Українець Валентин Фречка створив технологію, яка може створювати картон з опалого листя. Першу пробну промислову партію паперу з опалого листя вже зробили на Житомирському картонному комбінаті.

Хлопець із Закарпаттям винайшов таку технологію ще під час навчання у школі. Зараз Валентин другокурсник Київського національного університету ім. Т.Шевченка за спеціальністю "Біотехнології та біоінженерія".

Валентин Фречка вирішив втілити у життя ідею виготовлення екологічного паперу ще кілька років тому. Тоді у Кенії проходила міжнародна олімпіада з екології, і Валентин придумав проект для участі в ній, гуляючи по лісі в рідному селі Сокирниця Хустського району.

Валентин Фречка
Валентин Фречка

Навесні 2016 го почав експериментувати в домашніх умовах. У серпні проект створення паперу з опалого листя подав на конкурс від Малої академії наук, пройшов всі етапи олімпіади всередині України і таки поїхав до Кенії, де отримав Гран-прі.

Популярні новини зараз
Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи Один день – 1 гривня: "Київстар" підказав як користуватися послугами майже задарма Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

Про його проєкт виготовлення паперу з опалого листя добре знають за кордоном завдяки численним перемогам на міжнародних конкурсах. Виготовлення такого паперу є абсолютно екологічним, адже сировина не розігрівається більш ніж на 40 градусів. На думку молодого українського науковця, сам процес виготовлення є простим. Більше проблем завдає втілення технології у виробництво.

осінь
осінь

Зараз він хоче познайомитися з Ілоною Маском, щоб запропонувати створити глобальну "коаліцію для молоді", учасники якої будуть генерувати проекти щодо розв'язання нагальних проблем планети.

Нагадаємо, що магія чисел: як дата народження впливає на долю людини.

Як повідомляв Знай.ua, астрологи склали добірку знаків Зодіаку, представниці яких найчастіше закохують у поганих хлопців.

Також Знай.ua писав, що астрономи знайшли зірки, куди може "переселитися" людство: ось вона, наша нова домівка.