На цьому тижні сегмент картоплі характеризувався зростанням цін у багатьох державах, які входять в регулярний моніторинг проєкту. Тим часом, ціни на моркву змінилися лише в Молдові та Узбекистані. Про це повідомляє EastFruit.
Підпишись на наш Viber: новини, гумор та розваги!
Підписатися
Картопля
Так, лідируюче місце в рейтингу за цінами займає картопля в Молдові. Всього за тиждень вона подорожчала на 10-16% до 32-41 центів за кг Тим часом, в Україні ціни залишилися незмінними: 30-38 центів за кг
Наголошується, що на ринках Молдови та України головними постачальниками картоплі залишалися Росія і Білорусь. Ціни на російському ринку варіювалися в досить широкому діапазоні від 10 до 22 центів за кг, а в Білорусі – від 14 до 24 центів за кг
Показовою була різниця в цінах на російських картоплю в основних регіонах-виробниках залежно від каналу продажів. Таким чином, для місцевого ринку продукція продавалася за 11-13 центів за кг, а для експорту в Україну і Молдову - до 16 центів за кг і 18 центів за кг
За тиждень на ринку Узбекистану ціни зросли на 9-14% до 25-28 центів за кг Подорожчала до 23-27 центів за кг і в Таджикистані (на ринку переважає місцевий картопля).
Ціни на цьому тижні виросли як в Грузії, так і в Польщі. На грузинському ринку картопля пропонувався по 28 центів за кг, а в Польщі - досягли 26-33 центів за кг. На польському ринку також був присутній імпортований картопля з Нідерландів або Бельгії (від 29 до 39 центів за кг).
Морква
Основні зміни в ціні цієї продукції були зафіксовані у Молдові та Узбекистані. На молдавському ринку вартість моркви піднялися на 10-13% до 26-32 центів за кг. На ринку Грузії пропонували за 28-34 центів за кг
Також на ринках Росії та Білорусі моркву можна придбати за 13-26 центів за кг і 14-24 центів за кг, відповідно. У Польщі ціни варіювалися в межах 13-18 центів за кг, а в Україні становили 11-15 центів за кг До того ж, цього тижня в Узбекистані ціни на моркву дещо знизилися до 8-10 центів за кг, досягнувши аналогічних показників ринку Таджикистану.
Як повідомляв портал Знай.ua, за лічені дні до приходу Нового року директор Національного наукового центру "Інститут аграрної економіки" Юрій Лупенко ознайомив українців, у скільки обійдуться овочі та фрукти на новорічному столі-2020.
Також портал Знай.ua писав, що вибрати якісну і свіжу рибу вкрай складно, тому що технології не стоять на місці і цим користуються продавці.