Багато людей знайомі з таким захворюванням як жовтяниця. Або ж просто з чуток, або стикалися з ним віч-на-віч. За фактом симптомами жовтяниці є жовтизна шкіри, тверднення білкової оболонки, зміна кольору калу і сечі. І всі ці симптоми проявляються в організмі завдяки наявності специфічного біологічного пігменту - білірубіну. Детальніше про те, що собою являє цей пігмент, який його основний показник і яке його значення для людського організму - ми розповімо в цьому матеріалі.

Підвищений рівень білірубіну проходить з певними симптомами, 24tv
Підвищений рівень білірубіну проходить з певними симптомами, 24tv
Повышенный уровень билирубина проходит с определенными симптомами, 24tv

Що собою являє білірубін

Така назва як білірубін більше відома в народі, а ось в медичній літературі його правильна назва звучить як червона жовч.

Пігмент білірубін має червоно-коричневе забарвлення, діє в людському організмі в крові, але завдяки жовчному секрету він виводиться з організму.

Жовчний пігмент утворюється завдяки розпаду білкових компонентів крові, яких безліч в еритроцитах. При утилізації еритроцитів, а також при руйнуванні червоних кров'яних тілець, вивільняється окрема вільна фракція білірубіну. В такому випадку це буде непрямий білірубін.

Популярні новини зараз
Пенсіонери отримають підвищену пенсію: які умови Астролог назвав точну дату закінчення війни – надії на 2024 рік були марними Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Білірубін обволікається плазмою і сироваткою, після чого він буде направлений в печінку, і перебуваючи під впливом органічних реакцій він приєднується до глюкуронової кислоти, в результаті чого утворюється фракція прямого білірубіну.

Примітно, що в людському організмі щодня руйнується близько 1% ерітроцітних клітин, а замість цього створюється близько 300 мг. пігменту білірубіну. На повне оновлення еритроцитів людському організму необхідно близько трьох місяців.

Є ще таке поняття як загальний білірубін. У своєму значенні це означає, що пов'язаний білірубін і маленька частинка вільного пігменту виводяться разом з жовчю в ШКТ. А після цього компоненти підлягають утилізації.

В результаті трансформація, а також активна дія кишкової флори призводять до того, що нові хімічні сполуки виходять з організму разом з калом і сечею.

Варто зробити акцент на тому, що непрямий білірубін в своїй основі має сильну токсичність, а так як у нього є властивість нерозчинності, то структура не дозволяє виводити його за допомогою жовчі, а також сечі.

Найбільший вплив токсини можуть надавати на центральну нервову систему, а також на клітини тканинної структури мозку.

Прямий білірубін він теж за своєю структурою досить токсичний, але так як він добре розчиняється, а також з легкістю утилізується з організму, то його можна вважати безпечним пігментом для людського організму.

Визначити яка наявність пігменту в біохімії крові можна за допомогою медичних аналізів. Завдяки проведенню діагностичного фактора, лікуючий лікар зможе зробити повну оцінку стану організму, а також визначити чи є надмірне накопичення пігменту в крові і в цілому зрозуміти яка є наявність білірубіну в сечі. В цілому кал і сечовина можуть допомогти діагностувати і оцінити фізичний стан здоров'я, проаналізувати зміни, які виникають в організмі в результаті перевищеної норми показників.

Аналізи краще робити натщесерце, wikiwand
Аналізи краще робити натщесерце, wikiwand
Анализы лучше делать натощак, wikiwand

Чому підвищується білірубін у чоловіків, яка його норма в цілому

Щоб визначити яка концентрація білірубіну зберігається в людському організмі, необхідно проведення біохімічного аналізу венозної крові.

Перед таким аналізом лікарі або ж просто медичний персонал консультує пацієнта, зокрема говорять про те, що необхідно брати кров натщесерце, тоді результати аналізу будуть більш достовірними. Якщо в організмі пацієнта не було їжі близько 8 годин, то аналіз вийде дуже чітким і точним. Наприклад, якщо здавати аналізи о 8 ранку, то людина ще не встигне ґрунтовно зголодніти адже у неї є можливість добре повечеряти.

Для чоловіків допустима норма пігменту наступна:

  • Для загального білірубіну - від 8,4 до 19,8;
  • Для прямого білірубіну - від 1,0 до 8,1. У процентному співвідношенні цей показник повинен бути в межах 20-22%;
  • Для непрямого білірубіну - до 20 одиниць, а в процентному варіанті це 78-80%.

У чоловіків може проявлятися пігментний гепатоз, найчастіше це спостерігається у чоловіків, у яких згідно з дослідженнями помірне підвищення вільного пігменту. Генетично таке можуть успадкувати близько 5% людей.

Гепатоз є хронічним, але при цьому він має доброякісний характер. Примітно, що частину життя чоловіки можуть навіть не здогадуватися про наявність такої хвороби в організмі. Це пов'язано з тим, що основна клініка захворювання проявляється тільки приблизно в 20 років. Лікарі можуть визначити жовтяницю навіть випадково, наприклад, проводячи обстеження організму на момент виявлення абсолютно іншої патології.

Якщо рівень білірубіну знижений, то це не несе шкоди організму.

Рівень білірубіну в жінок однаковий як і в чоловіків, newsdaily
Рівень білірубіну в жінок однаковий як і в чоловіків, newsdaily
Рівень білірубіну в жінок однаковий як і в чоловіків, newsdaily

Яка норма білірубіну для жіночого населення

Природно, що білірубин є як в чоловічому, так і в жіночому організмі, але їх кількість нехай навіть не значно, але тим не менше відрізняється. Відмінності з чоловічою нормою пов'язані від того, що в жіночому організмі менше секреції еритроцитів, відповідно від цього в організмі менше і фарбувальних речовин, вплив яких і утворюють пігмент.

Для жіночого організму нормою стане така таблиця:

  • Для загальної фракції білірубіну - від 8,2 до 17,1
  • Для прямої фракції - від 0,9 до 4,2
  • Для непрямої фракції - показник до 17,2

Такі показники норми для всіх жінок, навіть для тих, що перебувають в стані вагітності. Якщо вагітність жінки протікає як годиться, без будь-яких ускладнень, то рівень білірубіну буде в порядку норми. Якщо ж виникають якісь референсні показники, то це буде свідчити про те, що щось в організмі не в порядку.

Варто також відзначити той факт, що підвищення рівня білірубіну у вагітних жінок теж можливе, але як правило це відбувається на фінальному терміні. Підвищення рівня не є нормою і тому у вагітних жінок може бути показником порушення жовчного відтоку.

Знижений рівень білірубіну не принесе шкоди жіночому організму. Зниження показника може говорити про те, що жінка перед здачею аналізів випила чаю або кави, або ж перебувала в нервовому, емоційно-нестабільному стані.

Яка норма білірубіну для малюків

Показники у дорослих і у дітей однакові. Відмінність є тільки у новонароджених. Для таких малюків є свій рівень білірубіну. Це пов'язано з тим, що новонароджені дітки, з перших днів появи на світ вже схильні до виникнення фізіологічної жовтяниці. Свій рівень білірубіну у немовлят характеризується тим, що у малюків ще не сформувалися печінкові функції, а також малюк ще не зовсім адаптований до нових умов життя.

У новонародженого немовляти жовте забарвлення шкіри, а також слизових оболонок найбільш яскраво виражене в перші три дні його життя. Пігментація незабаром зникає, але для цього має пройти близько 7-ми - 8-ми днів. Тільки після закінчення цього часу ферментна система почне нормально функціонувати і тоді показники білірубіну будуть як і у дорослої людини.

Для новонародженого буде наступна норма:

  • Коли малюкові тільки 2-3 дні норма пігменту - 61 мкголь
  • До 7-го - 8-го дня норма буде в 250 мкголь. Якщо дитина народилася раніше терміну, то його норма буде 10 мкголь
  • Починаючи з 10-го дня рівень білірубіну повинен знижуватися і бути близько 21 мкголь.

Тоді такі показники будуть свідчити про сприятливий розвиток малюка. Якщо рівень білірубіну у новонароджених перевищує встановлені норми, то на це варто звернути особливу увагу, адже це є досить небезпечним симптомом. При підвищенні рівня білірубіну можливий розвиток гемолітичної хвороби і такий показник буде небезпечний, адже в результаті нього буде відбуватися вивільнення великої кількості пігменту жовчі.

Якщо у малюків підвищений загальний рівень пігменту, то це може говорити про те, що у нього вроджений синдром Жильбера, а також в організмі відбувається процес захоплення або знешкодження. Це може бути пов'язано з відсутністю вітаміну В9, можливу наявність в організмі різних гепатитів, а також застій у жовчних шляхах.

Звертати увагу і займатися медичним лікуванням необхідно вже з того моменту, коли пігмент підвищується до 26 микромоль. Якщо ж рівень пігменту підвищується до 160 микромоль, то це вже свідчить про тяжкий перебіг і протіканні хвороби.

Діагностику мають робити тільки спеціалісти, gazeta
Діагностику мають робити тільки спеціалісти, gazeta
Діагностику мають робити тільки спеціалісти, gazeta

Якщо в організмі порушений дисбаланс жовчного пігменту

Якщо кількість білірубіну в організмі мало, тобто при діагностиці показник знижений, то можна не переживати адже для організму це не несе ніякої шкоди і найчастіше може бути викликано банальним чаюванням, незначними стресами. Але якщо ж виникає підвищення рівня білірубіну в організмі, то можна починати тихенько бити тривогу.

Якщо в організмі підвищений рівень білірубіну, то лікарі можуть діагностувати у пацієнта надниркові жовтяниці, які могли виникнути через анемії, також це може свідчити про гемморагіі в організмі як дорослого, так і дитини.

При досить великому підвищенні білірубіну може розвиватися паренхиматозна жовтяниця. Коли діагностика показує, що рівень білірубіну не просто не багато підвищений, а досить високий, то це говорить про захворювання - ускладненою жовтяницєю. Таке захворювання виникає при пошкодженні клітин печінки через печінкову дистрофію. На це можуть впливати цирози, а також токсичні ушкодження печінки, зокрема, її тканинні структури.

Якщо ж в організмі людини сталася закупорка жовчних проток, то цілком ймовірно, що буде розвиватися подпечіночна жовтяниця. Її розвитку може послужити наявність пухлинних новоутворень або ж наявність холециститу через які і відбувається закупорка жовчних проток.

При підвищеному білірубіну в той же час, в організмі людини буде симптоматика жовтяниці, а також пацієнти будуть відчувати блювотний рефлекс, який буде відрізняться від того, що відчувають при отруєнні. В цьому випадку блювотний рефлекс буде значно сильніше і виснажливим. Також пацієнт може відчувати досить гіркий присмак у роті, а також неприємну або легку тяжкість в районі правого підребер'я. Відчуваючи тяжкість в зоні підребер'я люди починають діагностувати самі у себе міжреберну невралгію. Але за фактом правильний діагноз може поставити тільки фахівець, провівши при цьому ряд діагностик і аналізів.