі. Іудеї святкують його за своїм давнім, іудейським календарем. Так, Ханука завжди припадає на 25 грудня через що її і називають «єврейським Різдвом».

Популярні новини зараз
Карткою – 10 грн, готівкою – 15: в Україні знову підвищують ціни на проїзд Українцям пообіцяли зробити життя трохи простішим: понад 10 тис грн на людину Україна забуде, що таке війна: ясновидець розповів про майбутнє нашої країни та про те, коли закінчаться бойові дії Будуть мобілізовані до ЗСУ: Рада прийняла важливе рішення
Показати ще

Історія Хануки: коротка історія свята

ханука: источник: pikabu.ru

Хануку святкують вже кілька тисячолітть, тому історію свята складно розповісти в двох словах. Про походження, традиції та обряди свята можна знайти безліч монографій, книг та інших наукових робіт.

Так, Ханука почалася за часів завоювання Олександра Великого. Македонський цар завоював Іудею, однак не по-традиції свого правління ніколи не втручався в релігійні традиції своїх поданих, включаючи євреїв. Після смерті царя і розпаду його імперії Іудея переходила з рук в руки, поки контроль над нею не захопив Антіох Епіфаній, який почав репресії проти іудеїв.

Насильство справоціровало бунт в Іудеї, який тривав три роки і закінчився перемогою іудеїв. Вигнання загарбників коштувало багатьох втрат і жертв і було досягнуто не дивлячись на значну чисельну перевагу противника. Зайшовши в Єрусалим і відвідавши Священний храм, вони знайшли в ньому лише закритий глечик масла, яке заливали в лампади. Масла у ньому було лише на день, проте чудом його вистачило лише на вісім днів, протягом яких іудеї прибрали чужих ідолів і встановили свій порядок. Саме з цієї причини Ханука і триває преславутая 8 днів, а його головним символом є свічки.

Традиції обряди Хануки: коли запалювати свічки і не тільки

ханука: источник: http://ieshua.org/

За минулу 25 століть свято Хануки отримало безліч традицій, частина з яких повсюдно використовується і в наші дні. Так, протягом 8 днів у кожному єврейському будинку горять свічки. Спочатку запалюють одну, потім - другу і після - доходять до восьми.

Згідно з традицією, всі свічки додають на свічник тільки зліва - направо. При цьому, всі вони запалюються від окремого светильного, який називається Шамаша. При цьому, вогонь запалюється усіма членами сім'ї і ставиться на загальне підвіконня, проголошуючи наступ дива.

Прийнято, що запалені на свято свічки не повинні горіти менше півгодини після настання темного часу доби.

Світло від ханукії не можна використовувати в особистих чи побутових цілях. Світло від свічок - не для роботи по дому або читання.

У єврейській традиції записано, що запалювання свічок на Хануку - обов'язково для всіх, незалежно від віку або достатку.

Протягом усього свята в синагогах по всьому світу читають молитву подяки Галель.

З настанням 31 грудня і закінченням Хануки потрібно спалити все масло для свічок і гноти від них.

Відзначимо, що протягом усіх восьми днів євреї ні в чому собі не відмовляють. Прийнято багато і смачно їсти, випивати, веселиться, співати пісні і танцювати. За святковим столом прийнято пити вино, їсти фрукти, солодощі. Традиційно євреї їдять пончики з цукровою пудрою і смажений хліб з часником.

На час Хануки багато дорослих працюють і виконують інші повсякденні обов'язки. Однак, діти обов'язково повинні веселиться, грати, гуляти, ходити в гості і на ранки. Не прийнято навантажувати жінок роботою, так як зайнята мати вдома в Хануку - символ неповаги до Всевишнього.