Різдво Христове у західних християн

Це одне з найбільш більший свят у християнстві. І в цей день його відзначають понад 100 країн світу. Святкують народження Христа 25 грудня не тільки католики, але і лютерани, протестанти і православні в деяких країнах. Вперше, як відомо з історичних джерел, відсвяткували Різдво в 4 столітті. Хоча до цих пір йдуть суперечки про те, коли ж справжня дата народження Ісуса. Дату 25 грудня вибрали, тому що в цей день раніше відзначали язичницьке свято «Народження Сонця Непереможного».

У католиків теж є звичай колядувати. Колядники отримують за свій спів різні смачні подарунки: смажені каштани, фрукти, пиріжки, солодощі, ковбасу. А скупих господарів треба висміювати і погрожувати їм бідами. Також використовуються маски, шкури тварин. Але церковні влади не раз засуджували такий звичай, як язичницький, тому колядували тільки у родичів і близьких друзів.

Вдома обов'язково встановлюють ялинку і прикрашають її. Це теж язичницька традиція, так як у германських народів ялина вважалася символом родючості і життя. Але християнство принесло нову символіку – райське дерево з рясними плодами (кульками).

Католицьке Різдво, фото: Народна правда
Католицьке Різдво, фото: Народна правда

Коляда

Колядою називали сонце-немовля, яке у слов'янській міфології було втіленням циклу нового року. Це означало, що сонце повертає на весну. А також у слов'ян починався час зимових святок. Коляду відзначали під час зимового сонцестояння. Діти співали під вікнами багатих людей, просили грошей. Також проходили святочні ігрища і ворожіння. Багато обрядів залишилися і досі, але перенеслися на святкування православного Різдва. Колядники виряджаються в звірів, чортів, грають музику, ходять з торбами, співають колядки і просять частування. Раніше ще було прийнято їсти обрядове печиво у вигляді корів і поминати Тура. Також обов'язково пили узвар і їли кутю.

Популярні новини зараз
Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів Переказ з картки на картку будуть жорстко контролювати: як можуть заблокувати картку Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень
Показати ще

Коляда, фото: Моя Жовківщина
Коляда, фото: Моя Жовківщина

Православні свята:

  • Святителя Спиридона, єпископа Триміфунтського, чудотворця.
  • Різдвяний піст.

Спиридон Сонцеворот

В цей день відзначається пам'ять святого Спиридона Триміфунтського. На Русі його назвали сонцеворотом, тому що ніч ставала коротшою, а день – довший. Є повір'я, що Спиридон сам повертає Сонце і стежить, щоб воно не пішло від людей. Не можна сьогодні працювати, можна тільки ворожити на родючість землі і врожаю.

Народні прикмети на 25 грудня

Іменини в цей день

Олександр, Спиридон


Як повідомляв Знай.ua багато людей дуже бояться високосного року. І не дивно, адже існує стільки прикмет з цього приводу. Дізнайтеся, чи 2020 рік буде таким страшним або все це просто забобони.

Також Знай.ua писав, що європейські синоптики надали свій прогноз погоди на цю зиму, в 2019 і в 2020 році. Холодна пора покаже, якою вміє бути: м'якою, зі снігопадами, але також і з морозами.

Нагадаємо, 2020 рік – це рік білого Щура. Вн принесе багато приємних моментів. Але деяким знакам Зодіаку все ж варто перестрахуватися. Чого чекати в 2020 році від металевого Щура розповіли астрологи.