На Русі 15 січня відзначали одне свято, але у нього було відразу кілька назв, так як вони відображали і народні традиції, і церковні святкування. А Православна церква вшановує сьогодні Сильвестра, святителя і папи Римського 4-го століття. Є також легенда, що саме в цей день чорний семирічний півень несе яйця в гній. Це яйце потім висиджує жаба, а з нього народжується страшне створіння Василіск. Люди дуже боялися його, тому різали чорних півнів і віддавали їх тваринам. Так що свято називали не тільки на честь святого, але і «Святом куреня» і «Курячим святом».

Свята 15 січня, фото: Древнерусский словарь
Свята 15 січня, фото: Древнерусский словарь

Традиції 15 січня

Найстаршій жінці в сім'ї слід у цей день окурити будинок смолою і девятисилом. Тоді ніяка нечисть не зможе залетіти і нашкодити вам. Пройтися з димом слід по всіх кутках і читати «Отче наш» кожен раз, коли підійдете до чергового кутка.

Дітям прийнято дарувати глиняних півників – свисток або дудочку. Такі звуки теж налякають всіх злих створінь і вони не підійдуть до дітей. У вигляді півників також роблять солодкі печива. Їх потрібно дати своїм дітям і гостям. Такі печенюшки зможуть дати силу для боротьби з нечистою силою.

Слід на Сильвестра гучно веселитися і співати пісні, вітаються також ігри. Звичайно, цим зазвичай займається молодь, так як у неї більше сил і часу. А старшому поколінню відводилося поїдання смаколиків з м'яса, пирогів і солодощів за столами. Однак не можна їсти курятину і яйця, інакше так можна привернути в дім біду. Раніше діти ще й колядували по домівках, їм у нагороду давали пряникових пташок.

Популярні новини зараз
"Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати
Показати ще

Народні прикмети на 15 січня

Ще за прикметами завжди в цей період стають сильніші морози і починаються хуртовини. Наші предки вважали, що це через лихоманок, які намагаються заразити людей хворобами. Щоб залишатися здоровим, слід взяти попіл з печі і натерти ним косяк дверей.

Дівчата продовжували святочні ворожіння, точно такі ж, як і на Різдво або на Старий Новий рік. Але ще намагалися усілякими способами приворожити хлопців, які їм сподобалися. Для цього скачували в клубочки волосся зі своїх гребінців і підкладали під поріг хлопцеві. Дуже важливо, щоб він цього не побачив, і щоб ще не проспівали перші півні. Тоді, вважається, хлопець зверне увагу на дівчину.

Як повідомляв Знай.ua якщо у нас зима не задалася, то ось у Саудівській Аравії верблюди вже гуляють по снігу, який навряд чи коли-небудь бачили.

Також Знай.ua писав, що прориви води в Україні вже не новина. Затоплює Нью-Йорк, люди шукають човни, щоб добиратися на роботу.

Нагадаємо, вчені повідомили, що вода в Світовому океані істотно нагрілася за останній час.