В день католицького Різдва, 25 грудня, в зоні відчуження було незвично гамірно і по-особливому святково. Все тому, що в покинуту 33 роки тому Прип'ять повернулися її жителі. Зі Славутича в місто-привид приїхала жменька людей - тих, хто зміг пересилити емоції і біль втрати, щоб подивитися на колись свій рідний дім.

Компанію прип'ятчанам склали численні представники ЗМІ, серед яких і кореспондент Знай.uа.

Мета поїздки проста - вперше встановити і прикрасити новорічну ялинку. За всі роки після аварії в Чорнобилі такого ще не було. Але є і більш глибокий посил заходу - донести до громадськості важливість збереження і музефікації Чорнобильської зони відчуження.

Прип'ять, всі фото - Знай.ua
Прип'ять, всі фото - Знай.ua

Ялинку встановили біля покинутого палацу культури "Енергетик". Незважаючи на достаток навколо живих сосен, поставили штучну ялинку. Всі, хто колись жили у Прип'яті, привезли з собою свій спогад про дім: хтось - дорогі серцю сімейні фотографії, хтось - фото з випускного, улюблені іграшки, пластинки і навіть годинник. Це їх подарунок місту, який став привидом.

Популярні новини зараз
А що так було? Українець "категорично відмовився" від повістки - чи підтримав його суд Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати
Показати ще

Організатором поїздки виступила "Асоціація Чорнобильських Туроператорів". Втілити ідею змогли всього 18 колишніх жителів Прип'яті. Одна з них - Дар'я Дударенко, яка народилася за чотири місяці до аварії на ЧАЕС.

Вона розповіла Знай.uа, що дуже багато історій чула від батьків про страшний період в 1986 році. Тато працював слюсарем на ЧАЕС, мама - вихователем у дитячому садку. За її словами, в той момент її сім'ї дуже сильно пощастило - за кілька днів до вибуху 4 енергоблоку вона з мамою і татом поїхали з міста.

"Тато у той час був у відпустці. Ми якраз перебували під Києвом, але було дуже важко. Справді інформації не було, коли все сталося. Якимись лівими сторонами нам почали розповідати, що сталася аварія на станції. Тато казав: “Не може такого бути! Станція не могла вибухнути. Ми вже б все знали”. Настільки вся інформація була прихована. А дізналися пізніше, коли вже відбулася евакуація", - поділилася Даша.

Дар'я Дударенко

В Чорнобилі Даша вдруге. У 2007 році вона приїжджала з мамою в Прип'ять на річницю трагедії.

"Ми навіть побули в нашій квартирі. Жили на вулиці Спортивній, на другому поверсі - однокімнатна квартира. Там нічого не залишилося. Вона порожня повністю", - розповіла дівчина.

Дар'я Дударенко

Вона зазначила, що її тато досі працює слюсарем на ЧАЕС - їздить зі Славутича, де і проживає сім'я після трагедії. Новорічну ялинку Дар'я вирішила прикрасити двома сімейними фотографіями з того, минулого життя у Прип'яті. На одній - вона мала на руках у тата, на другій - з мамою. Вона зізналася, що в сім'ї всього залишилося три фотографії звідти.

Дар'я з татом

Дар'я з мамою

"Мама не може дивитися навіть документальні фільми, настільки болить, щемить. І квартиру шкода, яка була їй дана як педагогу. А у мене все життя в забобонах. Нас завжди боялися, завжди були якісь розповіді і розпитування: “Ви світитеся?” - поділилася Дударенко.

Також Дар'я повідомила, що її тато дивився популярний серіал про Чорнобиль від HBO і поскаржився їй на деякі моменти.

"Тато сказав, що нічого такого критично зайвого не сказали, так, щось додумали. Єдине, що він помітив - ми жили на другому поверсі в будинку, а над нами, на восьмому чи дев'ятому, жив Леонід Топтунов, старший інженер, батьки з ним дуже добре спілкувалися. І тато сказав, що актора підібрали неправильного, говорив, що він абсолютно не підходив. “Я цю людину знав і мені було трохи прикро", - сказав. Він категорично не згоден з вибором актора”, - додала Дар'я Дударенко.

Олена Погрібна, заступник директора департаменту економічного розвитку і торгівлі Київської обласної державної адміністрації, також приїхала разом з пресою і жителями Прип'яті на прикрашання ялинки. Вона переконана, що це унікальна подія.

"Як для жителів Прип'яті, які переїхали, так і для всього туристичного співтовариства, - це унікальне явище, яке дає нам спогади про те, як могло бути, і який розвиток чекає зону відчуження далі. Чорнобиль - це туристичний локомотив усієї Київщини та України, один з економічних поштовхів, який дасть розвиток економіки", - зазначила Погрібна.

В 2019 році туристів у Чорнобилі побували в два рази більше, ніж у 2018-му. Наплив охочих подивитися на спустошення після аварії припав якраз на вихід серій вище згаданого серіалу.

Юлія Абрамова

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Чорнобиль повстає з попелу - у зоні відчуження влаштували новорічну "вечірку".

Також Знай.uа писав, що у чорнобильському заповіднику знайшли повні риби браконьєрські сітки.

Також читайте, як зона відчуження "ожила" під ногами тисяч туристів.