Жіночий організм - це складний механізм, який вимагає уваги і серйозного підходу. Один з показників здоров'я жінки - регулярні критичні дні. Сьогодні ми поговоримо про овуляції, про фази циклу, сприятливі для вагітності дні і особливості жіночого організму.

Менструальний цикл

Всі жінки, які досягли статевої зрілості і не досягли клімаксу, знаю, що таке критичні дні - щомісячні кровотечі, які тривають в нормі від трьох до семи днів. Перший день кровотеч є першим днем менструального циклу, який ділиться на декілька фаз.

Перша фаза - менструальна, коли гормони змушують звільняти організм від продуктів “життєдіяльності” попередньої овуляції.

Менструальний цикл, https://nauka.vesti.ru/article/1226865
Менструальний цикл, https://nauka.vesti.ru/article/1226865
Менструальний цикл

Перша фаза включає і зростання нового домінантного фолікула в яєчнику, він дозріває протягом двох тижнів і в ньому живе яйцеклітина, як у капсулі.

Популярні новини зараз
Громадський транспорт подорожчає для всіх, окрім пенсіонерів: скільки доведеться платити з 1 травня Такої катастрофи українці не бачили 230 років: що відбувається з народжуваністю на фоні війни Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи Звертайте увагу на серійний номер: які гривневі банкноти можна продати за нечувані суми
Показати ще

Початок другої фази супроводжується розривом фолікула яйцеклітини. З цього моменту жіночий організм переходить в овуляторну фазу, триває він приблизно три дні і є причиною всього менструального циклу.

Іноді, під час другої фази у жінок можуть з'являтися незначні згустки крові. Це відбувається через стрибок гормонів і означає, що овуляція відбулася. Таке відбувається не завжди і далеко не у всіх жінок, але є нормою без патологій.

Той момент, коли вже визначено, яйцеклітина запліднена чи ні, організм починає один з двох процесів: активно стимулювати яйцеклітину для створення плаценти або жовте тіло перестає функціонувати та знижується рівень естрогену і прогестерону. Саме зниження гормону стимулює матку на спазм, який відриває два верхніх шару ендометрію і починаються місячні.

Після цього яйцеклітина починає свою подорож по матковій трубі. Цей період також називають лютеиновым або фазою жовтого тіла. Після того, як фолікул лопнув, він все ще потрібен організму: його жовте тіло поставляє в організм гормон прогестерон. Саме він допомагає зберегти вагітність. Триває третя фаза до початку критичних днів, як правило, її термін - 13-14 днів.

Розрахунок сприятливих днів для вагітності

Щоб дізнатися хороший день для зачаття не треба звертатися до астрологів - цикл допомагає точно визначити день, коли у здорової пари в 99% випадків є ймовірність завагітнити. Ідеальним часом для зачаття є момент, коли яйцеклітина залишає фолікул і починає йти по маткових трубах. На те, щоб завагітніти є доба. Є п'ять методів, які дозволяють з різним рівнем точності визначити день овуляції:

Менструальний цикл, https://bitly.su/7AGMlVmn
Менструальний цикл, https://bitly.su/7AGMlVmn
Менструальний цикл

  1. Ультразвукова фолікулометрія - це визначення циклу за допомогою апарату УЗД. Лікар допомагає визначити правильний день і чим регулярніший у жінки цикл, тим простіше і швидше зробити висновки про майбутню овуляції. Якщо цикл нерегулярний, то треба кілька разів повторювати процедуру.

  2. Тест на овуляцію - це перевірка в домашніх умовах кількості гормону в крові. За 1-2 дні до овуляції рівень гормону підвищується, для точності треба робити тест два рази на день.

  3. Визначення базальної температури передбачає вимірювання температури після сну в прямій кишці. У перший день циклу температура досягає 36,9°C. За два дні до овуляції вона може впасти до 36,2°C - 36,4°C. Під час овуляції температура може підвищитися до 37°C - 37,4°C. Підвищена температура в перші дні після овуляції може говорити про те, що яйцеклітина була запліднена и жінка завагітніла. Всі температурні показники дуже залежать від особливостей організму, стану жінки в період овуляції і від вірусних захворювань, які теж викликають скачки температури.

  4. Календарний метод підійде жінкам з регулярним циклом. Існує багато мобільних додатків, в яких можна фіксувати дати та особливості циклу. Щоб точно визначити дату овуляції треба простежити за місячними протягом трьох місяців. Щоб визначити перший можливий день овуляції треба визначити кількість днів менструального циклу, з цього числа відняти 18.

  5. Перевірка цервікального слизу допомагає дізнатися процес овуляції. У ці дні виділення будуть тягучими, можуть проявлятися незначні кров'яні згустки.

Симптоми овуляції

Найчастіше жінки не помічають, як відбувається овуляція. Із зовнішніх факторів може турбувати лише підвищене виділення цервікального слизу. Крім того, під час овуляції відбувається викид гормонів і жінки можуть відчувати підвищене лібідо.

Деякі жінки помічають в дні овуляції незначний тягнучий біль внизу живота, схожий на критичні дні. Іноді жінки може проявитися здуття живота і неприємні сигнали кишечника.

В дні овуляції дуже загострені смакові рецептори, може хотітися більше їсти. Також овуляція впливає на бажання жінки гарно одягнутися, привертати увагу, займатися доглядом за тілом і шкірою.

Чому важливий цикл

Регулярний цикл свідчить не тільки про можливості жінки завагітніти. У період циклу в жіночому організмі виробляються гормони, важливі для здоров'я, настрою і краси. Естрогени відповідають за розвиток у жінки молочних залоз, статевих губ і він регулярно бере участь в овуляції. Естроген виділяється в невеликій кількості і у чоловіків, але найважливіше вплив він має на жінок. Естроген впливає на кров'яну систему - від нього залежить концентрація заліза та міді в крові. Також завдяки естрогену відбувається загоєння кісткової тканини.

Чари жіночого організму - це гормони, які створюють весь жіночий образ. Як приклад, естрогени сприяють виробленню колагену. Колаген в свою чергу робить шкіру більш пружною і гладкою. Багато маркетингових компаній розвиваються на колагенових шампунях і кремах, хоча, це речовина, яка природним чином виробляється у всіх жінок.

Прогестерон, що виділяється жовтим тілом, створений, щоб допомогти яйцеклітині зберегти вагітність на ранніх стадіях. Він підтримує яйцеклітину, поки та розвиває плаценту. Без цього гормону вагітності немає шансів на успіх.

Цикл - це лакмусовий папірець жіночого здоров'я. Завдяки різним фазам і щомісячним менструацій жіночий організм підтримує здатність регенеруватися і запліднюватися. Ознаки збоїв - це сигнал, який треба вчасно вловити і звернутися до лікаря.

Проблеми з циклом

Будь-які проблеми з циклом повинен вирішувати лікар, а не інтернет, ваша бабуся або сусідка. Є два варіанти, якщо цикл почав різко збиватися і ваш загальний стан погіршився: патологія або початок клімаксу. Для початку, варто переконатися, що ви не вагітні, але у разі вагітності до лікаря сходити обов'язково. Друге - якщо вам більше сорока років і цілком можливо, що починається необоротній процес клімаксу, він може викликати багато неприємних симптомів. Після огляду і аналізів лікар може поставити діагноз, наприклад:

  • аменорею: зупинку або припинення менструацій,

  • менорагію: посилення менструальних кровотеч,

  • дисменорею (альгодисменорею) — болючість в період менструального циклу,

  • порушення циклічності менструацій.

Найчастіше ці проблеми викликані збоєм у виробленні гормонів. Лікування може бути гормональним і негормональним. Спосіб пропонує лікар, виходячи з показників.

Менструальний цикл, https://bitly.su/oVPd
Менструальний цикл, https://bitly.su/oVPd
Менструальний цикл

Причиною проблем з циклом може бути сотні: неправильний режим, великі фізичні навантаження, стрес, харчування, нестача води в організмі, аборти, оперативне втручання, ліки і тд. Ви можете самі проаналізувати свій графік і стиль життя, щоб поліпшити ситуацію і допомогти організму впоратися з навантаженнями.

Складові жіночого здоров'я

Ми радимо дотримуватися правил, які допоможуть завжди зберігати жіноче здоров'я в нормі:

  • слідкуйте за циклом - це важливо не тільки для відстеження сприятливих днів для вагітності, але і для того, щоб не пропустити небезпечні симптоми;
  • один-два рази на рік відвідуйте гінеколога для профілактики;
  • слідкуйте за харчуванням і розрізняйте цикли для того, щоб не посилити неприємні симптоми передменструального синдрому;
  • дотримуйтеся норми сну і відпочивайте не тоді, коли вийти, а з можливою регулярністю;
  • при високому рівні стресу звертайтеся до фахівців, а не заїдайте/запивайте стрес;
  • частіше бувайте на свіжому повітрі і займайтеся легкою гімнастикою;
  • не нехтуйте регулярними здоровими статевими відносинами.