Віруючі православної церкви в цей день вшановують пам'ять святителя Спиридона Триміфунтського, що жив в 3-4 століттях на Кіпрі. Інші назви свята: «Спиридон», «Спиридонів день», «Спиридонів поворот», «Солноворот», «Поворотник».

Весь день наші пращури присвячували Сонцю. Вони вірили, що в цей день воно красиво одягається і сідає в карету, яка рухається в жаркі країни. Тому навколо так холодного й похмуро. Вранці сонечко обов'язково кликали на високому пагорбі, щоб воно не поїхало. А увечері запалювали багаття, щоб воно могло знайти дорогу назад.

Сонце, фото: Мидгард Инфо
Сонце, фото: Мидгард Инфо

Вірили також, що і зима одягається по-своєму – в шубу ведмедя або лисиці і ходить по селу, стукає по дахах, щоб господині краще топили піч. Був навіть обряд вигнання лютої зими. Опудало наряджали в хутряну шубу і влаштовували навколо нього хороводи у різні боки, щоб запаморочити зиму. Вважалося, що тоді вона піде і можна спалити опудало на багатті.

Це час небезпечний, нечиста сила воює зі світлою, тому слід зліпити сніговика. Раніше це були зимові божки, які потім обкидували палаючим вугіллями, щоб вони швидше розтанули і не заважали повернутися сонцю.

Популярні новини зараз
Готуйте гаманці: скільки доведеться платити за електрику та газ з 1 травня Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову В Україні пенсії рахуватимуть за однією формулою: у кого виплати будуть більше 10 тисяч Чужі борги можуть стати вашою проблемою: "Нафтогаз" дивує українців "сюрпризами"
Показати ще

Народні прикмети на 25 грудня

Також необхідно випекти круглий хліб з видавленим хрестом зверху. Його шматочки дають членам сім'ї, маленькі шматочки – домашнім тваринам, а крихти слід віддати птахам. Іншим їчти цей хліб не можна. Вогонь в печі слід увечері гасити тільки молоком, щоб був у родині достаток. А потім треба ще взяти серп або інший гострий предмет і увіткнути його в одвірок і в поріг. Це будуть обереги від злих духів.

Можна також провести замовляння на щастя і удачу. Потрібно запалити сім церковних свічок, сісти навпроти вікна і 13 разів промовити: «Сонце, ти мене зігріваєш, тепло посилаєш. Подаруй ще удачу і щастя мішок на додачу. Амінь». Потім свічки треба загасити, а кожен день брати по одній і повністю спалювати.


Як повідомляв Знай.ua багато людей дуже бояться високосного року. І не дивно, адже існує стільки прикмет з цього приводу. Дізнайтеся, чи 2020 рік буде таким страшним або все це просто забобони.

Також Знай.ua писав, що європейські синоптики надали свій прогноз погоди на цю зиму, в 2019 і в 2020 році. Холодна пора покаже, якою вміє бути: м'якою, зі снігопадами, але також і з морозами.

Нагадаємо, 2020 рік – це рік білого Щура. Вн принесе багато приємних моментів. Але деяким знакам Зодіаку все ж варто перестрахуватися. Чого чекати в 2020 році від металевого Щура розповіли астрологи.