Православна церква в цей день вшановує пам'ять 14 тисяч немовлят, убитих у Вифлеємі за царя Ірода. А в народі 11 січня - четвертий день різдвяних святок і цілком підпорядкований різдвяному періоду. Інші назви дня: «Страшний день, «Страшний вечір», «Мучеників 14 000 немовлят», «Тадей, Марк, Іоанн».

Цей день наші пращури вважали страшним, тому що занадто багато нечисті блукало вулицями. Старалися ні вдень, ні особливо вночі не виходити на вулицю, щоб нечиста сила не забрала собі. Дітям розповідали страшні казки, різні історії та загадки ввечері. А найбільш страшніші розповіді були про потойбічний світ, потім про тварин і в кінці вже розповідали про пригоди. Так батьки піклувалися про дітей і заодно захищали їх від зла.

Свята 11 січня, фото: salik.biz
Свята 11 січня, фото: salik.biz

Молодь збиралася разом, щоб провести час з піснями, танцями і ворожіннями. Часто саме в цей день утворювалися щасливі пари. Адже злі сили найбільше бояться любові, сміху, радості і дружби. Тому постарайтеся провести цей день якомога веселіше і доброзичливіше.

Немовлята найменш захищені від нечисті. Потрібно покласти в ліжечко дитини талісман у вигляді хлібної краюшки, рибної або свинячої кісточки, які схожі на монетку, або квітку чортополоху.

Популярні новини зараз
Змії пішли в атаку на українців: як запобігти укусам і чи існує ефективний антидот У Києві помітили величезну чергу до лікарні: що сталося Попрощаєтесь зі своїм житлом? Що станеться з ухилянтами у новому законі про мобілізацію Пенсіонерам приготували пристойну надбавку, але дадуть не кожному: хтось може надіятись
Показати ще

Народні прикмети на 11 січня

Проводять сьогодні обряди, замови і ритуали. Щоб жити в багатстві, зберіть луску від риби, яку готували до свята, у папір, а ввечері розкладіть її на сім купок. Наверх кожної купки покладіть по 5 копійок і накрийте все новою білою хусткою. На них скажіть: «Були ви захисницями риби від всіх хвороб і ворогів, а тепер ви друзі п'ятаків. Ви їх полюбіть і від розтрати захистіть. Їх старших друзів до них покличте, і до мене в кишені кладіть. Моє слово – закон». Потім покладіть усе на підвіконня, а вранці приберіть луску. Самі копійки складіть в оксамитовий мішечок червоного кольору. Луску слід закопати в горщику з квіткою, а монетки повинні три дні лежати в потаємному місці. Їх потрібно повністю витратити на якусь їжу.


Як повідомляв Знай.ua багато людей дуже бояться високосного року. І не дивно, адже існує стільки прикмет з цього приводу. Дізнайтеся, чи 2020 рік буде таким страшним або все це просто забобони.

Також Знай.ua писав, що європейські синоптики надали свій прогноз погоди на цю зиму, в 2019 і в 2020 році. Холодна пора покаже, якою вміє бути: м'якою, зі снігопадами, але також і з морозами.

Нагадаємо, 2020 рік – це рік білого Щура. Вн принесе багато приємних моментів. Але деяким знакам Зодіаку все ж варто перестрахуватися. Чого чекати в 2020 році від металевого Щура розповіли астрологи.