"Зомбі-клітини" можуть призвести до розвитку хвороби Альцгеймера.

Очищення організму від напівмертвих клітин збільшує шанси на одужання від нейродегенератівного захворювання, повідомляє Daily Mail.

Своє прізвисько старіючі клітини отримали з-за того, що після зупинки ділення і гальмування клітинного циклу вони продовжують жити в організмі. Відомо, що клітинне старіння дозволяє запобігти розвитку раку в першій половині життя. Але чим старше ми стаємо, тим більше "зомбі-клітин" накопичується в нашому організмі.

За словами молекулярного біолога клініки Майо і доктора Даррена Бейкера, "зомбі-клітини" призводять до розвитку цілого ряду захворювань: артрит, інсульт, серцеві напади і нейродегенеративні хвороби.

Популярні новини зараз
Дешевше, ніж чашка кави: Vodafone запустив пільговий тариф, але не все так радісно З 28 квітня та до 5 травня: "Нафтогаз" закликав споживачів оглянути газові лічильники Штрафи від 3,5 тисяч гривень: "Газмережі" попередили власників газових плит та колонок Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Команда дослідників провела серію експериментів над мишами з яскраво вираженим недоумством і виявила, що "зомбі-клітини" скупчуються в нейронах.

Коли ми видалили старіючі клітини,то виявили, що у хворих тварин знову почали утворюватися спогади, зникли ознаки запалення, кількість нейрофібрилярних клубків (скупчення білка, які утворюються в мозку при хворобі Альцгеймера — ред.) скоротилося, а мозкова маса залишалася в межах норми", заявив автор дослідження Тайлер Буссиан.

Доктор Бейкер додає, що при дослідженні гіпокампу його команда виявила ще один тип старіючих клітин — "мікроглії" і "астроцити". Це було дещо несподівано, оскільки раніше причинно-наслідковий зв'язок між старіючими клітинами і нейродегенеративних захворюванням не була встановлена.

На думку дослідників, постійне очищення організму від "зомбі-клітин" до початку розвитку нейродегенератівного захворювання дозволить зменшити ризики виникнення недоумства.

Залишилося тільки випробувати цей метод в клінічних умовах на людях, вважають вчені.

Нагадаємо, дослідницька команда з Університету Кіото тестують нову методику лікування хвороби Паркінсона.

Як повідомляв портал "Знай.uа" щоденна прогулянка тривалістю 35 хвилин зменшує ймовірність розвитку інсульту у літніх людей.

Також Знай.uа" писав, що британські дієтологи розповіли про сім простих способів профілактики кісткових захворювань.