Патріарх УПЦ КП Філарет заявив, що вимагає від Вселенського патріарха Варфоломія повернути до столиці оригінал документа, який був прийнятий у 2018 року Помісним собором УПЦ КП стосовно її ж ліквідації.

Про таке він заявив під час прес-конференції у Києві.

"Це сталося не за статутом УПЦ КП, а на вимогу Константинопольського патріарха, який вимагав відмовитися від Київського патріархату. Ми пішли на це незаконне рішення. Але коли побачили, що ПЦУ стала залежною, відкликали свої підписи під рішенням про ліквідацію УПЦ КП і зараз вимагаємо від Вселенського патріарха Варфоломія, щоб він повернув нам оригінал цього Собору, - заявив Філарет

Філарет, фото - Fb
Філарет, фото - Fb

Окрім цього, він додав, що на сьогодні ПЦУ "за указом з Константинополя" докладає всіх зусиль аби "знищити УПЦ КП". Так, Патріарх зізнався, що митрополит Єпіфаній звертався до Мінкульту з проханням зняти з реєстрації Київську патріархію як юрособа і, відповідно, УПЦ - як Церкву.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає
Показати ще

"Міністерство зробило це, в підсумку нам закрили рахунки, з яких платилися податки з зарплат, оплачувалися комунальні послуги", - сказав він.

Митрополит Епіфаній, фото: galinfo.com.ua
Митрополит Епіфаній, фото: galinfo.com.ua

Також Філарет звернув увагу на спроби рейдерських атак з боку новоствореної ПЦУ.

"У Клавдієво духовенство ПЦУ намагається захопити храм Київського патріархату. В Харкові священика побили, в Дніпрі та Одесі також захоплюють храми. І хто це робить? Ті, кого я висвятив, поставив священиками і єпископами. Я проти таких методів, адже після подій 2014 роки до мене зверталися добровольчі батальйони з пропозицією захопити Києво-Печерську лавру. Я був категорично проти, сказав їм, що захоплювати потрібно не приміщення, а людей. Ми за таке єднання - і в Царство Боже приймають тільки добровільно, і єдність українського православ'я не може бути досягнуто силою", - підсумував Патріарх.

Нагадаємо, "Моя церква" в смартфоні: ПЦУ запустить мобільний додаток.

Як повідомляв Знай.uа глава РПЦ Кирило закликав віруючих до скромності, забувши про свою резиденцію, яхту та елітних годинниках.

Знай.uа писав, московський священик образив донька воїна ЗСУ: "Слуга диявола...", жорстке відео.