В Україні вже завершилися новорічні та різдвяні свята і навіть підійшли до кінця Святки. Однак це не означає, що приводи для святкування закінчилися.

Так, 25 січня 2020 року відзначається одне з головних свят Китаю - місцевий Новий рік. Ця дата важлива не тільки для мільярдів китайців по всьому світу, які відзначають наступ свята протягом декількох днів, але і для представників західної культури, які поважають традиції Піднебесної.

Так, мільйони людей дотримуються китайського календаря і уважно вивчають особливості того чи іншого символу року. Наприклад, 2020 рік визнаний роком білого металевого щура, який вважається символом розуму, хазяйновитісті і мудрості.

У цій статті ми розповімо про історію китайського нового року, його традиції, а також численні обряди.

Китайский новый год: источник: korrespondent.net

Популярні новини зараз
Твоєї бабусі потрібно лише 90 грн: найпростіші тарифи від Київстар, lifecell та Vodafone Зайвий раз не помиєшся: з 1 травня піднімають ціни на водопостачання – скільки заплатимо Чужі борги можуть стати вашою проблемою: "Нафтогаз" дивує українців "сюрпризами" Штрафи від 3,5 тисяч гривень: "Газмережі" попередили власників газових плит та колонок
Показати ще

Китайський Новий рік: дата свята

Китайский новый год: источник: mir24.tv

На відміну від західного Нового року, Китайський не має точної дати і залежить від місячного календаря. Згідно тисячолітнім традиціям, свято припадає на другий молодиий місяць, який слідує за зимовоим сонцестоянням. Таким чином, Новий рік в Китаї святкується в період з 21 січня по 20 лютого.

За кілька тижнів в Китаї починається підготовка до свята, а вулиці і будинки прикрашаються численними ліхтариками та іншими прикрасами.

Свято в Китаї: старт і закінчення

Китайский новый год: источник: vedmochka.net

Новий рік в КНР, як і по всьому світу, вважається сімейним святом і є приводом для того, щоб зібратися з рідними і близькими.

У Китаї Новий рік називають Святом Весни, історія якого перевищує 4 тисячі років. Святкова пора в Піднебесній триває 16 днів. Так, в цьому році китайці будуть гуляти з 24 січня по 30 січня 2020 року. Сотні мільйони службовців отримають вихідні дні, які проведуть на свій розсуд.

2020 рік: яка тварина є символом

Китайский новый год: источник: marieclaire.ru

Рік, що настав у Китаї, названий роком Пацюка, якийвступає в свої права, якраз 25 січня. За народною традицією, цей рік може принести багато випробувань і несподіванок.

Традиції Нового року в Китаї

Китайский новый год: источник: tsn.ua

Настання Нового року в Китаї, також як і у нас святкують в ніч з 24 на 25 січня. Момент прийнято зустрічати в компанії рідних та близьких або ж відвідувати різні вечірки. У цю ніч китайці бажають один одному гарного врожаю, багатства і зростання в сфері роботи та кар'єри.

Серед найбільш цікавих китайських традицій варто назвати червоні конверти з грошима, які називають хунбао, які дарують один одному. Також жителі Піднебесної запускають феєрверки і ліхтарики.

Готуватися до Нового року прийнято задовго. За кілька тижнів перед святом китайські господині приступають до генерального прибирання і викидають з дому і двору непотріб, що накопичився за рік. Дана традиція символізує звільнення від минулих невдач і бід, які вимітаються і вимиваються з житла.

У цю пору перетворюються китайські вулиці, які прикрашають червоними ліхтариками, що символізують позбавлення від злих духів і різноманітних невдач.

Крім того, китайці вішають по обидва боки дверей написи, виконані на спеціальному папері, на яких пишуть побажання добра, успіху і здоров'я.

У 2020 році в Китаї зустрічають рік Щура, через що місцеві вулиці прикрашаються фігурними зображеннями даної тварини, виконані в різноманітній манері.

Мільйони китайців з усього світу повертаються на свята в рідні місця, в яких спілкуються з батьками, бабусями і дідусями, братами і сестрами та іншими родичами.

Як і в Україні, в Китаї на Новий рік прийнято смачно і багато їсти. Стіл на свято готується заздалегідь і відрізняється різноманіттям.

Однією з новітніх традицій Китайського Нового року є спільний перегляд святкової програми на місцевому каналі CCTV. Як і в Україні, на місце особистих привітань і телефонних дзвінків, на Новий рік прийшли текстові повідомлення в численних месенджерах і соціальних мережах.

Крім того, за останні роки все більше молодих китайців святкують не в колі сім'ї, а разом з друзями або в подорожах.

Обряди свята і традиції: коротко про головне

Китайский новый год: источник: unian.net

У Китаї прийнято ставити на святковий стіл певні страви. Меню ретельно формується, а господині враховують всі інгредієнти, зовнішній вигляд страв і навіть їх назви.

На стіл прийнято завжди ставити рибу, оскільки на китайській мові це слово звучить майже так само як надлишок. З'їсти шматок риби на Новий рік вважається вірною прикметою удачі на весь рік.

Крім того, китайці їдять в цю ніч пельмені, ліпленням яких займаються всі члени сім'ї.

Також до столу подають рулети, рисові коржі і солодощі.

Ще однією незмінною традицією Китайського Нового року є запуск численних феєрверків. Чим голосніше на свято, тим більше радісним, веселим і багатим видасться рік, через що господарі, як правило, не шкодують гроші на різну піротехніку і гри за участю гостей та рідних.

Вважається, що гучні феєрверки відлякають нечисту силу і убезпечать членів сім'ї від негативного впливу. У Китаї є тисячолітня традиція порядку запуску піротехніки: спочатку запускають дрібні петарди, а потім в хід пускають весь наявний арсенал.

На Новий рік треба обов'язково дарувати один одному подарунки. Однак, в країні прийнято обмінюватися практичними подарунками, зокрема, грошима, які загортають в червоні конверти під назвою хунбао. Дарувати конверти потрібно членам сім'ї і близьким друзям.

Століттями на вулицях Китаю проводять масові гуляння, на яких прийнято співати, танцювати, переодягатися і випивати. На вулицях виконуються Танці Дракона, під час якого спеціально переодягнені в казкову тварину танцюристи демонструють свою майстерність.

Також поширені різні ярмарки та розпродажі у всіх магазинах.

У ці дні китайці також не забувають про молитву і регулярно відвідують храми.

Новий рік в Китаї: забобони і чого не можна робити

Китайский новый год: источник tolknews.ru

На Новий рік в Китаї категорично не можна робити такі речі:

  • мити голову;
  • прибирати в будинку;
  • мати на руках дитину, що плаче, крики якого можуть залучити в будинок злих духів;
  • брати гроші в борг;
  • носити червону білизну