В цей день відзначають народне свято, яке називається Пилиповим вдень або ж просто День Філіпа. А назвали його так тому, що в православному календарі шанують митрополита Філіпа, який жив при Івані Грозному і прославився як чудотворець. Але основні традиції наших предків були пов'язані зовсім не святим, а з лазнею та її духамит. Загалом день не вважали хорошим, так як вважали, що нечиста сила продовжує свої витівки.

Свята 22 січня, фото: Православный календарь
Свята 22 січня, фото: Православный календарь

Чого не можна робити 22 січня

Вважається, що в цей день заборонено пришивати собі або кому-небудь іншому гудзики, так як тоді ви не скоро позбудетеся від обридлих проблем. Постарайтеся також не лаятися і не конфліктувати ні з ким. Також не можна проводити різні ритуали в лазні, потрібно спочатку дати її духу, Баннику, якесь частування, зазвичай це хліб з сіллю. А також, якщо підете паритися, то слід перед входом зняти хрестик.

Народні прикмети на 22 січня

Популярні новини зараз
Подорожчання до 90%: споживачам анонсували "сюрпризи" рахунках за комуналку "Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Приказки і прикмети

  • Вважається, що яка погода в цей день, така ж буде в кінці січня і ще у вересні. А якщо вона ясна, то рік дасть гарний урожай.
  • Якщо ворони сидять на верхівках дерев, то морози посиляться, а якщо вирішили сісти на снігу, то варто чекати тепла.
  • Якщо ваша домашня тварина не хоче виходити на вулицю, то скоро похолодає.
  • За кішкою особливо точно передбачали погоду. Якщо вона згорнулася в калачик біля печі, то будуть холоди, якщо виставила пузо вгору або спить міцно – прийде тепло. Якщо кіт почав дряпати підлогу, то буде заметіль і сильний вітер. А негоду віщує кіт, який більше п'є, ніж зазвичай.
  • Люди, які народилися на Філіпа, можуть з легкістю мирити ворогуючих між собою людей.

Як повідомляв Знай.uа українським студентам розповіли про зміни у вступі та навчанні.

Також Знай.uа писав, що порядок отримання субсидії в 2020 році трохи змінився, вона може дістатися не всім.

Нагадаємо, ми раніше писали про традиціях та історії сьогоднішнього свята – Дня соборності України.