У православному календарі Різдво виступає одним з 12 головних свят річного богослужбового кола. У християнській церкві в II-IV століттях Різдво відзначалося 6 січня. Свято називалося Богоявленням і було пов'язане з Хрещенням Господнім. У IV столітті святкування Різдва було перенесено на 25 грудня. Після переходу в 1918 році з юліанського на григоріанський календар православна церква почала відзначати його 7 січня.

До приходу християнства Різдво наші предки відзначали по-іншому. Це був час Святок, який означав святкування того, що сонце наповнюється силою, починається новий сонячний рік. Але багато повір'ів, традицій та обрядів дійшли до наших днів вже під виглядом різдвяних святкувань.

Різдво, фото: Униан
Різдво, фото: Униан

Чого не можна робити 7 січня

Сьогодні обов'язково треба сидіти за столом тільки в світлому одязі. Якщо ви надягнете темний, то можете накликати на себе горе і печаль. Не смійте спізнюватися на святкування, так як тоді рік будете жити в чужій країні. Не кричіть за столом, так як ви можете потривожити душі померлих. А на стілець або лавку сідайте обережно, перед цим дмухаючи на місце, так як інакше можете сісти на ті, де сидять душі. В цей християнське свято не можна прибирати, прати, займатися будь-яким рукоділлям, стригтися і займатися будь-якою брудною роботою, так як тоді така робота ніколи не будете перероблена.

Народні прикмети на 7 січня

Популярні новини зараз
"Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Астролог назвав точну дату закінчення війни – надії на 2024 рік були марними Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати
Показати ще

Приказки і прикмети

  • Якщо в ніч на Різдво на небі багато зірок, то рік буде врожайним.
  • Якщо 7 січня стоїть тепла погода, то весна буде пізньою і холодною
  • Знайти якусь річ на Різдво – до достатку і матеріального благополуччя в новому році, втратити – до збитків.
  • Якщо першим гостем у домі в день нового Різдва буде жінка, то в наступному році сім'ю чекає нещастя.
  • На різдвяному столі повинно бути 12 страв. За вечерею слід залишати чисту тарілку і прилади для померлих родичів


Як повідомляв Знай.ua багато людей дуже бояться високосного року. І не дивно, адже існує стільки прикмет з цього приводу. Дізнайтеся, чи 2020 рік буде таким страшним або все це просто забобони.

Також Знай.ua писав, що європейські синоптики надали свій прогноз погоди на цю зиму, в 2019 і в 2020 році. Холодна пора покаже, якою вміє бути: м'якою, зі снігопадами, але також і з морозами.

Нагадаємо, 2020 рік – це рік білого Щура. Вн принесе багато приємних моментів. Але деяким знакам Зодіаку все ж варто перестрахуватися. Чого чекати в 2020 році від металевого Щура розповіли астрологи.