Міністерство освіти України продовжить реформувати школу, а також має намір серйозно взятися за вищі навчальні заклади. У 2020 році очікуються суттєві зміни та нововведення в українській освіті.

У 2020 році на освіту і науку з державного бюджету буде направлено 131,5 млрд грн, 1,4 млрд з яких піде на Нову українську школу. На програму "Здатна школа", яка займатиметься ремонтами та закупівлею обладнання для опорних шкіл, виділять 3,5 млрд грн. Також 200 млн грн буде спрямовано на підготовку фахівців державного значення в профтехах.

Школярі, фото: 5 канал
Школярі, фото: 5 канал

Очікується, що у 2020 році збільшиться фінансування університетів на наукові дослідження і розробки – вони отримають 400 млн грн замість 100 млн грн в 2019-му. Крім того, у Міністерстві освіти готуються змінити систему фінансування вишів. Однак, нововведення запускатимуться поступово.

У 2020 році університети отримають лише 80% від фінансування, яке вони отримали у 2019-му, а решту 20% доведеться заслужити, оскільки гроші будуть нараховуватися за критеріями якості. Наприклад, враховуватимуть наявність університету в міжнародних рейтингах, цитованість або кількість наукових робіт, а також отримання замовлення на дослідження від бізнесу або міжнародних організацій.

Популярні новини зараз
Готуйте гаманці: скільки доведеться платити за електрику та газ з 1 травня Дешевше, ніж чашка кави: Vodafone запустив пільговий тариф, але не все так радісно З 28 квітня та до 5 травня: "Нафтогаз" закликав споживачів оглянути газові лічильники Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Школа, фото: tvoemisto.tv
Школа, фото: tvoemisto.tv

Повідомляється, що міністерство буде відстежувати працевлаштування молодих фахівців за допомогою автоматизованої системи. Також планується стимулювати виші укрупнюватися. Новий законопроект №2170, який вже зареєстровано у ВР, передбачає відхід від держзамовлення на підготовку фахівців.

Міносвіти буде укладати з ректорами університетів контракти з прописаними у них показниками, яких має досягти керівник вишу, та відповідні терміни. Невиконання умов грозить звільненням ректора. Надалі університети не будуть видавати дипломи державного зразка, оскільки такого поняття більше не буде. Виші будуть самостійно затверджувати зразок власною вченою радою.

Студенти, фото: pixabay.com
Студенти, фото: pixabay.com

З 2020 року українські коледжі та технікуми почнуть підготовку молодших бакалаврів замість молодших спеціалістів. Держава буде покривати отримання повної загальної середньої освіти за тим спеціальностями, в яких є особлива необхідність. Також заплановано, що 2020 рік буде роком математики, тому відбудеться посилення вивчення предмету у школах. Також цього року в Україні повинні запустити електронні студентські та учнівські квитки в тестовому режимі.

Щодо підвищення заробітних плат педагогам, то очікується їхнє зростання на 9%, а також на 20% тим вчителям, які пройшли сертифікацію у 2019-му. В бюджеті також виділили кошти на щорічну грошову підтримку для молодих вчителів. Водночас педагогам можуть скасувати надбавки за вислугу років, перевірку зошитів, класне керівництво, а робочий день зробити 8-годинним.

Школа, фото: osoblyva.com
Школа, фото: osoblyva.com

Автори законопроекту №0901 вважають, що такі надбавки заважають вчителям розвиватися. До 2023 року уряд має намір збільшити зарплату вчителів до чотирьох прожиткових мінімумів, а в перспективі – до трьох мінімальних зарплат.

Нагадаємо, раніше в Україні знайшли альтернативу дошкільній освіті та дитсадкам

Як повідомляв портал "Знай.ua", руйнує психіку і самооцінку: батькам пояснили, що таке кібербулінг очима дітей, відео

Також "Знай.ua" писав, що в Україні масово закриваються бібліотеки, Микола Томенко запропонував вихід із ситуації