Кокос в наших широтах завдяки рекламі асоціюється виключно з райським задоволенням. А насправді – не дарма. Можна всього за 20-30 гривень купити в супермаркеті кокос і насититися безліччю корисних поживностей, до того ж ще й з витонченим екзотичним смаком. Розбираємося в благодатних властивостях кокоса, як їх правильно вибирати і розкривати в домашніх умовах, як їх можна їсти і які цікаві страви приготувати.

Незрілі кокоси
Незрілі кокоси https://fishing-caravan.ru/sad-i-ogorod/mozhno-li-kushat-kokos.html

Чим кокос відрізняється від горіха?

Кокос – це не вид фруктів або горіхів. Насправді – це пальмове насіння. По суті, це плід, у якого є соковитий околоплодник. До подібних плодів, наприклад, належать наші рідні сливи, абрикоси, вишні та багато інших. Тому в побутовому розумінні за прикладом тієї ж вишні кокос можна зарахувати і до фруктів.

Кокос – небесний дар...

Відкрили кокоси давним-давно і точно невідомо, де ж їхня батьківщина. За це звання бореться Малайзія і Нова Гвінея. Однак виростають вони в безлічі теплих країн, тому що за природою в них закладено стійке поширення.

Вчені стверджують, що у кокосових плодів саме тому таки твердий захист (через який їх важко відкрити), щоб насіння всередині їх могло перепливати по водам неушкодженими, добираючись до родючих земель. Так, вважається, що кокоси перебиралися по морях і океанах тисячі тисяч кілометрів і поширювалися по різних островах і берегах.

Популярні новини зараз
Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Для жителів різних спекотних країн кокоси – це справжній подарунок небес. Тут кокосові пальми вважаються деревом життя. Її плоди розбирають на безліч інгредієнтів і використовують не тільки в якості їжі, але і в якості ліків і та джерела прибутку, експортуючи в країни на кшталт нашої, в яких кокосові пальми не можуть рости за природними причинами.

Кокос: пальми
Кокос: пальми https://wallpapercave.com/most-backgrounds

Чим корисні кокоси?

Різні похідні від плодів кокоса широко використовують не тільки в кулінарії, але і в медицині, і в косметології.

Кокоси містять в собі безліч вітамінів, мікроелементів і мінералів. Це фосфор, калій, вітаміни Е і С, магній, фолат і клітковина. Кокосове молоко просто приємно випити – у нього легкий солодкий смак. У його складі переважають жири (27 відсотків), в менших кількостях містяться білки (4 відсотки) і вуглеводи (6 відсотків). Сама ж м'якоть кокоса зміцнює захисні функції організму, покращує зір і в цілому поповнює енергетичний запас. Кокосове молоко відмінно використовують і медики: його вводять внутрішньовенно як сечогінний і жарознижуючий засіб. Також це молочко може служити як антимікробний і протизапальний засіб.

В першу чергу, з кокоса можна «вичавити» кокосову воду (або ж кокосовий сік), і вона напрочуд корисна. Сік міститься в недозрілих кокосах – майбутнє кокосове молоко. Це приємна прозора прохолодна кисло-солодка рідина. Щодо складу, то на 95 відсотків вона таки складається з води, на 4 – з вуглеводів , і на 1 – із жирів і білків. Однак в її 19-и калоріях (на 100 мілілітрів) міститься безліч натрію, магнію, калію і кальцію. Ямайці, наприклад, вважають кокосову воду відмінним домашнім засобом від діареї.

Однак, насамперед , в країнах зростання пальм кокосовий сік використовують для втамування спраги в спеку. За копійчаними цінами його продають просто на вулицях для туристів з трубочками, що стирчать прямо з пальмових плодів. Проте всі бажаючі можуть зривати кокоси для цього просто на вулицях. Вже давно у всіх країнах світу кокосова вода стала і медичним препаратом: разом з глюкозою її вводять внутрішньовенно – це зупиняє зневоднення організму і підтримує рівновагу рідини.

Коли ж кокос дозріває, ця вода перетворюється в молоко після утворення жирів в ній. Кокосове молоко – це запашна і солодка субстанція. І воно теж служить хорошими ліками:

  • сприятливо впливає на роботу нирок, не тільки борючись з їх інфекціями, але і здатне розчинити камені в них;
  • допомагає в лікуванні цукрового діабету;
  • нормалізує роботу серцево-судинної системи, кровообіг і покращує склад крові;
  • регулярне вживання кокосового соку або молока знижує рівень холестерину в крові, а значить і служить профілактикою атеросклерозу;
  • насичує енергією і силами людей з важкими фізичними навантаженнями.

З ще більшим часом життя кокоса його молочко перетворюється в кокосову м'якоть. Якраз в наших широтах, купуючи кокос, ми часто отримуємо вже плід саме з м'якоттю, а не з соком або молоком. З м'якоті кокоса можна приготувати безліч корисних, смачних і цікавих страв.

А ось із найбільш сухої частини кокосового плоду роблять знамениту кокосову олію. Її теж можна вживати в їжу. Але головним чином цю олію використовують в косметологічних цілях. Навіть в наших широтах більшість вже зрозуміла, що кращого засобу для догляду за шкірою обличчя, тіла і голови, а також волосся важко знайти. Вона відмінно контролює рівень шкірного сала, тонізує, освіжає і відновлює природну пружність шкіри.

Кокоси
Кокоси https://greenplaneta.org/kokos/

Кокос може бути і шкідливим

Найбільший негатив від кокоса ви можете отримати з його води. Через часте споживання вона істотно підвищить рівень калію в крові і може призвести до гострої ниркової недостатності, аритмії, непритомності і навіть смерті. Правда, від вживання декількох літрів кокосового соку непритомність була зафіксована тільки один раз в світі, і то через те, що перед тим чоловік займався важкими фізичними вправами. Проте будьте обережні: у країнах кокосових пальм медицина погано розвинена і інші сумні випадки могли бути просто не зафіксовані і не враховані.

Кокос: складності вибору

Якщо ви вже переконавшись в казковій корисності кокоса, вирушили в магазин за цими чудовими плодами – то тут вас чекають деякі випробування. Знайти і вибрати саме якісний плід досить складно.

Для цього зверніть увагу на безліч показників:

  • місце кріплення кокоса до пальми має бути твердим, якщо воно м'яке і легко продавлюється – плід вже почав загнивати;
  • чим більше кокос, тим краще – адже це означає, що від своєї тяжкості він впав самостійно, тобто виріс і дозрів;
  • великий кокос краще ще і тим, що товщина шкаралупи зі збільшенням розміру плода не збільшується, а це значить, що в великому плоді – більше м'якоті;
  • струсіть кокос – якщо чуєте гучний звук, значить в ньому багато рідини (кокосового соку або молока, але не м'якоті) і він ще не дозрів;
  • якщо від кокоса йде неприємний запах – він зіпсований.

Кокосова вода
Кокосова вода https://vietnamvision.wordpress.com/

Секрети правильного розкриття кокосу

Відкрити кокос – завдання не з легких. Адже, як ми вже говорили, його шкаралупа дуже щільна і груба для надійного захисту його цінних нутрощів.

  • Найпростіший спосіб розтину кокоса – розбити його. Це можна зробити, сильно вдаривши його чимось важким. Однак це досить небезпечно, тому що кокоси можуть ковзатися і зістрибувати. Так що перед таким відкриттям плід слід надійно зафіксувати.
  • Розпил ножівкою теж недосконалий в якості методу розтину кокоса, тому що з нього таким чином виливається сік.
  • Для того, щоб перед розкриттям зберегти кокосове молоко, потрібно знайти на ньому 3 темних плямочки біля основи. Їх слід проткнути гострим предметом і вилити цінну рідину. Можна зробити тільки 2 дірочки, вставити в одну з них трубочку і просто випити сік свого кокоса.
  • Після цього можна спокійно розколоти кокос ножем, яким слід вдарити в область, що знаходиться на 1/3 частини від темних дірочок до його іншого кінця. Бити слід сильно тупим боком ножа, попередньо поклавши кокос на рівний стіл. Але це ще не все: далі треба злегка повернути кокос навколо осі і вдарити ще раз. Повторюйте цю процедуру, поки в кокосі не з'явиться тріщина. У неї потрібно вставити ніж в фіналі – таким чином кокос повністю розкриється.

Після розтину кокоса зверніть увагу на стан його м'якоті. В ідеалі вона повинна бути чисто білою, еластичною, м'якою. Якщо щось з цих показників не в нормі, значить кокос ще зелений. Але в принципі його все одно можна їсти.

Кокосові пальми
Кокосові пальми https://m.iosdesk.com/bizhi/11402.html

Смачного – як їсти кокос?

«Як їсти кокос?» – питання не менш складне, ніж його розтин. Якщо з кокосовою водою/соком/молоком ми вже розібралися, то що ж робити з м'якоттю? А це насправді, звичайно, найсмачніше.

По-перше, її можна просто нарізати і з'їсти.

По-друге, залити її часточки звичайним кип'яченим молоком, дати настоятися і з'їсти як десерт.

По-третє, натерти м'якоть на тертці, висушити і отримати справжню кокосову стружку. Таку стружку можна застосовувати не тільки до випічки, пудингів і желе, як ми звикли. Але і використовувати в якості приправи до салатів, супів, риби і м'яса. А також, зрозуміло, як добавку до коктейлів та інших напоїв.

Але це тільки найпростіші способи застосування кокоса в їжу – з нього можна приготувати ще безліч оригінальних красивих страв.

Кокосовий торт
Кокосовий торт https://www.botanichka.ru/article/nemetskiy-kokosovyiy-pirog-kuhen/

Цікаві рецепти кокосових страв

1. Корисний рисовий сніданок. Для однієї порції знадобитися відварити рис. Злегка підсмажити на сковорідці з 2-а чайними ложками вершкового масла 1 нарізаний банан, приправивши корицею. Далі додати до цього рис і щедро посипати все кокосовою стружкою. Можна їсти і теплим, і холодним.

2. Кокосове морозиво. М'якоть 1-го кокоса подрібнюємо в блендері, заливаємо кокосовим молоком, додаємо 4 столові ложки агави і ванільний цукор. Далі 1-у столову ложку нектару агави ретельно перемішуємо з м'якоттю стиглого банана і заливаємо топленим шоколадом.
Беремо ємність для заморозки і викладаємо це все в 2 шари. Залишаємо в морозилці на 4 години – готово. Перед подачею бажано витримати морозиво протягом 30-и хвилин в кімнатній температурі. Якщо хочете блиснути оригінальністю перед гостями – подавайте морозиво в очищеній кокосовій шкаралупі.

3. Домашні «рафаелки». Зрозуміло, домашнє приготування знаменитих цукерок буде набагато більш корисним і смачним в результаті, ніж фабричне виробництво. Для цього вам знадобляться:

  • цукор – 150 грам,
  • вершкове масло – 125 грам,
  • стружка кокосової м'якоті – 200 грам,
  • сухе молоко – 250 грам,
  • волоські або лісові горіхи – півсклянки,
  • вода – 100 мілітрів.

Зміщайте воду і цукор – поставте на вогонь, поступово введіть масло, і варіть , поки не утвориться однорідна маса, доводячи до кипіння. Після – злегка остудіть і ретельно змішайте з сухим молоком зі стружкою. Після повного охолодження поставте на 4 години в холодильник. Потім берете горіхи, обвалююте їх в цій масі, і окремо закріплюєте результат кокосовою стружкою.

4. Кокосовий торт:

  • борошно – 250 грам,
  • вершкове масло – 1 8 5 грам ,
  • цукор – 100 грам,
  • вода – 100 грам,
  • кокосова стружка – 1000 грам,
  • яєчні білки – 2 штуки,
  • лікер – 2 столові ложки.

Змішуємо борошно, воду, масло і цукор, додаємо дрібку солі – замішуємо тісто. Ставимо його на півгодини в холодильник. Тим часом готуємо начинку – збиваємо білки. Окремо змішуємо розтоплене масло і стружку м'якоті кокоса, додавши поступово лікер.
Дістаємо тісто і розгортаємо в коржі, випікаючи їх 15 хвилин в духовці. Далі з'єднуємо білки з другою частиною начинки і викладаємо на корж – ставимо в духовку ще на півгодини при температурі 1800 градусів.

5. Кокосовий суп по-тайськи:

  • курячий бульйон – 1200 грам,
  • філе курки – 200 грам,
  • перець чилі – 1 штука,
  • лайм – 3-го листка,
  • паличка лимонного сорго – 7, 5 сантиметрів,
  • корінь імбиру,
  • кокосове молоко – 120 грам,
  • зелена цибуля – 6 гілочок,
  • пюре чилі – чверть столової ложки,
  • листя коріандру,
  • сіль.

До бульйону додати філе, сорго, чилі, імбир і лист лайма – практично довівши до кипіння, зменшити вогонь і варити близько 30-и хвилин. Після додати цибулю і кокосове молоко – варити близько 10-и хвилин. Перед подачею в каструлю додати пюре чилі, перець і сіль за смаком. Подаючи суп, прикрасьте його порції листям коріандру.