Сьогодні 24 грудня в усьому світі відзначається Святвечір. Щоб стати частиною світлого і доброго свята Різдва, радимо почитати, які традиції існують в різних країнах, як ворожити на святвечір, обряди та прикмети.

Святвечір, https://bitly.su/gz4pxbRr
Святвечір, https://bitly.su/gz4pxbRr
Святвечір

Святвечір 24 грудня

Так як в 2019 році ми можемо тільки мріяти про справжнє White Christmas, варто створити святкову атмосферу будинку. За легендою, саме в цей день народився Ісус і Віфлеємська зірка засяяла на честь сина Марії. Ми святкуємо в різний час Різдво через розбіжності юліанського і григоріанського календаря. Справа все в тому, що вся Європа перейшла на григоріанський календар через наказ Папи Римського в 1582 році. Це було викликано тим, що насправді Земля робить повний оборот навколо сонця за 365,2425 доби, а не рівно за 365. Щоб уникнути зсуву дат, велика частина світу використовує календар Нового стилю. Російська імперія відмовилася від переходу на нове літочислення і залишила на Різдво 7го січня.

Незважаючи на всесвітній перехід на змінений календар, ми продовжуємо плутатися і називати 25е грудня католицьким Різдвом, а 7е січня - нашим Різдвом. Це не заважаємо українцям святкувати всі можливі дати, навіть Старий Новий рік. Тому, сьогодні, 24 грудня будемо слідувати традиціям Європи і святкувати Святвечір.

Переддень Різдва - найчарівніше і шановане час у християн всього світу. Католики і протестанти сьогодні зберуться за вечерею і відсвяткують закінчення різдвяного посту. Назва вечора - Святвечір, за деякими легендами пов'язана з приготуванням страви сочень, яке призначене виключно для передодня Різдва. Згідно з іншою версією, назва походить від соку пшениці, який теж подавали саме в ніч на Різдво - кутя. Це щось на зразок нашої куті, але в минулому - менш смачне і багате на добавки.

Популярні новини зараз
Червень принесе не лише тепло, а й гроші: хто отримає нову пенсію Світло відключатимуть на 6 годин, а про опалення взимку і не мрійте: українців серйозно попередили Хто заслужив на пенсію майже 10 000 грн: нова формула ПФУ наповнить вашу кишеню грошима Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати
Показати ще

У всіх країнах, де святкують Різдво, у Святвечір збираються сім'ями і готують справжній бенкет. У кожній родині є свої традиції, а в кожній країні є свої звичаї, пов'язані зі святкуванням Різдва.

Святвечір, https://paranormalnost.ru/primety-na-staryj-novyj-god/
Святвечір, https://paranormalnost.ru/primety-na-staryj-novyj-god/
Святвечір

Переддень Різдва в різних країнах

У Швеції, напередодні Різдва всі з'їжджаються в батьківські дому, збираються за великим столом і їдять традиційні страви. Серед обов'язкових атрибутів шведського Різдва - печене м'ясо, багато видів оселедця і гори подарунків. У Святвечір у кожному домі включений телевізор і всі дивляться мультфільми та кіно про Різдво. Шведи пригощаю лососем, свинячим окостом, червоною капустою, вареною картоплею і різдвяними ковбасами. Тут, зазвичай, більше 12 страв і їх повинно вистачити на два дні, поки вся сім'я гуляє Різдво. Подарунки приносить Томтен, одягнений у шубу з вовчої шкури. У вікнах горять різдвяні зірки, а на підвіконнях стоять ажурні підсвічники.

В Італії чекають настання темряви, щоб сісти за святковий стіл. Переддень Різдва - важливий період для всіх італійців - любителів сімейних урочистостей. На столах тут красуються страви з морепродуктів. Вечеря в святвечір повинен бути скромнішим, ніж 25 грудня. Але зате сама традиція сидіти за одним великим столом, співати пісні, слухати історії і вітати близьких об'єднує сім'ї і створює унікальну атмосферу, коли здається, що час зупинився. Після півночі починаються святкові меси, які проводить Папа Римський у Ватикані. Потрапити туди вкрай складно, треба через пів року надіслати запит і вистояти величезну чергу, тому більшість віруючих ходять в найближчу церкву. інше святкування переноситься на день Різдва і вже вечеря 25го грудня відрізняється від Святвечора - готують страви з м'яса, солодкі частування та гамірно розпаковують подарунки.

Приготування до свята у Німеччині закінчуються днем 24го грудня. Вже до 15:00 всі магазини і фірми закриваються і люди поспішають додому, щоб встигнути до Святвечора. На підвіконнях німців красується пуансеттія, а на кухнях пахне глювайном. Традиційно, на столах у Німеччині на Різдво красується запечений гусак, але багато німці змінили меню і легкі закуски готують на Святвечір. Інші ж запікають рибу, індичку або курку - кожна сім'я вирішує, чим порадувати гостей. Що об'єднує всіх німців - любов до різдвяних ярмарків і вулична їжа. На Різдво багато жителів Німеччини йдуть дивитися на різдвяну ялинку в центрі міста, їсти приготовані на вогні сосиски і пити глювайн прямо на ярмарках.

Традиційні ворожіння

Серед різдвяних традицій поширені ворожіння, які супроводжуються приготуванням страв і пов'язані з майбутнім роком. Молоді дівчата цікавляться про зустрічі з судженим, інші запитують вищі сили про те, яким буде рік: успішним, важким або врожайним.

Щоб дізнатися, що принесе вам 2020 рік, очистіть коропа для запікання і його лушпиння залиште на кілька днів просохнути. Якщо лушпиння стане темною, то рік буде важким і принесе багато хвороб. Якщо лушпиння стане світлою і розсипчастою, то рік буде вдалим і грошових д. Якщо ж лушпиння злипнеться, то чекайте важкий і проблемний рік.

Популярним видом ворожіння на Різдво вважають ворожіння на гребінці. Для того, щоб побачити в сні свого судженого, дівчата кладуть під подушку в ніч на Різдво свій гребінець. Уві сні повинен прийти звужений або його ім'я має наснитися дівчині.

Що не можна робити в Святвечір

Святвечір - це вечір, коли треба утриматися від сварок і образ. Світле свято Різдва повинен стати причиною возз'єднання сім'ї та всепрощення. Ввечері 24 грудня треба забути про образи і провести Різдво в любові і взаєморозуміння.

Всі прибирання та підготовку до Різдва треба закінчити до Святвечора. В цей вечір ви можете тільки накривати на стіл і робити неважку роботу по дому.

24 і 25 грудня заборонено шити і в'язати. Відпочиньте від турбот і приділіть час близьким.

Бажано, у Святвечір надіти нову одяг і сісти за стіл після ретельних приготувань у чистій і охайній одязі. Не можна сідати за стіл в брудному одязі і з брудними думками.

Святвечір, https://bitly.su/WbV2T
Святвечір, https://bitly.su/WbV2T
Святвечір

Що треба не забути на Різдво

напередодні Різдва не забудьте зателефонувати всім близьким і далеким родичам, привітайте друзів та сусідів зі святом.

Прикрасити будинок та створити святкову атмосферу за допомогою смачної вечері, гарної музики і подарунків. На деякий час забудьте про всі неприємності і присвятіть Різдво своїм близьким.

Спробуйте глювайн або приготуйте глінтвейн - це пожвавить апетит і налаштує на свято. Не забувайте, що пити алкоголь не бажано у Святвечір, але гарячий напій з ароматними приправами - це гарний початок свята.

Вимкніть робочий телефон не реагуйте на листи від колег, Різдво - хороший привід зробити перерву в роботі. Відпочиньте від проблем, пов'язаних з вашою професією.

Прикрасьте ялинку і запаліть свічку на святковому столі. Гірлянда і тьмяне світло від свічок створять атмосферу свята.

Приготуйте дванадцять страв і почастуєте ними друзів і сім'ю.

Різдвяні прикмети

У Святвечір не можна позичати гроші, сіль і хліб. Особливо це пов'язано з усім, що приносить вогонь - сірники, запальничку, кресало.

Якщо побачите у різдвяну ніч падаючу зірку - обов'язково загадайте бажання. Такі прохання обов'язково збуваються.

Якщо вранці на Різдво до вас зайдуть в гості двоє, то весь рік буде мир і злагода. Якщо першим до хати зайде п'яний, то рік буде в сварках і розлуці. Якщо на ранок Різдва увійде жінка, то в майбутньому році буде багато пліток.

Якщо кішка окочується у Святвечір, то будуть неприємності весь рік.

Не на Різдво є мізки - можна втратити розум.

Якщо дитина народжується на Різдво, то не можна брати гроші за пологи - вони підуть на труну повитухе.

Якщо опівночі загадати бажання і три рази вимовити його вголос, дивлячись на небо, то воно обов'язково здійсниться.

Якщо на Різдво завиває хуртовина, значить, буде багато меду.

Що приготувати на Святвечір

На святвечір можна приготувати традиційні українські страви і запозичити деякі оригінальні рецепти у європейських сусідів:

Кутя - ми готуємо її на 7 січня, але можна зробити її і сьогодні, рецептів і варіацій багато, основу складає мак, пшениця і мед.

Імбирні пряники - ця традиція існує вже давно у Європі, до нас пряникові чоловічки дійшли лише кілька десятиліть тому.

Запечена курка - можна знайти будь-який відповідний рецепт, додати в маринад мед або соєвий соус. Найпростіше - обтерти тушку курки перцем і сіллю.

Холодець - для його приготування треба було заздалегідь зробити густий бульйон, проварювати м'ясо з кістками добу і потім розлити у форми.

Запечений короп - можна вибрати будь-яку рибу, яка є у магазині і буде вам по-кишені. Деякі воліють червону рибу, інші люблять річкову - судака, коропа або сома.