Вже за пру годин, опівночі 1 січня українці будуь зустрічати Новий рік. Поки ми завершуємо останні приготування до свята, в деяких країнах вже встигли зустріти 2020 рік.

Так, першими переступили межу між старим і новим роком жителі Республіки Кірібат - острівної держави, розташованої в Мікронезії і Полінезії. Громадянам Кірібату пощастило - в їхній країні раніше за всіх на планеті настає новий календарний день.

У 1994 році кандидат в президенти цієї країни пообіцяв: якщо виграє вибори, доб'ється того, що жителі Кірібаті зустрічатимуть Новий Рік раніше всіх. Тому після виборів країна розділилася на три часових пояси, і тепер в самій східній частині свято зустрічають першими на планеті. На Кірібаті Новий рік настає 31 грудня в 12:00 за київським часом.

Через 15 хвилин до святкування Нового року підключається острів Чатем (Нова Зеландія). Цей острів віддалений від основних островів Нової Зеландії, знаходиться в спеціальному часовому поясі.

Через годину після Кірібаті Новий рік зустрічають мешканці Нової Зеландії і полярники з Південного полюса в Антарктиді.

Популярні новини зараз
РФ може відкласти наступ через несподівані обставини Зобов'язали передати списки: ТЦК посилює "полювання" на ухилянтів Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку Українцям виплатять по 10 800 гривень на особу: хто отримає нову допомогу
Показати ще

Потім Новий рік продовжує крокувати планетою і приходить до жителів крайньої східної Росії, островів Фіджі і островів Науру і Тувалу.

О14:30 за Києвом Новий рік настає на острові Норфолк, Австралія

О 15:00 в Сіднеї, Мельбурні, Канберрі і деяких тихоокеанських островах: Вануату, Мікронезія, Соломонові острови.

У Сіднеї до Нового року готуються дуже серйозно. Біля оперного театру в Сіднеї запускається феєричний новорічний феєрверк, який триває не менше півгодини.

О17:00 за київським часом Новий рік зустрічають в Японії і Південній та Північній Кореях.

В Японії обов'язковими є проводи Старого року. У момент початку нового року японці починають сильно сміятися. Вони вірять, що сміх принесе їм удачу в новому році. В першу новорічну ніч прийнято відвідувати храм, де дзвін відбиває удари, які виганяють злих духів.

О18:00 Новий рік приходить в Китай.

Однак, у Китаї перший день Нового року припадає на другий молодик після зимового сонцестояння. Таким чином, наступний рік за китайським календарем настане 25 січня 2020 року. Китайці вважають, що новий рік оточений злими духами. Тому вони відлякують їх хлопушками і петардами. Колір Китайського Нового року завжди червоний, що обумовлено древньою легендою про чудовисько на ім'я Нянь.

О19:00 за Києвом Новий рік зустрічають в Індонезії і на решті Південно-Східної Азії.

О19:30 в М’янмі, о 20:00 — в Бангладеш, Шрі-Ланці.

О 20:15 Новий рік відзначають в Непалі, а ще через 15 хвилин — в Індії.

В Індії Новий рік святкується по-різному. В одній з частин країни свято вважається відкритим, коли буде вражений палаючою стрілою паперовий змій.

О 21:00 за київським часом свято настає в Пакистані, Узбекистані, Туркменії, Киргизії.

О 21:30 — в Афганістані.

О 22:00 Новий рік зустрічатимуть у Вірменії, Азербайджані та Грузії.

У Грузії на свято запрошують спеціального гостя - меквле. До його приходу ніхто не може ні входити, ні виходити з дому. Переступаючи поріг, меквле повинен оповістити господарів: "Приношу вам радість, щастя, здоров'я, доброту і благополуччя!". Найчастіше цю роль виконує глава сімейства.

Разом з Україною Новий рік святкують Румунія, Греція, Туреччина, Ізраїль і Фінляндія.