В церковному календарі це день вшанування пам'яті святителя Модеста, архієпископа Єрусалимського. Інші назви свята: «Модест», «Скотохранитель», «Покрив худоби». Цей День відзначався чоловічими братчинами з пивом і м'ясом, присвяченими святому Модесту — захиснику тварин.

Наші предки вважали Модеста охоронцем худоби, тому йому моляться, щоб захистив від падежу і нападів хижаків. Раніше ще й влаштовували чоловічі братчини, а на такі застілля подавали м'ясні страви. Так святому дякували за його турботу про стадо. Жінкам ж в цей день не можна грати в карти, а хто не послухає, у того курки влітку поклюють всі огірки.

Свята 31 грудня, фото: Азбука веры
Свята 31 грудня, фото: Азбука веры

Був спосіб дізнатися долю в майбутньому році. Для цього потрібно було лягти на тік, де молотять хліб, і слухати. Якщо під людиною чується стук, то на неї чекає смерть, якщо дзвенить – одружиться, а якщо чути молотьбу, то буде їх багатство. Можна дізнатися погоду в наступному році. Потрібно взяти 12 коробочок з сіллю, кожну назвати по імені місяців, а вранці перевірити, в якій з них сіль розмокла. Вважається, що той місяць буде самим мокрим. А ще, яка погода у цей день, така буде і в червні.

Вночі обов'язково розпалювали багаття, а потім кидали в нього снігових ляльок. Якщо полум'я швидко загасне, то на Святки буде ясна погода. А якщо довго тліє, то доведеться готуватися до буранів і довгих морозів. Ще в такі вогнища кидають виметене сміття з хати, щоб очистити будинок від усього поганого за минулий рік.

Популярні новини зараз
Громадський транспорт подорожчає для всіх, окрім пенсіонерів: скільки доведеться платити з 1 травня Побутовим споживачам пригрозили відключенням електроенергії: хто у "чорному списку" Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати
Показати ще

Народні прикмети на 31 грудня

Також цей день вважається розгулом для різної нечисті. Якщо раніше нечиста сила заважала людям спокійно жити тільки вночі, то 31 грудня вона пустує цілу добу. Не варто залишати молоко відкритим і ножі теж. Молоко може бути ритуальним напоєм, тому не можна, щоб туди забрався злий дух. А ножі прибирали, щоб нечисть під час своїх ігор нікого не поранила.

В новорічну ніч є багато речей, які потрібно зробити. А саме, потрібно викинути весь непотріб і позбавитись від непотрібних речей, зробити генеральне прибирання, щоб зустріти новий рік в чистому будинку, забути всі сварки і образи і розрахуватися з боргами. Ну і звичайно, потрібно провести цю ніч так, як ви хочете провести весь рік. Люди, що оточують вас, теж дуже важливі. А якщо хочете задобрити Металевого Щура, символ року, то поставте його фігурку біля ялинки або столу.


Як повідомляв Знай.ua багато людей дуже бояться високосного року. І не дивно, адже існує стільки прикмет з цього приводу. Дізнайтеся, чи 2020 рік буде таким страшним або все це просто забобони.

Також Знай.ua писав, що європейські синоптики надали свій прогноз погоди на цю зиму, в 2019 і в 2020 році. Холодна пора покаже, якою вміє бути: м'якою, зі снігопадами, але також і з морозами.

Нагадаємо, 2020 рік – це рік білого Щура. Вн принесе багато приємних моментів. Але деяким знакам Зодіаку все ж варто перестрахуватися. Чого чекати в 2020 році від металевого Щура розповіли астрологи.