Навколо внесення змін у Кодекс законів про працю України (КЗпП) вже довший час точаться суперечки. Новий Трудовий кодекс, який наразі перебуває на стадії розробки, критикують експерти і суспільство.

Та вже у найближчі дні змінений Трудовий кодекс буде опубліковано на сайті Мінекономіки. Про це повідомив міністр економіки Тимофій Милованов у Facebook.

Міністр роз'яснив деякі норми, про які раніше повідомляли ЗМІ та спростував головні міфи нового закону.

Звільнення вагітних, пенсіонерів та осіб з інвалідністю

За словами міністра, ці категорії людей не опиняться в зоні ризику. Навпаки, їм закон дозволить працювати за більш гнучким графіком і віддалено.

"Фактично - працювати дистанційно і мати соціальні та інші гарантії працівника. Це новий підхід законодавства - врегулювати баланс між материнством і кар'єрою. Те ж саме стосується пенсіонерів та інвалідів, для яких є пропозиції на ринку, але застаріле законодавство не дозволяє встановити гнучкі умови роботи" , - прокоментував Милованов.

Популярні новини зараз
Хліб, молоко, м'ясо та навіть яйця: в Україну несеться різке подорожчання на важливі продукти Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Ліквідація безстрокових договорів

Міністр підтвердив, що новий закон передбачає як термінові, так і безстрокові договори. Однак, як запевнив чиновник, буде вибір, і це буде залежати від домовленості роботодавця зі співробітником. Серед позитивних сторін цієї норми Милованов зазначив можливість працівників відстоювати свої права в разі порушення роботодавцем умов договору.

Звільнення без пояснення

За словами глави Мінекономіки, за новим законодавством у разі звільнення працівника з ініціативи роботодавця той повинен виплатити грошову компенсацію, розмір якої залежить від терміну попереднього співробітництва з працівником. А ще - працівник зможе звільнятися за власним бажанням без обов'язкового відпрацювання двох тижнів.

Примусова робота понад норму

"Новий закон зберігає звичну тривалість робочого тижня в 40 годин. Але дозволяє домовлятися про гнучкий графік роботи. Наприклад, що частина робочого дня працівник працює віддалено, іншу частину - в офісі. Тривалість дня визначають взаємні домовленості, а час відпочинку між робочими змінами повинен бути не меншим 12 годин ", - додав Милованов.

Працевлаштування пільговиків

За словами міністра, для деяких категорій населення (учасники АТО / ООС, вагітні, матері / батьки в декреті, особи з інвалідністю тощо) пільги залишаться, також за призовниками буде зберігатися робоче місце.

Нові умови для профспілок

Новий закон не ліквідує профспілки, але для них, за словами міністра, буде розроблено новий документ.

Нефіксований робочий час

Милованов називає цю норму легальним наймом персоналу, чиї послуги потрібні нерегулярно. Йдеться, до прикладу, про вантажників, майстрів по ремонту і т.д. "Халтурка" перестане нею бути, тому працівник зможе суміщати роботу на декількох підприємствах і вибирати собі більш вигідні умови праці. А кращих працівників роботодавці будуть "заманювати" кращими умовами і високою оплатою ", - пише Милованов.

Робота для неповнолітніх

Новий закон вводить поняття учнівських, термінових та інших гнучких форм трудових договорів. За словами міністра, студенти без досвіду роботи зможуть легально працевлаштуватися і закон допоможе їм в цьому.

Скасування трудових книжок

Новий закон не скасовує трудові книжки, а лише переводить їх в електронний вигляд. Згідно з оновленим законопроектом, надавати трудову книжку при оформленні на роботу не буде обов'язковим. Вся необхідна інформація про стаж працівника зберігається в електронному реєстрі, і з цих баз беруться відомості для розрахунку пенсій.

Нагадаємо, Кабмін визначив нові причини для звільнення працівників

Як повідомляв портал Знай.ua, Кабмін став на захист працюючих вагітних жінок.

Також Знай.ua писав, чому жінкам у нашій країні платять менше, ніж чоловікам.