На січень 2020 року заплановано запуск Служби порятунку 112 в Київській області. Згодом її роботу буде розширено на всю Україну. Наразі пілотний проект працює в Білій Церкві.

Єдиний номер екстреної служби порятунку відомий кожному європейцеві. Опинившись у кризовій ситуації, людині не треба визначатися, кому дзвонити, достатньо набрати 112. Набравши на телефоні цю комбінацію цифр людина потрапляє в диспетчерський центр екстреної служби, який координує дії поліції, пожежної охорони, швидкої медичної допомоги, аварійної газової служби, рятувальних служб.

Диспетчер служби порятунку 911, BBC
Диспетчер служби порятунку 911, BBC

Важливо, що номер 112 можна набрати з будь-якого телефонного апарату навіть мобільного без SIM-карти, без введення PIN-коду і при заблокованій клавіатурі. Однак, в деяких країнах для набору номера 112 в телефоні все ж повинна бути SIM-картка. Крім того, під час дзвінка на номер 112 здійснюється автоматичне місцеперебування абонента, а також можливість спілкуватись на різних мовах.

Питання про створення такої служби виникло ще в 1976 році, а до 1996 року безкоштовна Система 112 почала діяти у всіх країнах-членах ЄС. В Україні вперше про екстрену службу порятунку 112 заговорили у 2008 році. У деяких областях України було створені центри для роботи Системи 112, але вони так і не почали діяти.

Популярні новини зараз
Побутовим споживачам пригрозили відключенням електроенергії: хто у "чорному списку" ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею" Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин
Показати ще

У 2020 році Верховна рада прийняла відповідний законопроект і в тестовому режимі запрацював сайт Центру громадської безпеки 112. Тоді ж Кабмін прийняв постанову про порядок функціонування системи екстреної допомоги населенню за єдиним телефонним номером 112, яке не набуло чинності.

Служба порятунку, фото: 24tv.ua
Служба порятунку, фото: 24tv.ua

В Україні декілька разів поверталися до проекту, але безрезультатно. З березня 2015 року у Львівській області запрацював пілотний проект "Єдина служба допомоги населенню 112". У вересні 2019 року в Білій Церкві Київської області почали тестувати систему екстреного реагування 101 як частини загальної системи екстреної допомоги населенню за єдиним номером 112.

5 січня 2020 року радник міністра по цифровій трансформації Яника Мірило повідомила про створення пілотного проекту єдиного номера екстреної допомоги 112 в Києві, Київській і Дніпропетровській областях.

Нагадаємо, не Оманом єдиним: де і за скільки відпочивав Зеленський за пів року президенства

Як повідомляв портал "Знай.ua", в Дубаї небо засіяли яскраві спалахи: бурхлива блискавка вразила найбільший хмарочос у місті

Також "Знай.ua" писав, що скидали продукти з гелікоптерів: зворушливі кадри порятунку від пожеж в Австралії