Протягом довгого часу вважалося, що подагра пов'язана з нездоровою дієтою.

Проте недавня наукова робота показала, що шкідлива їжа і алкоголь збільшують ймовірність виникнення артритизма лише на 1 %, повідомляє BMJ.

Результати дослідження команди вчених з Університету Отаго визначили, що провідним фактором, що провокує розвиток подагри, є генетика.

Дослідники з Нової Зеландії проаналізували зразки крові 16 760 європейців, що проживають в США, на наявність уратів натрію — сіль сечової кислоти, яка утворюється, коли організм руйнує пурини.

Популярні новини зараз
Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати
Показати ще

Пурини виробляються організмом і містяться у всіх харчових продуктах. Високі рівні сполуки зустрічаються у печінці, анчоусах, скумбрії і пиві. Гіперурикемія, підвищений рівень уратів, збільшує ймовірність формування подагри.

Добровольці заповнили анкети, в яких їх просили відповісти, які із 63 різних продуктів входять в їх регулярну дієту.

В список семи найбільш небезпечних продуктів, що збільшують рівень уратів, увійшли: пиво, вино, міцний алкоголь, картопля, безалкогольні напої, домашня птиця, м'ясо (свинина, яловичина, ягнятина).

Медики також склали перелік продуктів, які зменшують рівень уратів: яйця, арахіс, злаки, знежирене молоко, сир, чорний хліб, маргарин, фрукти (крім цитрусових).

Втім, як з'ясувалося, дієта з цих продуктів лише змінює рівень уратів в організмі людини.

Ключовим фактором, що провокує подагричний артрит, виявилася спадковість — у 23,9 % випадках.

"Отримані дані кидають виклик загальноприйнятим уявленням про те, що гіперурикемія обумовлена насамперед дієтою", - заявив професор Тоні Мерріман (Tony Merriman).

Неправильне розуміння патогенезу захворювання часто призводить до стигматизації. Нібито люди, які страждають від подагри, ведуть неправильний спосіб життя. У результаті лише третина з них призначаються ліки, що знижують рівень уратів.

Подагру також називають "хворобою королів", так як від неї страждали Олександр Македонський, Юлій Цезар, Карл Великий, Іван Грозний, Борис Годунов і Петро I і Генріх VIII. Стародавні лікарі вважали, що хвороба криється в непомірності в їжі і алкоголю.

Нагадаємо, колупання в носі може призвести до поширенню небезпечної інфекції.

Як повідомляв портал "Знай.uа", бактерії з організму атлантичної глибоководної губки допоможуть вилікувати небезпечні і стійкі інфекції.

Також "Знай.uа" писав, команда вчених запропонувала план по створенню Ноєвого ковчега для мікробіома.