У разі запалення суглобів, ми маємо справу із подагрою. Це відбувається через підвищення ступеня вмісту солі сечової кислоти у них. Давайте дізнаємося: які можуть бути причини виникнення захворювання? Які симптоми хвороби та як її лікувати?

Чи є зв'язок між подагрою і артритом?

Деякі люди чомусь вважають, що подагра - це захворювання, від якого може страждати бабуся чи дідусь. Однак це не зовсім так. Подагра вражає переважно чоловіків віком від 40 до 60 років. Щоправда, останнім часом під загрозою опинилося здоров'я не тільки чоловіків, а й жінок, а також молодих людей.

Для захворювання тепер немає перешкод. Ця хвороба постійно прогресує, вражаючи людей самого різного статі й віку. І зв'язок із артритом у подагри є. Виявляється, захворювання, яке ми розглядаємо, є формою артриту.

Виникає воно через відкладення кристалів уратів у суглобах. Як при артриті, так і подагрі, при запаленні рухомих сполук кісток суглоби дуже сильно болять. Обом захворювань притаманні спалахи інтенсивного болю.

Коли це трапляється, запалення прийнято класифікувати як напади подагри. Можна сказати, що захворюванням «керують» кристали уратів. Вони виникають при підвищеному рівні сечової кислоти у складі крові.

Популярні новини зараз
Нові правила військового обліку: українців штрафуватимуть без їхнього відома Вже у червні отримають більше: пенсіонерам нагадали важливий нюанс – як добитися перерахунку Гороскоп на тиждень 6-12 травня для всіх знаків Зодіаку: труднощі Близнюків, союзники Скорпіона та успіхи Риб Українці нарешті побачили Poch Tavria XL, яку збирали для Франції: навіть у таких журналах немає
Показати ще

Іноді у людини болить більше або менше. Адже, виявляється, навіть продукти харчування можуть провокувати цю біль. Наприклад, пурини, які є у організмі, переважають у стейках та морепродуктах. Наше тіло виробляє сечову кислоту. Надмірне вироблення призводить до того, що ці речовини руйнуються.

Збільшенню рівня сечової кислоти і, як наслідок, виникнення подагричних нападів, сприяють і багато спиртних напоїв. Найбільше можуть постраждати любителі пива та напоїв, підсолоджених фруктозою. Саме в них знаходиться високий вміст пуринів, що призводить до збільшення сечової кислоти у крові.

Подагра: хвороба, симптоми, причини, VistaNews
Подагра: хвороба, симптоми, причини, VistaNews

Але давайте більш детально поговоримо про причини виникнення подагри. Чи можлива діагностика захворювання у домашніх умовах? Читайте про симптоми хвороби. Дізнайтеся, які ще продукти харчування провокують вироблення сечової кислоти у крові.

Якими можуть бути симптоми захворювання?

До числа продуктів харчування, які багаті на пурини, відносять жирні м'ясні бульйони, нирки, анчоуси, печінку, оселедець, маринади, гриби, сардини, мідії. Внаслідок їх надмірного вживання збільшується кількість сечової кислоти у крові.

А її високий рівень вмісту тягне за собою певні негативні наслідки для організму людини в цілому. Адже, розчинившись у крові, сечова кислота рухається потім у сечу через нирки. І коли виробляється дуже багато кислоти, вона здатна накопичуватися.

У результаті цього у суглобах утворюються гострі кристали. Як наслідок - запалення та набряк рухомих сполук кісток, спочатку незначна, а із часом - нестерпна біль.

Отже, симптомами подагри є:

  • Червона щиколотка над ураженим суглобом.
  • Болі в нозі, почервоніння шкіри, її натягнутість у області колінного суглоба або великого пальця ноги.
  • Гаряча шкіра на нозі або ногах.
  • Підвищена втома.
  • Болі\ кладності під час сечовипускання.
  • Камені у нирках.
  • Жорсткі утворення навколо суглобів.
  • Нестабільний пульс.

Буває, що подагра може супроводжуватися підвищеною температурою тіла, ознобом, лейкоцитозом і збільшенням частоти серцевих скорочень. Подагричні напади часто супроводжуються загальною слабкістю.

При цьому тиск у 36% хворих підвищений. І деяким людям доводиться одночасно справлятися із синдромами гіпертонії. Харчування при подагрі повинно бути особливим. Рекомендується дієта. Завдяки правильному харчуванню можна зняти або істотно зменшити біль.

Причому, дієти варто дотримуватися не тільки в періоди загострень. Протягом усього життя необхідно мінімізувати вживання алкоголю. У раціоні хворого на подагру повинні бути молочні та овочеві продукти харчування. М'яса та риби, а також бульйонів на їх основі у меню людини, яка страждає на подагру, має бути мінімум.

Подагра: хвороба, симптоми, причини, РБК
Подагра: хвороба, симптоми, причини, РБК

Не можна також пити у великій кількості міцний чай і каву. Обмежити вживання солодощів, фруктів, грибів, оливок, із круп - соєвих та бобових. А тепер давайте дізнаємося: чому ж хвороба вражає суглоби пальців ніг, коліно або коліна, а також кисті та лікті?

Які причини виникнення захворювання?

Психосоматика вивчає, який може бути характер у людини, хворої на подагру. І що стоїть за цим із точки зору психоаналізу. Однак цього разу ми не станемо заглиблюватися в цю тему. І не станемо малювати психологічний портрет людей із подагрою. Ми розкриємо вам причини цього захворювання.

Як ви, напевно, вже зрозуміли із попереднього розділу, до числа причин, що провокують подагру, входить зловживання м'ясом, алкоголем, морепродуктами й фруктозою. У ризику подагри знаходяться ті люди, в раціоні яких переважають саме ці продукти харчування.

Яйця у меню хворого допускаються - не більше 1-2 на день. Із фруктів та ягід найкраще віддати перевагу зеленим яблукам, апельсинам, мандаринам, усім сухофруктам, за винятком родзинок, полуниці, абрикосів, лимонів, груш.

До вироблення більшої кількості сечової кислоти призводить також надмірна вага й ожиріння, тому що на нирки у такому випадку доводиться велике навантаження. Причиною виникнення захворювання може бути також інфекція (грибок, бактерії, вірус).

Крім цього, ознаки подагри можуть виникнути внаслідок наявності інших захворювань: цукровий діабет, гіпертонія, серцеві, ниркові захворювання, метаболічний синдром. Одна із причин подагри - хвороба нирок, які не справляються із виведенням із організму сечової кислоти.

До речі, співачка Юлія Началова хворіла на подагру. На жаль, їй довелося перенести анорексію, сильний біль у суглобах рук, колін, плечах, стегнах. У результаті розвився червоний вовчок. Згодом їй поставили діагноз - цукровий діабет 2-го типу. Ситуацію ускладнила гангрена. Після ампутації запаленої ноги співачка померла.

Послужити причиною виникнення подагри можуть нещодавно перенесені операції, отримані травми. А також генетичні особливості, вік та стать людини.

Виявляється, навіть препарати-діуретики, які використовують для лікування підвищеного тиску, здатні підвищити вміст сечової кислоти й спровокувати подагричний напад. У тому числі - звичайні таблетки аспірину. І навіть їх прийом у незначних дозах.

Подагра: хвороба, симптоми, причини, Legkovmeste
Подагра: хвороба, симптоми, причини, Legkovmeste

Що таке тофус, і як тофуси пов'язані з подагрою?

Тофусами прийнято вважати вогнища патологічного ущільнення підшкірної клітковини. Коли при подагрі у м'яких тканинах з'являються своєрідні гранульоми, ми маємо справу із подагричним тофусом або вузлом, як це захворювання прийнято ще класифікувати.

Тофуси - це патогномонічні ознаки подагри. Вузли утворюються на суглобах хворого, який страждає подагричними нападами вже понад 5 років. Тобто найчастіше тофуси розвиваються у разі наявності хронічної подагри. Але може бути, що й за відсутності гострої форми захворювання. Тофічні вузлики можуть бути безболісні. Величиною 2-9 мм або навіть 1-2 см.

Подагричні тофуси мають переважно жовтий або білий окрас. При нападах вміст вузликів може розріджувати й виділятися через свищі. Тофуси локалізуються в основному в підшкірній клітковині, у ліктях рук, передпліччі, в районі суглобів кистей, стопи, стегна, гомілки, й навіть суглобах вушних раковин і на лобі.

Яким може бути лікування подагри у медицині?

Медицина не безсила. І здатна боротися із нападами подагри. Але перш ніж лікувати, необхідно провести діагностику організму, після чого призначити правильне лікування подагри.

У медицині - це ліки й препарати, які повинен призначити лікар, ґрунтуючись на аналізах, знімку та стані здоров'я пацієнта у цілому. Ліки для лікування подагри й запобігання подагричних нападів повинні включати нестероїдні протизапальні засоби.

Можуть бути призначені ліки, які запобігають подальшому розвитку подагри та перешкоджають виробленню сечової кислоти. До їх числа входить фебуксостат, алопуринол. Такі препарати як лезінурад, пробенецид покращують видалення сечової кислоти.

Рекомендується використовувати при лікуванні різні методи фізіолікування: теплові процедури, бішофіт, грязєлікування, електрофарез, бальнеотерпаю, магніт. Крім цього, масаж та ЛФК.

Захворювання на подагру не смертельне. Його потрібно лікувати не тільки медичними препаратами. А також самому регулярно тренуватися у разі малорухливого способу життя. Підтримувати здорову вагу таі правильно харчуватися.

Необхідно вживати як мінімум 1,5 літра рідини на день. Віддавати перевагу нежирному кефіру й несолоним продуктам харчування. Кількість солі у раціоні повинна бути обмеженою. Тож усе у ваших руках!

Чи можна вилікувати захворювання суглобів народними засобами?

Деякі користувачі мережі інтернет діляться своїми невеличкими секретами боротьби із подагрою на форумах. Люди пишуть як про медичні препарати та мазі, які допомагають або не допомагають. А також лікуванні народними засобами.

Перш за все - це компреси, які знижують запалення уражених ділянок. Можна використовувати мазь від подагри. До їх складу входить активоване вугілля, йод. Деякі люди готують із них компреси на основі квіток ромашки аптечної.

Готують відвари й настоянки, роблять ванночки для хворих суглобів на основі йоду, ромашки та інших лікарських рослин. Корисний настій коренів марени червоної, екстракт із ялинових шишок. Можна використовувати компреси із йодованої солі.

Таким чином, із подагрою можна й варто боротися. У тандемі з правильним харчуванням із організму поступово виводитимуться сечокислі солі. Як результат - хворий позбудеться від нападів подагричного болю. Тож не варто нехтувати здоровим харчуванням. Ведіть здоровий спосіб життя та нехай вас нічого не турбує!

Фото, картинки

Подагра: хвороба, симптоми, причини, Meddoc
Подагра: хвороба, симптоми, причини, Meddoc

Подагра: хвороба, симптоми, причини, beztabu.net
Подагра: хвороба, симптоми, причини, beztabu.net

Подагра: хвороба, симптоми, причини, pravda-nn
Подагра: хвороба, симптоми, причини, pravda-nn

Подагра: хвороба, симптоми, причини, shkolazhizni
Подагра: хвороба, симптоми, причини, shkolazhizni

Подагра: хвороба, симптоми, причини, shkolazhizni
Подагра: хвороба, симптоми, причини, shkolazhizni

Відео