Не всі знають, що в сучасній Україні відзначаються не два Святвечора (Католицький і Православний), а цілих три - з урахуванням Водохрещенського.

Що таке Водохресний святвечір? Яка його історія та коли його справляють? - Відповіді на ці та багато інших питань - у цьому матеріалі.

Водохресний Святвечір: що за свято

сочельник: источник: glavred.info

Святвечір перед святом Хрещення Господнього називають відповідний вечір, за аналогією з різдвяним.

Свято, в народі іменований Навечір'я Хрещення Господніка відзначають 18 січня. Так він називається з тієї причини, що за старих часів українці варили в цей день спеціальне блюдо під назвою сочиво - з пшениці, додаючи мед, ізмюм і інші продукти. Дане блюдо також називається голодною кутею. Раніше було прийнято обмежувати харчування перед Хрещенням, на яке, як правило, накривали рясний стіл.

Популярні новини зараз
Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей Чому українцям необхідно заповідати майно вже зараз та як це зробити правильно Валютний ринок чекають важливі зміни: як можна буде здати чи купити долари В Україні готується революція у житловій сфері
Показати ще

Свято Хрещення Господнього є третім за важливістю і значенням у християнському календарі. Важливіше його є лише дві події - Різдво і Великдень, які знаменують, відповідно народження і воскресіння Сина Божого.
Таким чином, тріада свят відзначає три найважливіші події в земному житті рятівника.

Крім того, Хрещення є останнім святом зимового сезону, слідом за яким і закінчуються Святки - пора колядок, щедрівок, народних гулянь, смачної їжі, випивки та інших видів розваг.

Історія свята Хрещення була встановлена ​​в день входження Ісуса Христа у води річки Йордан, в якій він прийняв обряд від святого Іоанна, котрий отримав ім'я Хреститель.

Перехід Сина Божого до пастерской діяльності ознаменувався відразу ж після його тридцятиліття, коли він пішки прийшов з Назарета до річки, прийняв благословення від святого і почав проповідувати. В ту мить, коли Ісус вийшов з річки, над ним розкрилися небеса і він почув голос свого батька - Бога, який назвав його сином. Кульмінацією обряду стало сходження на назарітяніна Святого Духа, символом якого є білий голуб.

Відмітив, що православні християни, а також греко-католики також називають Водохреща Богоявленням. В цей день нібито і було підтверджено таїнство і єдність Святої Трійці. Саме 19 січня по сучасним календарем і з'явилися три іпостасі Всевишнього - Отця, Сина і Святого Духа.

Хрещення 2020: традиції свята

сочельник: telegraf.com.u

18 січня на території сучасної України відбувалося перше Велике освячення води. Церква і віруючі стверджують, що саме в цей день вся вода стає святою і при її використанні можна зціляти всі хвороби, а також продовжувати молодість. Виконувати магічні ритуал можна саме в ніч з 18 на 19 січня.

За традицією, українці утримувалися від їжі до приходу святої води, яке відбувалося після літургії - до 13.00 - 15.00 по сучасному часу. Тоді віруючі випивали кухоль святої води і могли насолодитися пісним обідом.

Водохресний Святвечір: що не можна робити

Хрещення - одне з найважливіших християнських свят. У народній традиції з цим святом пов'язано безліч заборон, серед основних можна назвати наступні:

  • заборонено лаятися, думати про погане і богохульнічать;
  • накладено заборону на вживання алкоголю і тютюну;
  • не можна переїдати і вживати в їжу м'ясо і молочні продукти;
  • на стіл заборонений ставити парну кількість страв;
  • під забороною галасливі компанії і вечірки;

Що можна робити на Водохресний святвечір?

сочельник: источник gs.by

Разом із заборонами на свято в народі придумали і обов'язкові заняття:

  • прибирання, винесення сміття, протирання пилу і позбавлення від непотрібних речей в будинку;
  • на стіл виставляють голодну кутю, узвар і святу воду, вживання якої важливо перед їжею;
  • приготування пісних пирогів, пампушок, млинців, капусняк, вареників і борщів без м'яса;
  • обов'язково потрібно зануритися в ополонку, річку або море.