Що таке трахеїт

Трахеїтом називають запальний процес, який припадає на слизову оболонку в хрящових трубах нижнього відділу шляхів дихання, що знаходиться між гортанню і бронхами. Дуже часто провідницею трахеїту в організм людини є застуда.

Види трахеїту: бактеріальний, вірусний, алергічний, хронічний і в гострій фазі. Лікарі відносять трахеїт до категорії захворювань верхніх дихальних шляхів, але в цілому це більше відноситься все ж таки до нижніх дихальних шляхів.

прийом у лікаря
прийом у лікаря, mamaplus.md

Чому виникає трахеїт?

Найчастіше трахеїт, а також стоматит, отит, фронтит, бронхіт, пневмонія тощо з'являються внаслідок ГРВІ або грипу. Трахеїт разом з тим може бути ускладненням після таких захворювань як риніт, кір, синусит, а також після або внаслідок алергії, перенесеної ангіни і скарлатини.

При хронічному трахеїті найчастіше бувають два варіанти розвитку подій: потовщення слизової, при цьому відбувається розширення судин і виділення зайвого мокротиння, або ж вона (слизова) стає тонше, а її стінки починають натягуватися і навіть можуть висихати і утворювати кірки.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам нарахують по 940 гривень надбавки: пощастить, як завжди, не всім Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році Повинні з'явитися без повістки: кого чекають у ТЦК з 1 квітня Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає
Показати ще

Основні причини появи трахеїту дуже часто зустрічаються, на жаль, через банально недоліковану хворобу, чим грішать нерідко наші співгромадяни. Ускладнюється цей стан у дорослих особливо сильно і помітно при палінні, а також при зниженні імунітету (переважно в холодний період), нерегулярному і незбалансованому харчуванні, при подразненні респіраторних органів, а також при переохолодженні. Як бачимо, найчастіше трахеїт підстерігати може саме взимку, особливо в другій її половині, коли організм виснажується, йому не вистачає вітамінів, а в суспільстві починають гуляти віруси і епідемії.

дівчина у масці
грип, pxhere

Також трахеїт можуть викликати стафілококи і стрептококи. Негативно впливає на наш організм в цьому відношенні також і сухе, запилене повітря, так як це величезний шкідливий чинник, який подразнює трахею, його можна прирівняти до диму та отрути. При включенні опалювального сезону дуже важливо регулярно провітрювати приміщення, особливо спальні, позбавлятися від сухості повітря (допоможуть спеціальні зволожувачі). І пам'ятайте, що при провітрюванні кімнат під час морозів, особливо сильних, повітря в приміщеннях стає ще більш сухим, а не вологим, як ми звикли думати. Тому зволоження в таких ситуаціях вкрай важливо для лікування і запобігання трахеїту та інших респіраторних захворювань.

Види трахеїту

Як вже зазначалося вище, трахеїт може мати алергічне походження, інфекційне, а також змішане – алергічно-інфекційні. З усіх цих різновидів, наймерзеннішою є саме останній – алергічно-інфекційні, тому що в цей момент в організмі відбувається одночасно і запалення, і набряк легенів. Через що людина не тільки себе дуже погано почуває, але ще і з'являється велика складність в лікуванні.

При інфекційному трахеїті відбувається зараження стафілококовою або стрептококовою бактерією або ж вірусами - коронавірус або аденовірус. В даному випадку також буває змішаний трахеїт, коли інфікування відбувається одночасно відразу декількома збудниками.

ЛІкар, фото: UA.News
Лікар, фото: UA.News

При цьому є небезпека в тому, що якщо залишити на самоплив трахеїт гострої фази, то через десять днів він має всі шанси перейти в хронічний, і вже після цього лікування хронічного трахеїту стане більш складним, тривалим і дороговартісним. Відмінність хронічного трахеїту від трахеїту в гострій фазі відрізняється тим, що хронічна форма має дуже неприємний сухий кашель, який може раптово починатися через сухе, задушливе повітря в будинку. При хронічному трахеїті також є велика ймовірність утворення на слизових оболонках фіброзних спайок, які вкрай складно прибрати і після остаточного одужання. А також збільшуються ризики відновлення симптомів хронічного тонзиліту, як тільки для цього з'являться сприятливі умови: віруси і/або бактерії, пересушене повітря, запилені душні приміщення і т.д.

Хворі під час вірусного або бактеріального трахеїту є розповсюджувачами хвороби, яка досить заразна. Більш того, дані бактерії вкрай негативно впливають на організм додатково викликаючи втому, сонливість, втрату працездатності, головний біль, а також неприємні відчуття у кінцівках. Ще можна у себе виявити в цей час задишку.

Зустрічається також і грибковий трахеїт, який викликається збудниками аспергілами, актиноміцетами або ж грибами з роду Candida (кандидоз). Грибковий трахеїт небезпечний тим, що при ньому з'являється ще й набряк трахеї і хворий відразу починає відчувати складність при диханні, чим дуже може налякати себе, а також своїх близьких. У дітей в такі періоди взагалі може статися паніка, тому зі зверненням до лікарів не варто затягувати.

Які бактерії можуть викликати трахеїт? Пропонуємо ознайомитися зі списком бактерій, через проникнень яких в організм може розвинутися трахеїт (список не є вичерпним): анаеробні, бактерициди, бактерії стрептококових видів, S pyogenes, Peptostreptococcus, семофільні інфекції за типом B, Prevotella, Klebsiella, Pseudomonas, мoraxella catarrhalis.

Дівчина захворіла
Дівчина захворіла, lib.komarovskiy.net

Ознаки трахеїту

В цілому трахеїт багато в чому схожий з такими захворюваннями, як ларингіт, фарингіт, тонзиліт і звичайною застудою. Але, зрозуміло, тут є відмінності, наприклад, при ларингіті ще й голос пропадає або стає сиплим. Основна ознака трахеїту – кашель. Зазвичай це наявність саме сухого кашлю. Кашель – у вигляді ключового симптому трахеїту стає головною причиною в пошкодженні слизової, що в результаті і викликає захворювання.

Сприяють прояву цього симптому при трахеїті такі збудники і подразники як пересушене (найчастіше під час опалювального сезону) і задимлене повітря (період спалювання опалого листя). Іноді кашель у вигляді симптому проявляється і в певний час доби, грубо кажучи, за розкладом, наприклад, вранці відразу після пробудження, або ж перед сном.

Також одним з найяскравіших ознак гострого трахеїту є різко проявлений нежить, а також першіння в горлі, яке відчувається нижче, ніж зазвичай при ангіні, враховуючи, що ангіна може дати ускладнення у вигляді трахеїту.

температура у дитини, фото: Detivnete
температура у дитини, фото: Detivnete

Інші поширені симптоми і ознаки трахеїту: сухий кашель, особливо яскраво проявляється при спробах глибоко вдихнути і видихнути; наявність задишки; збільшені лімфовузли, а також їх болючість; гіперемія; наявність нежиті; підвищена температура (близько 38°C), набряк слизових; прояв міалгії; вихід слизового мокротиння; больові відчуття в горлі, а також в грудині; нежить алергічного типу; точечні крововиливи; відчуття слабкості в тілі; хворобливі прояви в області голови та шиї; а також інші початкові симптоми, які послужили відправною точкою до виникнення трахеїту.

На жаль, трахеїт дуже легко запустити, якщо вчасно не звертатися до лікаря і не лікувати його. Коли його не лікуємо, з'являється ризик отримати замість разового гострого захворювання – хронічне. При цьому слизова починає піддаватися гіпертрофічного або ж атрофічного виду трансформацій. Через це трахея стає дуже вразливим органом, який починає в перманентному порядку часто і раптово реагувати на певні типи подразників і збудників.

Грип, фото: radio-mb.net.ua
Грип, фото: radio-mb.net.ua

Фаринготрахеїт

Фаринготрахеїт є запальним процесом, який має інфекційний характер. Ця недуга розвивається відразу в двох місцях: в трахеї і в горлі. Виходячи з назви зрозуміло, що це суміш фарингіту і трахеїту. Провокують розвиток фарінготрахеіта переохолодження, особливо в області тканин носоглотки, недоліковані стоматологічні хвороби (наслідки стоматиту, наприклад), а також риніт, отит, інфекції, які вражають органи дихання, ротові і носові порожнини. Найчастіше фарінготрахеіту піддаються маленькі діти (особливо після перенесених дитячих хвороб, таких як кір, скарлатина та ін.) І літні люди в поважному віці. Психосоматика рідко є ключовим фактором такого захворювання як трахеїт або фаринготрахеїт, але також може зіграти певну роль, якщо загальний емоційний стан людини залишає бажати кращого.

Як діагностують трахеїт

Зрозуміти і визначити, що у вас трахеїт досить нескладно, діагностика в цьому випадку проста. На початковому етапі лікар (отоларинголог або терапевт) збирає анамнез, потім проводить огляд дихальних шляхів, оцінює ступінь ураження слизової і визначає різновид трахеїту. Також іноді лікар може призначити аналіз крові (або інші аналізи при необхідності), щоб визначити більш точно, які саме збудники викликали цю хворобу.

Прийом у лікаря, фото: galka.if.ua
Прийом у лікаря, фото: galka.if.ua

Як правильно лікувати трахеїт

Зазвичай трахеїт як у дорослого, так і у дитини лікарі лікують симптоматично. Спершу дуже важливо позбутися від причин, які його викликали, а потім вже і від симптомів самого трахеїту. Переживати передчасно не варто, оскільки в сучасній медицині багато хвороб успішно і швидко лікуються. Нерідко також можуть призначити противірусні препарати (інтерферони, імуномодулятори), при необхідності також антибактеріальні. На розсуд лікаря можуть бути прописані і антигістамінні таблетки.

Швидше за все доведеться також пропити відхаркувальні засоби, судинорозширювальні або ж судинозвужувальні (виходячи з виявлених бактерій в організмі, підібраного протоколу лікування і даних про те, в якому стані знаходяться при цьому захворюванні судини пацієнта). Лікар підбере розширюючі або звужуючі судини препарати. При високій температурі можливо також застосування протягом короткого часу жарознижуючих. Важливо вчасно і правильно почати приймати препарати, щоб своєчасно вилікувати причини хвороби і всі її прояви. В іншому випадку трахеїт може стати хронічним дуже швидко, через що є ризик отримати важкі ускладнення і регулярні рецидиви.

Профілактика трахеїту

Щоб не допустити виникнення у себе трахеїту необхідно слідувати простим базовими правилами. Ці способи якщо і не допоможуть запобігти повністю захворюванням, то в більшості випадків можуть істотно знизити ризики, що теж важливо.

Дівчина бігає
Дівчина бігає, joinfo.ua

Що рекомендують лікарі, щоб не підхопити трахеїт:

  • не переохолоджуватися, уникати застуди, як взимку, так і влітку, особливо при працюючих кондиціонерах;
  • вести здоровий спосіб життя: правильне збалансоване харчування, повноцінний сон, помірні і регулярні фізичні навантаження;
  • стежити за рівнем вологості в приміщеннях (вдома і на роботі), оскільки пересушене повітря - перший ворог дихальної системи людини;
  • при перших ознаках застуди – звертатися до лікаря і не займатися самолікуванням;
  • уникати закритих просторів з великою кількістю людей, в тому числі і громадський транспорт, особливо в сезони спалахів або епідемій зимових хвороб.

Хлопчик захворів
Хлопчик захворів, 24tv.ua

Ускладнення трахеїту

Наслідки недолікованого або важкого трахеїту можуть бути вкрай неприємними. Наприклад, гострий трахеїт може сприяти появі бронхіту, а також пневмонії різних форм (залежить від складного або більш легкого перебігу хвороби). Зустрічаються нерідко і змішані форми у вигляді бронхопневмонії. Найбільшу небезпеку бронхопневмонія представляє для маленьких дітей, а також для людей у ​​віці.

Крім того, запущений трахеїт має всі шанси перерости в хронічний, алергічний і навіть в астму. Також хронічні запущені форми несуть в собі вже зміни в структурі трахеї, можуть з'явитися новоутворення, як доброякісні, так і злоякісні. І боротися з цим буде вже в рази складніше, а часом дорого і навіть безрезультатно.

Ліки
Ліки, 0569.com.ua

Тому вкрай важливо ще на ранніх етапах простудних захворювань не відкладати похід до лікаря, не переносити все на ногах і не займатися ні в якому разі самолікуванням. Важливо також не поширювати хворобу серед знайомих і на роботі. Це допоможе дуже швидко ліквідувати хворобу, її наслідки та незабаром знову повернутися до звичайного життя.

Будь-які хвороби не проходять самі по собі безслідно, важливо вчасно подбати про своє здоров'я, не пити на свій розсуд жмені ліків (особливо не варто бездумно приймати антибіотики), не питати у знайомих, що їм допомогло, а що ні і не пробувати на собі їх схеми лікування, навіть якщо їм вони допомогли. Набагато правильнішим рішенням на шляху до одужання буде знайти хорошого кваліфікованого лікаря, якому ви довіряєте і який допоможе вам піти на поправку і відновити здоров'я в найкоротші терміни.