Сьогодні відзначають свято Зосима пасіка. Таку назву він отримав, бо православні вшановують 17 січня пам'ять Зосими Кілікійсього. Але є ще й відомий святий Зосима Соловецький, якого вважають покровителем усіх, хто пов'язаний з медом і бджолами.

Зосима жив у 4 столітті у пустелі був родом з Кілікії. Правитель одного разу побачив його, коли виїхав на полювання. Зосима розмовляв з дикими тваринами, тому його почали розпитувати, чому він живе в такому місці. На це святий відповів, що так, як він – християнин, то пішов у пустелю до звірів, щоб не жити поруч з ворогами Бога. За це його катували і змушували розкрити, як він спілкується зі звірами. Але Зосима не зміг витримати катувань і помер.

Свята 17 січня, фото: hramvkostino.ru
Свята 17 січня, фото: hramvkostino.ru

Є ще один Зосима – Соловецький, преподобний. Спочатку він жив у Новгородській єпархії, а потім зустрівся з Саватієм і Германом в Помор'ї. Вони побудували келію на острові, куди приходили учні. Вони потім збудували на цьому Соловецькому острові дуже відомий монастир.

Чого не можна робити 17 січня

Не можна в цей день показувати скільки у вас є грошей, брати в борг чи давати комусь, а ще нічим не хваліться. Це накличе на вас невдачі. Постарайтеся не викидати залишки зі столу, частину можна віддати бідним, а іншу – тваринам або птахам. Краще з дому не виходити без чертополохового оберега. Не можна ігнорувати правило, щоб на столі був мед, Зосима може розсердитися і покарати хворобами. Вагітним не можна розмовляти з незнайомцями, щоб не народити підкидька від нечисті, так як незнайомець може виявитися бісом в вигляді людини.

Популярні новини зараз
Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні "Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень
Показати ще

Народні прикмети на 17 січня

Приказки і прикмети

  • По погоді цього дня можна дізнатися яким буде десятий місяць року.
  • Сильний ранковий туман говорить про гарний врожай ярих в цьому році.
  • Якщо на деревах стільки снігу, що гілки гнуться, то літом будуть добре роїтимуться бджоли.
  • Якщо 17 січня вночі місяць повен, а небо чисте, буде сильна повінь.
  • Сильних морозів варто чекати у випадку низьких хмар на Зосиму Пчільника.
  • Люди, які народилися сьогодні, часто бояться і сумніваються, але дуже прозорливі. Їм потрібно носити прикраси з граната або лазуриту.

Як повідомляв Знай.ua виявилося, що лише малий відсоток українців працюють легально. Милованов дорікнув цим.

Також Знай.ua писав, як відрізнити звичайну родимку від тієї, яка може перетворитися в пухлину.

Нагадаємо, вже відомо, буде холодно на Водохреща і якою буде погода. Синоптики здивували прогнозом.