Із судових рішень і зі слів джерел з МВС і СБУ стало відомо, кого підозрюють у скоєнні вбивства ведучого радіо "Вести" і виконавчого директора "Української правди" Павла Шеремета. Наразі слідство не назвало імен ні виконавців, ні організаторів, ні замовників вбивства.

Повідомляється, що хоча й замовники і мотиви злочину досі не встановлені, але щодо виконавців вже є значні зрушення. Повідомляється, що їх слід веде до учасників добровольчих батальйонів, які воювали в АТО. Павло Шеремет був вбитий 20 липня 2016 року в Києві на перехресті вулиць Івана Франка та Богдана Хмельницького, його автомобіль підірвали.

Автомобіль Шеремета, фото: Інтерфакс
Автомобіль Шеремета, фото: Інтерфакс

Після трагедії слідство висунуло чотири основні версії, однією з яких став "російський слід". Про це після вбивства Шеремета заявили глави МВС Зорян Шкіряк та Антон Геращенко, а пізніше на "руку Кремля" вказував і міністр внутрішніх справ Арсен Аваков. Проте, для підтвердження цієї версії немає нічого, крім непрямих доказів.

Слідством розглядаються також можливі особисті або бізнес-конфлікти Павла Шеремета, помста російських або білоруських спецслужб, критичні виступи Шеремета на радіо "Вести", тиск певних сил на "Українську правду".

Популярні новини зараз
Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи Звертайте увагу на серійний номер: які гривневі банкноти можна продати за нечувані суми Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Вбивство Павла Шеремета, Слово і Діло
Вбивство Павла Шеремета, Слово і Діло

Згідно із судовими постановами за фактом вбивства Павла Шеремета головна лінія слідства – це відстеження по базах даних телефонних провайдерів телефонних дзвінків. Деякі номери, перевірені слідством належать російським операторам, німецьким і навіть індонезійським. Зараз коло інтересу слідства поступово звузилося до декількох номерів, проте їхніх власників ідентифікувати поки не вдалося.

Насамперед це стосується власника "сімки", за допомогою якої було приведено в дію вибуховий пристрій в автомобілі Павла Шеремета. Її уламок знайшли неподалік від місця підриву автомобіля журналіста. Також слідство встановило, що підривник автомобіля Шеремета перебував у момент активації снаряда по вулиці Івана Франка, 17, де знаходиться аварійний будинок.

Крім того, вдалося з великою точністю визначити, який вибуховий пристрій було використано. Повідомляється, що міна була саморобною, але з фабричними елементами, тобто перероблена зі стандартної протипіхотної міни. Начальник Головного слідчого управління ГУНП Олександр Вакуленко заявив, що схема вибухового пристрою зроблена по типу стандартної протипіхотної міни МОН-50.

Павло Шеремет, NewsOne
Павло Шеремет, NewsOne

Слідство встановило, що за журналістом перед його вбивством стежило як мінімум дві групи. Перша з них це кілери, які готували замах на нього. Цих осіб публічно досі не назвали, але саме вони фігурують на декількох відео, оприлюднених після вбивства.

Особливо ретельно правоохоронні органи відпрацьовували ймовірну причетність вбивць Павла Шеремета до добровольчих батальйонів. Проте, чи йдеться про полк "Азов" достеменно невідомо. Також є декілька версій щодо тих, хто віддавав наказ групі кілерів-підривників.

Опрацьовується варіант, що вони є агентами російських спецслужб. Але не виключено, що вбивці можуть бути просто "вільнонайманими" людьми. В Генпрокуратурі і СБУ, розглядається версія, що кілери, які вбили Павла Шеремета, також підірвали полковника СБУ Олександра Хараберюша 31 березня 2017 року в Маріуполі.

Павло Шеремет, фото: Вікіпедія
Павло Шеремет, фото: Вікіпедія

Нагадаємо, раніше підозрюваний у справі Шеремета Антоненко навідріз відмовився говорити

Як повідомляв портал "Знай.ua", підозрювана у вбивстві Шеремета Кузьменко терміново написала листа матері покійного журналіста

Також "Знай.ua" писав, що Пальчевський опинився в епіцентрі штурму Ради і згадав справу Шеремета: "Не з'їхати з глузду"