Естонське підприємство Accenta Mööbel шукало оператора свердлильно-фрезерного верстата. Чоловіка у віці 25-35 років, без досвіду роботи пропонували навчити всьому необхідному, але "громадян України прохання не турбувати". Така приписка викликала великий резонанс у громадськості.

Згідно з Конституцією Естонії, "ніхто не може бути підданий дискримінації за його національної та расової належності, кольору шкіри, статі, мови, походження, віросповідання, політичних чи інших переконань, а також майнового і соціального стану або з інших обставин".

У свою чергу співзасновниця фірми Accenta Mööbel Наталія Бондар запевняє, що українці, які приїжджають в Естонію не зацікавлені в довгостроковій роботі, а підприємство змушене витрачати серйозний ресурс на їх навчання.

Заробітчани, фото з вільних джерел
Заробітчани, фото з вільних джерел

"Можливо, що це нам так сильно не пощастило, але у нас працювало кілька громадян України, яких ми змушені були звільнити. Вони нічого не робили, ходили, склавши руки в кишені, і тільки отримували зарплату. Доводилося постійно стояти над ними цербером, весь час їх підганяти. Але другий момент - ми не в змозі платити громадянам України ту зарплату, що ми за законом зобов'язані забезпечувати іноземцям", - пояснила вона.

Популярні новини зараз
Йдеться майже про 10 тисяч гривень: скільки сьогодні мають отримувати українські пенсіонери Якою буде погода у травні для українців: чи ховати парасольки та куфайки після квітневих дощів Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

Один з лідерів української громади Естонії Євген Цибуленко вважає, що це "безумовно абсолютно класичний випадок дискримінації, можна сказати, прямо за підручником".

Заробітчани, фото 24 канал
Заробітчани, фото 24 канал

"Причому дане оголошення дискримінаційне не тільки по відношенню до українців, а й по відношенню до жінок і певних вікових груп. Якщо у фірми були якісь побоювання з приводу наявності посвідки на проживання чи дозволу на роботу, то треба було вказати саме це без прив'язки до громадянства", - висловився Цибуленко.

Нагадаємо, у Сполучених Штатах Америки помер 44-річний український заробітчанин.

Як повідомляв портал Знай.uа, українці, які виїжджають на заробітки в Польщу, нерідко потрапляють у неприємні ситуації.

Також портал Знай.uа писав, що в Польщі громадянин України може потрапити за ґрати після того, як впустив дрон на дах костелу.