Якщо ви думаєте, що час отруєнь - це період поїдання не свіжих салатів, то помиляєтеся. Знайомий з дитинства ротавірус підстерігає нас у місцях скупчення людей і буде актуальним для відпочиваючих в готелях і санаторіях. Сьогодні поговоримо, як уберегтися від кишкового грипу, що робити, якщо ваша дитина “принесла” додому інфекцію і як не захворіти на три дні з неприємними симптомами.

Інфекція і симптоми

Ротавірусна інфекція - це захворювання, викликане ротавирусами. Перші симптоми захворювання - блювота і діарея. Найчастіше схильні кишкового грипу діти, у них дуже швидко проявляються перші симптоми. Через проявів ГРВІ, ротавірусну інфекцію часто називають кишковим грипом. Разом з діареєю може з'явитися нежить, кашель і висока температура.

Вірус названий не із-за попадання в організм через рот. З латинської “rota” перекладається, як “колесо” з-за форми частинки ротавірусу. Під мікроскопом вірус виглядає, як колесо з чітким обідком.

Кишкова інфекція, https://bitly.su/0HfPo
Кишкова інфекція, https://bitly.su/0HfPo
Кишкова інфекція

Небезпеку, яку несе ротавірус можна прорахувати математично: 2,4-3,6 % людей чекає летальний результат, а це 600-900 тисяч людей у всьому світі. Це стосується людей з ослабленим організмом і маленьких дітей, не мають ще стійкого імунітету до інфекцій.

Популярні новини зараз
Червень принесе не лише тепло, а й гроші: хто отримає нову пенсію Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати Продасте за 8000 гривень: колекціонери влаштували полювання на особливі 5 копійок Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Основний симптом ротавірусу - діарея. Незважаючи на незручність говорити про такі неприємності, сильна діарея протягом декількох днів може бути дуже небезпечна - сильне зневоднення призводить до летальних наслідків.

Кишковий грип - це хвороба немитих рук. Якщо ви думаєте, що миття рук після туалету - непотрібне дію, то ви, швидше за все, можете бути причиною ротавірусної інфекції. Ротавірус передається орально-фекальним шляхом. У країнах і містах, де вода погано очищається або санітарно-епідемічні норми не дотримуються, можливість захворіти зростає. Діти часто страждають ротавирусом, тому що свідомо не можуть стати причиною масової епідемії ротовируса.

Перші симптоми ротавірусу нагадують ГРВІ: з'являється слабкість і нежить, зникає апетит, підвищується температура. Перші добу цілком можна прийняти за початок ОРР, але потім у хворого різко починається діарея і блювота. З цього моменту не буде сумнівів в ротавірусної інфекції. Можуть проявлятися такі симптоми: болі і різі в кишечнику, втрата свідомості, різке зниження апетиту.

Щоб не допустити ускладнень у дітей і дорослих, треба прийняти ряд термінових дій, якщо є підозра на ротавірус. Після трьох днів інкубаційного періоду вірус починає проявлятися: нудота, діарея, головний біль, нежить і біль у животі.

Перша допомога

При інфекціях складно знайти панацею, адже, антибіотики не можуть розсмоктатися, все, що випивається або з'їдається викликає лише черговий напад блювоти. Ліків від ротавірусу не існує, але є методи підтримки організму.

Перше, що треба обов'язково робити - давати воду. Дітям треба давати воду маленькими порціями, навіть, по чайній ложці. Але обов'язково стежити за тим, щоб рідина надходила в організм дитини. Дорослі повинні пити стільки води, скільки зможуть випити, теж невеликими порціями - по кілька ковтків або по півсклянки.

Кишкова інфекція, https://zoj.kz/populiarnie/rebenok/2157-rotavirusnaya-infekciya.html
Кишкова інфекція, https://zoj.kz/populiarnie/rebenok/2157-rotavirusnaya-infekciya.html
Кишкова інфекція

Воду бажано кип'ятити і давати кімнатної температури.

Якщо є блювотні позиви, то не ігнорувати. Краще звільнити організм від їжі і води, яка не встигла перетравитися.

Дорослим треба з першого симптому відмовитися від кофеїну, алкоголю, жирної їжі і перейти на воду і м'яку дієтичну їжу. Дітям краще не давати молокопродуктів і годувати сумішшю в невеликих кількостях. Дієта і дуже стримане споживання їжі - запорука одужання. Організм повинен почати отримувати поживні елементи, коли буде менш гостра фаза захворювання.

Важливо стежити за температурою тіла під час ротавірусної інфекції. При діареї та блюванні людина втрачає багато рідини, а висока температура тільки збільшує можливість прояву негативних наслідків кишкового грипу. Незважаючи на те, що наші бабусі кутали вас у три ковдри при високій температурі, треба навпаки - знизити температуру натуральним шляхом - зняти одяг і охолоджувати тіло завдяки кімнатній температурі. Звичайно, не треба виходити голим на мороз або пускатися у всі тяжкі під холодним душем. Буде достатньо того, що тіло не буде вкутане в три ковдри і замість теплого піжами ви будете в білизна.

Можна спробувати прийняти адсорбенти, але не можна переходити на ліки від діареї. Бажано не експериментувати із народними засобами і краще пережити ротавірус без аптечних препаратів. Організму потрібно до п'яти днів, щоб впоратися з інфекцією. У цей час треба стежити за кількістю споживаної води і дотримуватися дієти.

При сильному зневодненні лікарі ставлять крапельницю, ніж заповнюють втрачену рідину організмом. Але таке практикують при серйозних стадіях ротавірусної інфекції.

Захиститися від інфекції практично неможливо. Ідеальна чистота, дотримання норм гігієни і контроль за приготуванням їжі - це важливі елементи здоров'я, але навіть він не гарантують того, що ви не підчепите ротавірус. Більш надійним методом є щорічна вакцинація.

Епідемія і приватні випадки

Кишковий грип може проявитися, як масове захворювання, яке поширюється в дитячих садках, у санаторіях, готелях, ресторанах, школах, офісах. Улюблене місце розвитку інфекції - місця великого скупчення людей. Від одних немитих рук може розвинутися ціла епідемія. У таких випадках на час закривають заклад і проводять повну дезінфекцію, миють і очищають все, до чого могли торкатися гості, працівники і партнери.

Кишкова інфекція, https://bitly.su/hp2RjrPb
Кишкова інфекція, https://bitly.su/hp2RjrPb
Кишкова інфекція

Якщо ж ви захворіли, то таке цілком можливо, вам варто обмежити спілкування з дітьми і серйозніше поставитися до особистої гігієни. Можливо, варто поміняти звички: перестати ходити в кафе, де могли отримати інфекцію, носити дезінфікуючий засіб для рук з собою.

Поради батькам

  • Привчайте дітей мити руки і розповідайте про небезпеки брудних рук.

  • Завжди цікавтеся здоров'ям дітей ваших друзів, з ким контактує ваша дитина - легкі симптоми можуть свідчити про серйозні захворювання.

  • Мийте посуд і дитячі іграшки, частіше звертайте увагу на те, з чого дитина п'є і не допускайте, щоб діти їли приладами, які вже використовуються кимось із дорослих.

  • Дотримуйтеся правил епідемії і не порушуйте їх, коли є небезпека захворіти.

  • Якщо ви захворіли ротавірусної інфекцією, то не контактуйте з дітьми кілька днів, щоб не заразити їх.

  • Давайте дітям тільки кип'ячену воду, не ризикуйте під час гострого періоду давати дітям молоко.

Як відрізнити ротавірус від ГРВІ

ГРВІ та ротавірусна інфекція дуже схожі. Обидва захворювання виникають в холодну пору року або влітку під час похолодання. Симптоми можна сплутати, але важливо знати відмінності, щоб даремно не пити ліки, які напевно не допоможуть:

ротавірус починається завжди різко, з блюванні або сильній діареї, у ГРВІ симптоми з'являються по наростаючій;

ротавірус завжди заразний - якщо один член сім'ї захворів, то після інкубаційного періоду і іншим стане погано;

при ГРВІ високу температуру можна збити препаратами, ротавірусна інфекція не дає ліків досягти мети - блювота виводить всі ліки;

у ГРВІ та ротавірусу різний інкубаційний період;

ротавірус передається не тільки в гострий період, а й після нього: симптоми можуть піти за день, а передати хворобу можна протягом наступних трьох-чотирьох днів, які називають періодом одужання.