Існує народне свято, яке називають Зосима Пасіка. Його так назвали, тому що сьогодні Православна церква згадує про пустельника Зосиму Кілікійського. Хоча у наших предків цей день більше асоціювався з Зосимою Соловецьким. Він заснував Соловецький монастир, є покровителем бортників і бджолярів. Ось тільки його день відзначають навесні.

Сьогодні обов'язково потрібно з'їсти хоча б трохи меду. Краще, звичайно, взагалі перейти на нього з цукру, але навіть одна ложечка може допомогти поліпшити ваше здоров'я. На столі обов'язково поставте не тільки мед, але і будь-які страви з нього. Це може бути медовик, пряники, свинина з медом. Так ви покажете свою повагу святому.

Свята 17 січня, фото: 24 канал
Свята 17 січня, фото: 24 канал

Є народне повір'я, що під кінець Святок найбільш сильно шкодить людям різна нечисть. Тому був дуже дивний і цікавий обряд. Наші предки збиралися разом, жінки і чоловіки вбиралися в кожухи навиворіт, брали кочергу і виходили на ходу. Людині на чолі неї давали ще подобу факела. Так біля кожного будинку проходили і відганяли нечисть, погрожували їй тумаками, а потім робили вигляд, що б'ють одного з учасників ходи по кожуху кочергою.

Також була традиція розпалювати вогонь, як символ світла і сонця, раділи, що змогли вигнати злі сили. Навколо нього водили хороводи та стрибали через нього, як на Івана Купала. Щоб викинути свою недугу, потрібно було потерти хворе місце тканиною білого кольору, а потім кинути в багаття і сказати: «Гори в багатті, а не живи в мені».

Популярні новини зараз
Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею" Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає
Показати ще

Народні прикмети на 17 січня

Ще іноді цей день називають Чортополохом. Така назва походить від того, що використовували цю рослину, яка не тільки може вилікувати від різних недуг, але і відігнати нечисту силу. За тиждень його потрібно покласти під подушку, в кути будівель, а сьогодні дістати і віднести до знахарів, які зварять з нього амулет з використанням воску і ладану. Таку річ ховають в ладанку, саму квітка потрібно зашити в воріт, якщо ви збираєтеся далеко їхати, щоб ніхто не навів порчу, і чорти не сплутали шляху.

Якщо ж у вас останнім часом фінансові труднощі, то є ймовірність, що у вашому будинку оселилися злидні, а вигнати їх можна саме сьогодні. Вранці візьміть ікону Ісуса і обійдіть з нею будинок за годинниковою стрілкою. При цьому читайте «Отче наш». І злидні повинні піти.

Як повідомляв Знай.ua деякі домашні рослини можуть стати вашими ворогами і небезпечними для здоров'я.

Також Знай.ua писав, дивовижна перемога чекає багатьох знаків Зодіаку. А всьому виною одна планета.

Нагадаємо, українцям подарували безкоштовний медогляд і уточнили, кому пощастить перевірити здоров'я.